Naturupplevelser Guadeloupe

  Tre naturupplevelser på Guadeloupe

  Guadeloupe är ett franskt örike i Karibien. Med ett tropiskt klimat och en mångfacetterad natur bjuder Guadeloupe på oförglömliga äventyr för ekoturisten.

  Guadeloupe består av två huvudöar som liknas vid formen av fjäril och där ett mangroveträsk håller ihop de två öarna. Den östra vingen heter Grande Terre och kännetecknas av stupa kalkstensklippor, kritvita sandstränder och kristallblått hav. Den västra, Basse Terre, är täckt av regnskog med vattenfall, vulkaner och svarta sandstränder. Lägg därtill de tre mindre öarna Deshaies, Marie-Galante och Les Saintes och du har ett komplett paradis för ekoturisten. 77 procent av Guadeloupes yta är klassat som naturreservat och dess skärgård är skyddad av UNESCO sedan 1992.
  Här är tips på tre oförglömliga naturupplevelser.

  Vandra uppför vulkanen La Soufrière

  Packa ryggsäcken, snöra på dig kängorna och vandra upp för den aktiva vulkanen la Soufrière, vars topp ligger cirka 1 400 meter över havet. Det finns två vägar upp, en för den mer vältränade och en för för hobbyvandraren. Den första tar runt fyra och en halv timme och den andra knappt tre timmar. Oavsett vilken väg du väljer går vandringen genom en frodig grönska och ju högre upp du kommer belönas du med en vacker utsikt över land och hav.

  Utsikt från la Soufriere.JPG

  Nature La Soufriere.JPG

  Naturupplevelser Guadeloupe La Soufriere

  Beskåda mäktiga vattenfall

  Les Chutes du Carbet ligger inne i Guadeloupes nationalpark och är mäktiga att beskåda från utkiksplatsen vid början av vandringsleden, men självklart ännu häftigare att se på nära håll. Det mest besökta fallet är det andra som har en fallhöjd på 110 meter. Hit kommer du enkelt via en anlagd stig som går genom regnskogen och promenaden tar inte mer än en dryg halvtimme. Det största vattenfallet är det första, vars fallhöjd är på 115 meters höjd. För att ta sig hit är det bra att vara en van vandrare, men är mödan värt för den som orkar, sägs det! Själv kom jag bara till det andra fallet, men det var nog mäktigt. Det kostar en liten slant att träda in på området, pengar som går till underhåll och bevarandet av platsen.

  Les Chutes du Carbet Guadeloupe.JPG

  Dyk ner i Jacques Costeaus undervattensvärld

  Utanför Plage de Malendure, kring Pigeon Islands, ligger Jaques Costeau reservatet, ett himmelrike för dyk- och snorkelentusiaster. Platsen har fått sitt namn efter den franska äventyraren som tidigt upptäckte vilken biologisk mångfald som gömde sig under havsytan och lyckades få platsen klassat som ett naturreservat. Hans staty finns att beskåda på djupet tillsammans med ett myller av färgglada fiskar och koraller. Den som har tur kan också få syn på en och annan havssköldpadda!

  Undervattensstaty Jacques Costeau
  Undervattensstaty av Jacques Costeau @Jeremie Janisson
  Ta dig runt

  För det första, för att ta sig runt ön är det bäst att hyra bil. Det går bussar, men för en strukturerad tidsanspassad svensk sliter du lätt av dig håret i väntan på att en buss ska dyka upp. Det finns ingen lokalt bussnät, utan det är privata busschaufförer som kör när de har lust helt enkelt. Med det sagt är det en upplevelse att hoppa på bussen där det strömmar zoukmusik ur högtalarna och stämningen är minst sagt livlig.

  Missa inte heller … Lata stranddagar i Gosier.

  Sola och bada en dag i Gosier, på Grande Terre och snorkla ut eller ta den lilla båten som går några gånger om dagen, till l’îlet Gosier. En liten, tropisk ö där lata timmar med en bok i solen väntar. Blir du hungrig erbjuder den lilla strandrestaurangen mitt på ön på på enkel mat och dryck.

  Njut av den lokala maten

  I staden le Moule, som för övrigt var en av mina absoluta favoritplatser på Guadeloupe då den påminde mig om Biarritz med sina surfare och höga vågor, fanns det en liten enkel restaurang som serverade accras, de lokala friterade fiskbollarna som jag blev som helt besatt av när jag bodde där. Då fick man 10 bollar för en euro. Billigare än så kunde jag inte hitta någonstans. Stället låg ut med huvudgatan och det var en barsk, härlig tant som stod för servicen. Jag skulle gissa att det ligger kvar där än i dag så sväng förbi om du har möjlighet!

  Text och bild: Hanna Anfelter


  Startbild: Maël Gramain/Unsplash

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Le Gers – Frankrikes eget Toscana

  Böljande landskap med gröna kullar, brunbränd jord, vinodlingar, små byar, och en kärlek till ...

  Ekoturism i franska nationalparken Cevennerna

  Cevennerna bjuder på ett unikt landskap. Området är sedan 1970 klassat som nationalpark med ...

  Sex tips till Marseille – Frankrikes andra största stad

  Marseille är Frankrikes andra största stad och ligger vackert vid Medelhavet. Kanske mest känd ...