Alunbruket Kaffestuga Skåne

  Skånes själ: Tre skånska matadresser

  Närheten till lokala gårdar med bra råvaror är en del av Skånes själ. Läs om tre stycken skånska matadresser som värnar om det lokala hantverket och får oss att längta till Skåne.

  I filmen Soul of Skåne – utvald som en av årets bästa filmer om hållbar turism av GLP films delar några passionerade företagare med sig av sin vision om Skånes själ. De lyfter fram en vänlig, avslappnad befolkning, stränderna och havet, men framförallt tillgången och närheten till lokala gårdar, lokala råvaror och ett gediget hantverk. Här lyfter vi fram tre skånska matadresser som figurerar i filmen och som får oss att längta till Skåne.

  vegetarisk mat Jord och bord
  Jord & Bord erbjuder vegetarisk mat tillagad på råvaror från den egna köksträdgården.
  Jord & Bord

  Jord och Bord är en prisbelönt restaurang med egen köksträdgård, som strävar efter att vara en destination att komma till året runt. Bakom restaurangen står paret Jon och Giovanna som delar en passion för bra mat.

  Menyn erbjuder vegetarisk och vegansk mat tillagad på köksträdgårdens ekologiska grönsaker, kryddor, frukter och bär. Vad sägs om till exempel fluffiga pannkakor, Frittata eller sobanudlar med rivna grönsaker. Bordsbokning rekommenderas.

  Jord & Bord
  Hävdavägen 63, 27636 Borrby
  jordochbord.com

  Alunbruket tre skånska matadresser
  Alunbruket Kaffestuga och Bed & Breakfast ligger omgiven av vacker natur och erbjuder en helhetsupplevelse med fina vandringar i närheten för den som vill. Annars är en välkommen på en slät kopp kaffe.
  Alunbruket

  Intill Verkeåns naturreservat ligger Skånes äldsta kaffestuga, Alunbruket. I Korsvirkeslängan som byggdes som arbetarbostad i början av 1700-talet började Hilma Anderssons servera kaffe och hembakat bröd på 1930-talet, och i dag driver fjärde generationen kaffestugan vidare.

  Kaféet som är med i White Guide främjar lokala råvaror från lokala producenter, och allt på menyn är hembakat. Några gamla originalrecept finns dessutom fortfarande kvar, och en stol del av inredningen är original.

  På gården ligger också ett Bed & Breakfast, med rum i olika storlekar. Med sitt naturnära läge och med många bra vandringsleder runt hörnet, erbjuder Alunbruket en helhetsupplevelse på Österlen.

  Kaffestugan Alunbruket
  Alunbruket 101, 273 57 Brösarp
  alunbruket.com

  Kor Lindgrens gård tre matadresser Skåne
  Lindegrens gård månar om bra kvalitet och djurvälfärd. I de natursköna omgivningarna betar kor av lantrasen fjällko och rödkulla fritt och håller landskapet öppet och bidrar till biologisk mångfald.
  Lindegrens gård

  I natursköna Sinarpsdalen utanför Båstad ligger Lindegrens gård. En ekologisk gård med egen odling, eget slakteri, egen styckning och eget charkuteri. Här betar kor av lantrasen rödkulla och fjällko fritt och djuren utfordras med ekologiskt odlat gräs och örter för bästa kvalitet.

  Köttet säljs i butiken tillsammans med andra noga utvalda produkter med smak och etik i fokus. Personalen är kunnig och engagerad och berättar gärna om varje gård som föder upp de nötdjur, lamm och grisar som de sedan slaktar, styckar och säljer. Lindgrens erbjuder också guidade turer i området och på gården med olika tema.

  Lindegrens gård
  Sinarpsvägen 164, 269 93 Båstad
  lindegrens.se

  Bilder från respektive verksamhet. 

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  En annan sida av Gotland och Fårö

  Jag tillhör en liten skara som knappt har varit på Gotland sommartid. Istället är ...

  Semestra klimatsmart på Zero Island

  Semestra klimatsmart. I den brännheta klimatdebatten växer trenden med hemester och staycation. Zero Island ...

  Östergötland en av världens 100 mest hållbara destinationer

  Förra veckan avslöjades de sextio första destinationerna som kvalat in på Green Destinations lista ...