Intervju med Lotta Backlund bakom Green Owl Travel

  Lotta Backlund driver ett naturturismföretag med bas i Dalarna. Själv älskar hon naturen och vill genom Green Owl Travel få fler att resa till något snarare än bort, och samtidigt lära dem något på vägen.

  Lotta Backlund Green Owl Travel
  Lotta Backlund älskar naturen och vill med Green Owl Travel förmedla sin kärlek till ekoturism till kortväga, och långväga gäster.
  Berätta, vem är du och vad gör du?

  – Jag heter Lotta Backlund och bor i vackra Dalarna. Jag är samhälls- och kulturanalytikern som tröttnade på kontorsarbetet, skolade om mig till reseproducent och startade eget. Sedan 2013 driver jag ett naturturismföretag som erbjuder allt från guidade vandringar och cykelturer till flerdagars paketresor.

  Själv älskar jag naturen i alla former. Jag njuter av varje stund utomhus oavsett om det är en enkel fika en krispig vårmorgon vid en skogssjö, en promenad i skogen en ljummen sommarkväll, en långtur på längdskidor en iskall vinterdag, eller utsikten från toppen av ett berg i en höstlig solnedgång. Min hobby är att samla på naturreservat och jag älskar kartor!

  Varför startade du Green Owl Travel, och hur valde du namnet?

  – Min grundläggande företagsidé var att sälja kunskapsresor till utvalda destinationer utomlands utifrån ekoturismens tankar om hållbart resande. Jag ville hjälpa människor att resa till något, snarare än bort. Att öka deras kunskap om destinationen de valt att resa till. Att öka medvetenheten om lokalbefolkningen och deras historia samt hur naturen och djurlivet kan bevaras.

  Ganska snart insåg jag att allt detta fanns på mycket närmare håll. Att samma sak efterfrågades i Sverige och Dalarna, både av svenska och utländska turister. I dag jobbar jag nästan uteslutande med att visa upp allt fantastiskt som Sverige, och framförallt Dalarna, har att erbjuda.

  Namnet kom ganska naturligt när jag väl hade valt vad jag ville satsa på. Green står för ekoturism, ett perspektiv som är väldigt centralt i hur jag tänker när jag utvecklar nya turer och går in i nya samarbeten. Owl står för den kunskap som jag vill sprida men ugglan symboliserar också berguven som är Dalarnas landskapsdjur.

  Vad betyder hållbarhet för dig?

  – Hållbarhet är komplext men på samma gång så basalt. För mig handlar det om att leva och agera med omtanke. När vi visar omtanke för varandra, naturen och djuren tror jag att vi också uppnår hållbarhet. För mig är det viktigt att ta hänsyn till alla dimensioner av hållbar utveckling – socialt, ekologiskt och ekonomiskt– de är beroende av varandra och det går inte att bara göra insatser inom ett område. Vi måste tänka och agera med omtanke för en större helhet. Vi reseaktörer har ett otroligt stort ansvar då vi är med och påverkar hur och vart människor reser.

  Att jag kan vara med och påverka att människor väljer den svenska naturen gör mig stolt. Min ambition i företaget är att tänka grönt i allt jag gör. För mig är ekoturism ett sätt att visa att naturen är värd att skydda och värd att vistas i. Det finns dessutom så många goda saker som kommer av att vistas i naturen – kunskap, beundran, fascination och respekt men också återhämtning och stillhet.

  När jag styrde om mina erbjudanden fokuserade jag främst på att erbjuda naturupplevelser till barnfamiljer. Jag arrangerade allt från myrexpeditioner till fjärilssafari, bergsbestigningar och djungelvandringar, och kallade en en enkel vandring för bergsbestigning där barnen fick ett diplom efteråt. Barns fascination för naturen ligger mig fortfarande varmt om hjärtat men ganska snart insåg jag att samma sak även lockade vuxna. Ur kunskap föds fascination som genererar ökad respekt.

  Fika i skogen Green Owl Travel
  Green Owl Travel bjuder på naturupplevelser i Dalarna, med utgångspunkt i ekoturismens principer.
  Var kommer din drivkraft ifrån?

  – Jag har alltid varit driftig och gillar att sprida god energi. Min främsta drivkraft är att förbättra människors mående och jag är övertygad om att genom att öka värdet av – och förståelsen för – natur ökar också vårt välbefinnande. Min ambition är att tillgängliggöra naturen för fler och skapa möjligheter för tid tillsammans i naturen.

  Vad är de största utmaningarna respektive fördelarna med att vara en småskalig reseaktör?

