Tre naturupplevelser på Guadeloupe

Guadeloupe är ett franskt örike i Västindien. Med ett tropiskt klimat och en mångfacetterad natur bjuder Guadeloupe på oförglömliga äventyr för ekoturisten.

Guadeloupe består av två huvudöar som liknas vid formen av fjäril och hålls ihop av ett mangroveträsk. Den östra vingen heter Grande Terre och kännetecknas av stupa kalkstensklippor, kritvita sandstränder och kristallblått hav. Den västra, Basse Terre, är täckt av regnskog med vattenfall, vulkaner och svarta sandstränder. Lägg därtill de tre mindre öarna Deshaies, Marie-Galante och Les Saintes och du har ett komplett paradis för ekoturisten. 77 procent av Guadeloupes yta är klassat som naturreservat och dess skärgård är skyddad av UNESCO sedan 1992. Här får du tips på tre oförglömliga naturupplevelser.

Vandra uppför vulkanen La Soufrière
Packa ryggsäcken, snöra på dig kängorna och vandra upp för den aktiva vulkanen la Soufrière, vars topp ligger cirka 1 400 meter över havet. Det finns två vägar upp, en för den mer vältränade och en för för hobbyvandraren. Den första tar runt fyra och en halv timme och den andra knappt tre timmar. Oavsett vilken väg du väljer går vandringen genom en frodig grönska och ju högre upp du kommer belönas du med en vacker utsikt över land och hav.

Utsikt från la Soufriere.JPG

Nature La Soufriere.JPG

Vandring uppför la Soufriere

Beskåda mäktiga vattenfall
Les Chutes du Carbet ligger inne i Guadeloupes nationalpark och är mäktiga att beskåda från utkiksplatsen vid början av vandringsleden, men självklart ännu häftigare att se på  nära håll. Det mest besökta fallet är det andra som har en fallhöljd på 110 meter. Hit kommer du enkelt via en anlagd stig som går genom regnskogen och promenaden tar inte mer än en dryg halvtimme. Det största vattenfallet är det första, vars fallhöjd är på 115 meters höjd. För att ta sig hit gäller det att vara en van vandrare, men de sägs att det ska vara mödan värt för den som orkar. Själv kom jag bara till det andra fallet, men det var nog mäktigt! Det kostar en liten slant att träda in på området, pengar som går till underhåll och bevarandet av platsen.

Les Chutes du Carbet Guadeloupe.JPG

Dyk ner i Jacques Costeaus undervattensvärld 
Utanför Plage de Malendure, kring Pigeon Islands, ligger Jaques Costeau reservatet, ett himmelrike för dyk- och snorkelentusiaster. Platsen har fått sitt namn efter den franska äventyraren som tidigt upptäckte vilken biologisk mångfald som gömde sig under havsytan och lyckades få platsen klassat som ett naturreservat. Hans staty finns att beskåda på djupet tillsammans med ett myller av färgglada fiskar och koraller. Den som har tur kan också få syn på en och annan havssköldpadda!

IMG_5104 @Jeremie Janisson

Text och bild: Hanna Anfelter

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Le Gers – Frankrikes Toscana

Böljande landskap med gröna kullar, brunbränd jord, vinodlingar, små byar, och en kärlek till ...

Sex tips till Marseille – den franska hamnstaden

Marseille är Frankrikes andra största stad och ligger vackert vid Medelhavet. Kanske mest känd ...

Fem tips till Toulouse – Frankrikes rosa stad

Toulouse ligger i sydvästra Frankrike och kallas i folkmun för ”den rosa staden”. Smeknamnet ...