Tankar på vägen hem från Israel

Sitter på planet hem från Israel där jag har varit på en veckas semester tillsammans med min älskade pappa och syster. Har funderat hela veckan på hur jag ska kunna återge den här resan och vet fortfarande inte, utan inser att det får bli en text från hjärtat som riskerar att bli osammanhängande och fragmentarisk, men det här inte ett lätt land att resa till utan att det väcks en massa tankar och funderingar som inte alltid har något svar.

Jag har personligen aldrig känt ett sug efter att åka till Israel. Uppväxt med en pro-palestinsk mor som bojkottade israeliska apelsiner och matad med nyheter om krig och konflikt från regionen, har tanken på att åka hit aldrig riktigt slagit mig. Men nu, med facit i hand är jag oerhört glad och tacksam över att ha varit här. Jag kommer aldrig förstå den här platsen på jorden fullt ut, förstå konflikten till fullo, kunna göra anspråk på någon slags lösning eller säga att jag vet vem som har rätt eller fel. Båda sidor bär på en skuld och ett övervåld, ingen sida är perfekt. Det är en politiskt laddad konflikt som vissa gör till en religiös konflikt, men som oavsett drabbar vanliga människor som bara drömmer om att leva ett liv i fred och frihet. Vi har varit både i Palestina och i Israel, vi har mött israeler som inte vill ha dialog med palestinierna och palestinier som inte vill erkänna Israel. Vi har också mött palestinier som lever i samförstånd med israeler, och judar som arbetar med interreligiösa projekt och dialog. Är det något som jag bär med mig är det alla fina möten med lokalbefolkningen, och en förståelse för att det är sällan något som är helt svart eller vitt, oftast är det en nyans av grått som råder.

Vi har blivit guidade av tre människor med olika bakgrund och olika syn på saken. Tre människor med olika historier och olika utgångspunkter men med samma dröm, om att konflikten ska upphöra och fred ska råda. Hur är dock en tvistefråga. Vi har varit vid Israels stora sevärdheter som Ein Gedi, Masadaberget, Jordanfloden och Döda Havet. Vi har besökt Betlehem, Muren, Banksy Hotel och ett intilliggande flyktingläger. Vi har gått genom check Point 300 för att ta oss tillbaka till Jerusalem och åkt lokalbuss med palestinier som inte kan röra sig fritt utan behöver ansöka om tillåtelse att ta sig in i staden. Vi har blivit tillsagda av en palestinsk muslim som tyckte att vi var respektlösa som skrattade högt under ramadan och vi har blivit mer eller mindre påflugna av en ung judinna som menade att vi inte förstod att de var ett folk som muslimerna vill utplåna och med vilken rätt har vi att komma med åsikter. Vi har vandrat runt i multikulturella Jerusalem, och rört oss mellan de arabiska, kristna och judiska kvarteren. Vi har ätit den godaste falafeln och druckit svalkande lokal öl och lokalt vin.

Vi har också legat på stranden vid Medelhavet och solat och badat som vid vilken annan badort som helst, där endast kipporna på männens huvud och kosherrestaurangerna vittnar om att majoriteten av invånarna är judar.

Varje dag har vi samtalat om landet, platsen, kartan och konflikten. Vi har stött och blött och försökt hitta en förklaring eller en förståelse för hur en av vår tids svåraste konflikt har uppstått och hur den ska kunna lösas. En konflikt som varje stor politiker har satt på sin agenda att lösa, men där ingen ännu har lyckats, tyvärr. Det jag kan göra i det stora hela är att inte glömma det jag har sett och fått vara med om, och återberätta de historier som jag har fått höra. Ge människorna en röst långt bortom deras gränser. Nader, Ayman och Sara. En palestinsk muslim, född i Jerusalem som får röra sig fritt. En palestinsk katolik, född och uppvuxen i Betlehem som inte kan åka dit han vill. Och Sara, en svensk kvinna som konverterat till judendom och som lever som modern ortodox judinna i Jerusalem. Tre människor av kött och blod med samma mänskliga behov, oavsett religionstillhörighet, nationalitet eller folkgrupp.

Tags:

  • Show Comments (1)

  • Eva

    Det blir bra när man skriver från hjärtat. Det bästa jag läst av dig! ?/ Eva?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Förändra världen genom att förändra sättet vi reser på? Oh yes!

Några tankar så här en onsdagsförmiddag. Om hållbart resande, drömmen med Reform Travel och ...

Sociala medier kan vara förrädiskt

Sociala medier kan vara förrädiskt. Vad lite vi vet egentligen och vad viktigt det ...

Om resan som blev mitt startskott och ett företag som inte finns kvar

En resa med ett nystartat socialt reseföretag till Sydafrika blev startskottet för Reform Travel. ...