  – Det är så klart sårbart att vara liten, jag ska räcka till för allt. Men det är också en styrka. Jag kan fatta snabba beslut och anpassa företaget när det behövs. Som liten aktör kan jag ha en personligare relation till mina gäster vilket jag tror genererar en större omtanke om mitt företag.

  Jag tror på lokal samverkan och att hjälpa varandra, inte minst i oroliga tider. Men för att det ska fungera måste det finnas tillit och omtanke liksom en övertygelse om att samverkan gynnar båda parter. Med utgångspunkt i ekoturismens tankar värnar jag det lokala och utvecklar och genomför alltid mina turer med respekt för de lokala förutsättningarna. Jag känner mig stolt över landsbygdens kapacitet och strävar alltid efter att arbeta med lokala partners.

  Vilka är dina typiska kunder?

  – Många av mina gäster är holländare eller belgare som vill uppleva lugnet och naturen i Sverige. Men på senare år har jag börjat få allt fler svenska gäster vilket är jättekul. Jag hoppas att fler svenskar i dessa dagar verkligen tar tillfället i akt att lära känna Sverige. Det finns så mycket fantastiskt att se och göra, inte bara i Dalarna.

  Ungefär hälften av mina gäster kommer med egen bil, hälften med flyg men ur ett hållbarhetsperspektiv skulle jag gärna se att fler kom med tåg. Jag följer utvecklingen kring tågresande och de insatser länder gör för att underlätta tåget som färdmedel. Själv älskar jag att åka tåg. För något år sedan när jag reste med nattåget till Kiruna blev vi nästan sex timmar försenade men mig gjorde det inget. Det innebar ju bara mer tid på tåget. Dessutom fick jag nästan alla pengar tillbaka.

  Utekaffe Green Owl Travel
  Naturupplevelser och kaffe över öppen eld gör gott för själen och med Green Owl Travel vill Lotta Backlund får fler att komma ut i den svenska naturen, och få med sig kunskap om den på vägen.
  Vad är det roligaste med jobbet?

  – Att få vara ute i skogen med gäster och se hur deras intresse för naturen växer, och hur genuint bra de mår av att vara utomhus. Jag gillar också att träffa mina samarbetspartners och spåna kring vad vi kan utveckla tillsammans.

  Vilka är de största utmaningarna?

  – Att nå ut, särskilt till en svensk målgrupp. Ibland är det svårt att få svenskar att inse värdet av en guidad tur. Många tror att bara för att vi har allemansrätt, är vana vid friluftsliv (åtminstone i tankarna) och har nära till naturen är det onödigt att följa med på en guidad tur. Men att ha en guide med sig innebär så många mervärden. Guiden berättar om historien på en plats, och om hur saker i naturen fungerar. Hen tar också hand om det praktiska – förbereder mat och fika, gör upp eld och visar vägen. Sedan är det ett stort plus att få dela upplevelsen med någon annan. ”Kvalitetstid tillsammans” är min paroll.

  Vilket är ditt bästa reseminne?

  – Jag älskar att resa och uppleva nya saker och har många fina reseminnen. Men ett riktigt fint minne är från en guidad tur en sen kväll i Costa Rica då vi fick se en stor havssköldpadda komma upp på stranden och lägga ägg. En väldigt unik händelse. Framförallt uppskattade jag den lokala guidens respektfulla sätt gentemot djuret. Han satte upp strikta regler för vad vi fick och inte fick göra, med respekt för djuret. Han var också en duktig historieberättare som gjorde hela turen till en unik upplevelse även om själva mötet med havssköldpaddan varade i en knapp kvart.

  Hur ser du på framtiden, din egen verksamhet och resandet i stort?

  – Just nu är det tufft för hela besöksnäringen oavsett inriktning, men jag hoppas och tror att människor kommer att bli mer eftertänksamma när de väljer vart, och hur de reser.

  En gissning är att tidigare hårt belastade turistdestinationer och sevärdheter kommer att märka av ett minskat tryck, något som många destinationer faktiskt själva bett om de senaste åren. Och så klart hoppas jag på att fler ska upptäcka den svenska naturen!

  För mer information se hemsidan Green Owl Travel


  Fler intervjuer med inspirerande människor hittar du här

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Kajak Linda Staaf Woods and Water

  Intervju med Linda Staaf bakom Woods and Water

  Linda Staaf är en driven friluftsälskare som brinner för lokal samverkan, uteliv och hållbarhet. ...

  Costa Rica – paradiset för naturälskare

  I samarbete med Kenzan Tours Costa Rica är naturälskarnas paradis. Landet i Centralamerika är ...

  Ekoboende i Madagaskars djungel

  Annika Myhre bakom resebloggen Resfredag har varit i Madagaskar där hon bland annat bodde ...