Tankar på vägen hem från en resa till Israel

  Sitter på planet hem från Israel där jag har varit på en veckas semester tillsammans med min älskade pappa och syster. Har funderat hela veckan på hur jag ska kunna återge den här resan och vet fortfarande inte, utan inser att det får bli en text från hjärtat som riskerar att bli osammanhängande och fragmentarisk, men det här inte ett lätt land att resa till utan att det väcks en massa tankar och funderingar som inte alltid har något svar.

  Resa till Israel. Jag har personligen aldrig känt ett sug efter att åka till Israel. Uppväxt med en pro-palestinsk mor som bojkottade israeliska apelsiner och matad med nyheter om krig och konflikt från regionen, har tanken på att åka hit aldrig riktigt slagit mig. Men nu, med facit i hand är jag oerhört glad och tacksam över att ha varit här. Jag kommer aldrig förstå den här platsen på jorden fullt ut, förstå konflikten till fullo, kunna göra anspråk på någon slags lösning eller säga att jag vet vem som har rätt eller fel. Båda sidor bär på en skuld och ett övervåld, ingen sida är perfekt. Det är en politiskt laddad konflikt som vissa gör till en religiös konflikt, men som oavsett drabbar vanliga människor som bara drömmer om att leva ett liv i fred och frihet.

  Inget är svart eller vitt

  Så tacksam för min far som har försökt ge oss flera perspektiv. Vi har varit både i Palestina och i Israel, vi har mött israeler som inte vill ha dialog med palestinierna och palestinier som inte vill erkänna Israel. Vi har också mött palestinier som lever i samförstånd med israeler, och judar som arbetar med interreligiösa projekt och dialog. Är det något som jag bär med mig är det alla fina möten med lokalbefolkningen, och en förståelse för att det är sällan något som är helt svart eller vitt, oftast är det en nyans av grått som råder.

  Tre människor, tre historier

  Vi har blivit guidade av tre människor med olika bakgrund och olika syn på saken. Tre människor med olika historier och olika utgångspunkter men med samma dröm, om att konflikten ska upphöra och fred ska råda. Hur är dock en tvistefråga. Vi har varit vid Israels stora sevärdheter som Ein Gedi, Masadaberget, Jordanfloden och Döda Havet. Vi har besökt Betlehem, Muren, Banksy Hotel och ett intilliggande flyktingläger. Vi har gått genom check Point 300 för att ta oss tillbaka till Jerusalem och åkt lokalbuss med palestinier som inte kan röra sig fritt utan behöver ansöka om tillåtelse att ta sig in i staden.

  Resa till Israel Palestina Välkommen till Betlehem
  Ingenting är svart eller vitt och för att få en ökad förståelse för Israel/Palestina- konflikten är det oerhört viktigt att lyssna till båda sidor och besöka båda länderna och se till att pengarna hamnar hos lokalbefolkningen genom att gynna lokala boenden, butiker och restauranger.

  Vi har blivit tillsagda av en palestinsk muslim som tyckte att vi var respektlösa som skrattade högt under ramadan och vi har blivit mer eller mindre påflugna av en ung judinna som menade att vi inte förstod att de var ett folk som muslimerna vill utplåna och med vilken rätt har vi att komma med åsikter. Vi har vandrat runt i multikulturella Jerusalem, och rört oss mellan de arabiska, kristna och judiska kvarteren. Vi har ätit den godaste falafeln och druckit svalkande lokal öl och lokalt vin.

  Sedan har vi också legat på stranden vid Medelhavet och solat och badat som vid vilken annan badort som helst, där endast kipporna på männens huvud och kosherrestaurangerna vittnar om att majoriteten av invånarna är judar.

  Samtalet tar aldrig slut

  Varje dag har vi samtalat om landet, platsen, kartan och konflikten. Vi har stött och blött och försökt hitta en förklaring eller en förståelse för hur en av vår tids svåraste konflikt har uppstått och hur den ska kunna lösas. En konflikt som varje stor politiker har satt på sin agenda att lösa, men där ingen ännu har lyckats, tyvärr. Det jag kan göra i det stora hela är att inte glömma det jag har sett och fått vara med om, och återberätta de historier som jag har fått höra. Ge människorna en röst långt bortom deras gränser.

  Nader, Ayman och Sara. En palestinsk muslim, född i Jerusalem som får röra sig fritt. En palestinsk katolik, född och uppvuxen i Betlehem som inte kan åka dit han vill. Och Sara, en svensk kvinna som konverterat till judendom och som lever som modern ortodox judinna i Jerusalem. Tre människor av kött och blod med samma mänskliga behov, oavsett religionstillhörighet, nationalitet eller folkgrupp.


  Tips på mer läsning: Borde du resa till Israel? 

  Läs också: Upptäck Israel och Palestina genom lokalbornas kärlek till maten

  Tags:

  • Show Comments (1)

  • Eva

   Det blir bra när man skriver från hjärtat. Det bästa jag läst av dig! ?/ Eva?

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Drömmen om Österlen – tips på saker att se och göra

  Förra sommaren var min familj och jag på semester på Österlen. Det var första ...

  Black Lives Matter

  Black Lives Matter. Igår. I dag. I morgon.

  Black Lives Matter. Det ska inte ens behövas sägas att svartas liv är lika ...

  Familjesemester vänern runt

  Familjesemester i Sverige – Vänern runt

  Att upptäcka en ny del av Sverige börjar bli en familjetradition. Höstlovet 2020 bestämde ...