5 tips på saker att se och göra i Paris

  Kärlekens stad och ljusets stad. Modets stad och broarnas stad. Kärt barn har många namn och oavsett vad man väljer att kalla den lämnar inte Paris någon oberörd. Endast ett drygt dygn bort med tåg, är en resa till Paris alltid rätt. Här är fem tips på saker att se och göra i Paris.

  Pere Lachaise Paris
  Paris största och mest kända kyrkogård invigdes 1894. Père Lachaise är en egen liten rofylld värld i den stora staden.

  Läs också: Tre schysta tips till Paris

  Père Lachaise

  Paris största och mest kända kyrkogård invigdes år 1894. Pere Lachaise är som en egen liten rofylld värld i den stora staden. Här, bland stengångar och gamla knotiga träd, ligger flera stora franska och utländska personligheter begravda som exempelvis Edith Piaf, Oscar Wilde, Frederic Chopin och Maria Callas. Kyrkogårdens i särklass mest besökta grav är musikerns Jim Morrissons grav. Den besöks av både turister och tillströmmande fans från hela världen som gärna sitter här och spelar till hans minne.

  16, rue de Répos, 20:e arr

  Utsikt Paris takåsar
  Från toppen av Montparnassetornet har du en makalös utsikt över Paris.
  Le Ciel de Paris

  I stället för att åka upp i Eiffeltornet för att se Paris från ovan, är ett tips att styra riktningen mot Montparnassetornet. Framme vid tornet, ta hissen till 56:e våningen och restaurangen Le Ciel de Paris. Beställ något att äta eller dricka i baren. Slå dig därefter ner vid något av fönsterborden och låt dig hänföras av utsikten över Paris takåsar och raka alléer som breder ut sig framför dina fötter. Ett tips är att komma strax innan skymning och blicka ner på stadens silhuett när dagen övergår till natt, med Eiffeltornet lysande strålar som riktmärke i horisonten.

  Tour Maine Montparnasse, 33 avenue du Maine, 15:e arr

  Jardin des Tuileries tips Paris
  Parken Jardin des Tuilieries är ett populärt andningshål för parisarna.
  Jardin des Tuileries

  Det finns flera vackra parker runt om i Paris, men kronjuvelen är Jardin de Tuileries. Den stora parken i Paris stadskärna skapades av Katarina av Medici på 1600-talet och namnet kommer från de tegelpannefabriker som låg här på den tiden. Belägen mellan Louvren och Place de la Concorde är parken ett populärt andningshål för parisarna som kommer hit för en löprunda, en promenad eller bara för att slå sig ner i de gröna stolarna för att läsa tidningen eller titta på folk. En vanlig aktivitet i staden som myllrar av människor för världens alla hörn. 

  113, rue de Rivoli, 1:e arr

  Musee Gustave Moureau Paris
  På museet Gustave Moureau finns en av de vackraste trapporna jag sett.
  Musée Gustave Moreau

  Gustave Moureau var en fransk konstnär som levde i Paris på 1800-talet. Han är mest känd för sina sakrala motiv och hann under sin livstid skapa fler än 8 000 verk. I hans gamla privatbostad och ateljé, som i dag är förvandlat till museum, hänger verken från golv till tak. På en av våningarna uppenbarar sig en av världens vackraste trappor. En snirklig trappa i järn.

  14, rue de la Rochfoucauld, 9:e arr

  Marché des Enfants rouges Paris
  När man är i Paris hör det till att gå på marknad, som exempelvis till Marché des Enfants rouges. Paris äldsta marknad under tak.
  Marché des enfants rouges

  Att gå på marknad är en viktig rit i den franska kulturen och i hjärtat av Marais ligger Paris äldsta marknad under tak. Den har legat på samma plats sedan 1600-talet. Namnet kommer från ett barnhem som låg i närheten av platsen, där de inhyste barnen alltid gick klädda i rött, och så även när de gick ut. Därav namnet  “de röda barnens marknad”. Här hittar du färska frukter, grönsaker, blommor, bröd samt restauranger som serverar färdiglagad mat.

  39 rue de Bretagne, 3:e arr

  Text och bild: Hanna Anfelter


  Psst, för tips på fler schysta och ansvarsfulla adresser i Paris kolla in appen TookkiappFör att ta dig runt, promenera, cykla eller åk tunnelbana eller buss! 

   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Fem platser att se innan det är för sent

  Fem platser att se innan det är för sent! Så löd rubriken i Metros ...

  Plastic fre July rensa planeten från plast

  Tre tips på upplevelser som rensar haven från plast

  Förena nytta med nöje – till viss del helt gratis – och gör en ...

  Restaurangtips Paris – tre lokala favoriter

  Jag älskar Paris. Den franska huvudstaden var mitt hem under många år och jag ...