Tips saker att göra Dalsland

  10 tips på saker att se och göra i Dalsland

  Med smeknamnet ”Sverige i miniatyr” bjuder Dalsland på naturnära upplevelser som gör gott för kropp och själ. Här är tio tips på saker att se och göra i Dalsland året runt. 

  Tips på saker att se och göra i Dalsland. I det lilla landskapet intill Vänerns kant väntar naturnära upplevelser, lokala råvaror, konst och historia. Här är tio tips på saker att se och göra i Dalsland året runt.

  Tips Dalsland vandring
  Naturen är närvarande överallt i Dalsland och gör gott för kropp och själ. I Sörknattens naturreservat går du i Ronjas fotspår, det var här hon skrek sitt berömda “vårskrik”. Bild: Henrik Trygg
  1.Upplev konst på Dalslands konstmuseum

  Dalsland konstmuseum ligger vackert inbäddad i den dalsländska naturen bland grönska och vatten. Här visas det lite av det bästa från Dalslands konst- och hantverkshistoria tillsammans med temporära utställningar. I museiparken samsas blommor, träd och skulpturer med bin och höns. Uppe på kullen ligger café Bonaparte med inglasad veranda som blickar ut över sjön Spången. Lokalbussen stannar precis utanför, intill kohagarna.
  dalslandskonstmuseum.se

  2. Besök landmärket Håverud akvedukt

  Akvedukten i Håverud är ett stycke svensk historia. Omgiven av branta klippväggar och forsande vatten är plåtakvedukten, skapad av kanal- och järnvägsbyggaren Nils Ericson, unik i att slag. På Kanalmuséet intill kan du lära dig mer om bygget och får en inblick i livet vid kanalen från 1800-talet och framåt. 

  Dalslands konstmuseum tips Dalsland
  Titta på konst både ute och inne på Dalslands konstmuseum som ligger vackert intill vatten och grönska. Bild: Kajsa Kax
  3. Upplev bruksmiljön och fika på Brukets godaste i Fengersfors

  Fengersfors gamla bruk, där det förr tillverkades järn och pappersmassa, är i dag en kreativ hub för småföretagare och konstnärskollektivet Not Quite som driver butik, galleri och kafé i de vackra gamla tegelbyggnaderna. Här ligger också Brukets godaste som bakar hantverksbröd och erbjuder fredagspizza. Området är öppet året runt men inte verksamheterna så kolla öppettider innan du planerar ett besök.
  bruketsgodaste.se

  4. Gå i Ronjas fotspår i Sörknattens naturreservat

  Dalsland har många fina naturreservat att vandra i och Sörknatten är ett av dem. Ett berg och naturreservat som ligger mellan sjöarna Djup och Ånimmen. Området är mycket kuperat med flera bergknallar. Inte nog med att det är fantastiskt vackert här, platsen är också känd som inspelningsplats för Ronja Rövardotter som skrek sitt vårskrik från Sörknattens topp. Se till att lämna naturen lika fin som du fann den, ta med dig ditt skräp tillbaka och släng i papperskorgen.

  Tips Dalsland Bruket Fengersfors
  Det gamla pappersbruket i Fengersfors är i dag en kreativ hub för konstnärer och hantverkare. Här finns också både bageri och kafé som lagar och bakar med hjärtat. Bild: Hanna Anfelter
  5. Bo och ät gott på Upperud 9:9

  I den gamla silon intill Dalslands kanal har Kerstin Söderlund med familj skapat ett modernt charmigt boende. Rummen som ligger i de gamla silofacken har väggar av liggande plank, lokal konst på väggarna och sköna sängar. Alla utrustade med eget kök. På markplan med stor veranda ut mot kanalen, ligger kaféet som serverar mat med lokal prägel alla dagar under sommarhalvåret, och på lördagar under vår och försommar.
  upperud.se

  Läs också: Familjesemester Vänern runt

  6. Trampa dressin i Dalslands vildmark

  Mellan Bengtsfors och Kyrkerud går ett dressinspår som passar såväl ensamäventyret som familjeäventyret. En naturupplevelse som bjuder på vackra vyer långt från vägar och biltrafik.
  dvvj.se

  7. Pilgrimsvandra längs norra delen i Dalsland

  Vårda själ och kropp steg för steg längs den dalsländska delen av pilgrimsleden. 10 mil sträcker den sig mellan Vänersborg, förbi Holms kyrka i Mellerud till Edsleskogs kyrka i Åmåls kommun. Leden är uppdelad i olika etapper och bjuder på flera eldstader och övernattningsmöjligheter längs vägen. 

  Tips saker att göra Dalsland Pilgrimsleden
  De flesta förknippar nog pilgrimsvandringar med Santiago de Compostella i Spanien men även Sverige är fullt av vandringsleder. Som den i norra Dalsland. Pilgrimsvandringar pågick i Sverige i ungefär 500 år tills de förbjöds av Gustaf Vasa 1527. I dag är det åter en uppskattad aktivitet. Bild: Henrik Trygg
  9. Hitta lugnet på Kroppefjälls bed and breakfast

  Tillgänglighetsanpassat boende med naturen som närmsta granne, det erbjuder Kroppefjälls bed and breakfast intill Mörttjärns naturreservat. Ett gammalt sanatorium för turbekulossjuka som skulle bli friska tack vare frisk luft rent vatten och kulturella inslag. Promenadstigen som anlades i början av 1900-talet, kantad av konst, finns kvar och brukas än i dag. Boendet uppmuntrar till utomhusvistelser och erbjuder matpaket med lokala råvaror att ta med och tillaga på färden.
  kroppefjall.com 

  10. Handla färska grönsaker på Sandlycke gård

  Zucchini, sallad, kål, rotfrukter, chili och örter – under sommarhalvåret säljer Sandlycke grönsaker som odlats helt utan besprutningsmedel i en liten bod till självbetjäning. Här hittar du även ägg från gårdens myskankor.  Ägarna brinner för att skapa en hållbar livsstil för både miljö och människa och ibland arrangeras konst- och kulturevent på gården. 

  Text: Hanna Anfelter
  Startbild: Pressbild Västsverige fotograf Roger Borgerlid

   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Fikatips E4:an – i samklang med naturen på Uppgrenna Naturhus

  Fikatips längs med E4:an. Nedanför Brahe hus strax norr om Gränna, ligger Uppgrenna Naturhus. ...

  Tips saker att göra Småland

  15 tips på saker att göra i Småland

  I och med Corona pausades utlandsresandet och allt fler fick upp ögonen för semester ...

  Finn lugnet bland japanska källor och svenska tallar på Yasuragi

  En dryg kvart från Stockholms hektiska puls, mitt i den svenska karga skärgårdsnaturen, ligger ...