Västerås fairtrade city

  Västerås- en Fairtrade City-diplomerad stad

  Ett sätt för en reseaktör att visa omvärlden att man tar hållbarhetsarbetet på allvar är att ansöka om en certifiering eller ett diplom. Inte nog med att det ger aktören ett kvitto på sina ansträngningar, det hjälper också dig som resenär att orientera dig bland det hållbara utbudet. Även städer kan ansöka om att bli certifierade. Västerås är tillsammans med ett sextiotal andra svenska städer och kommuner Fairtrade City-diplomerad.

  Det har funnits en domkyrka i Västerås sedan 1100-talet, och på 1300- och 1400-talet byggdes den och fick sin nuvarande form.

  Fairtrade är en oberoende certifiering vars mål är att motverka fattigdom genom att främja en rättvis handel som baseras på respekt för mänskliga rättigheter och omtanke för miljön. Den förknippas nog av de flesta med kaffe, choklad och bananer, men är även tillgänglig som ett diplom för städer och kommuner. I januari i år hade sjuttio svenska städer och kommuner klarat granskningen för att Fairtrade City-diplomeras. Det innebär att de arbetar för att öka kunskapen om rättvis handel och har tagit fram en långsiktig plan för hur de löpande ska utöka sin konsumtion av etiskt märkta produkter. Diplomeringen är ett kvitto på att städerna engagerar sig i odlares och anställdas levnadsvillkor i utvecklingsländer genom att främja Fairtrade-produkter.

  Läs också: Certifieringar och märkningar att ha koll på när du vill resa hållbart  

  En av de sjuttio städerna är Västerås, en stad som jag har varit i flera gånger då min man kommer därifrån. Saken är dock den att jag aldrig riktigt har förstått mig på den gamla industristaden – tills nu.

  Kyrkbacken och biblioteket

  Charmen med att ha snöat in på hållbart resande är att jag ser på gamla platser med nya ögon. Vetskapen att Västerås har ansökt om, och blivit Fairtrade City-diplomerad, gör att jag får en helt annan respekt för staden. Visserligen är det lika grått och öde i centrum som mestadels består av olika gallerior, men promenera upp till Domkyrkan och kvarteren kring Kyrkbacken med de låga trähusen och kullerstensgatorna och bilden blir en helt annan. Biblioteket är ett arkitektoniskt konstverk omgivet av en botanisk trädgård där statyer av Anders Zorn delar jord med träd och blommor.

  Västerås stadsbibliotek med sin tillhörande botaniska trädgård är väl värt ett besök. Helst när träden står i blom!
  Östra Hamnen

  Nere vid östra hamnen kryllar det av aktivitet sommartid och vintertid är det en tapper frivilligorganisation som plogar upp en isbana på Mälaren. Den är omåttligt populär bland Västeråsarna som svischar fram på långfärdsskridskor så fort de får tillfälle. Själv åkte jag runt en mil där i helgen på mina svärmors gamla hockeyrör!

  Varje vinter när isen lagt sig på Mälaren plogar en grupp frivilliga upp en bana för skridskoåkning.

  Att veta att en stad tar frågan om hållbarhet på allvar gör att den växer i mina ögon och ger den en kvalitetsstämpel. Det gör också att jag gärna åker tillbaka och stöttar deras arbete genom att välja kaféer, restauranger och sevärdheter som arbetar mot samma mål, att genom turismen bidra till en förändring.

  /Hanna


  Läs mer om Fairtrade City

  Startbild: Västerås stad

  Tags:

  • Show Comments (3)

  • Agneta Anfelter

   Skönt att veta att man bor i en juste stad även ur hållbarhetsperspektiv! Här finns mycket mer att upptäcka kära Hanns! Välkomna! önskar svärmodern

   • frankrikemonamour

    Eller hur?! Tack Agneta, jag ser redan fram emot nästa gång!

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  En annan sida av Gotland och Fårö

  Jag tillhör en liten skara som knappt har varit på Gotland sommartid. Istället är ...

  En miniweekend i Varberg – tips till västkustens pärla

  Varberg brukar kallas för västkustens pärla och det är lätt att förstå varför. Med ...

  Östergötland en av världens 100 mest hållbara destinationer

  Förra veckan avslöjades de sextio första destinationerna som kvalat in på Green Destinations lista ...