Jag påverkas av debatten och drar mig för att flyga

Jag påverkas av debatten och drar mig för att flyga. Även om jag inte skriver under på att jag stannar på marken märker jag hur flygdebatten kryper under skinnet på mig och får mig att undvika flyget.

Jag har ännu inte en enda flygresa inbokad i år utan planerar främst resor till resmål som går att nå med tåg. Jag är inte emot flyget men märker ändå att jag drar mig för att planera resor med flyg.

Jag har inte flugit inrikes på flera år.  Att flyga inom Sverige känns i dag otänkbart. Även om jag vet att en inrikesflygning står för mycket mindre utsläpp än en resa till Jakarta i Indonesien som jag gjorde förra året, är det lättare att välja bort inrikesflyget och satsa på tåget inom Sverige.

Jag märker att jag hellre upptäcker mer i min närmiljö, och gärna stannar på marken.

Men det betyder inte att jag aldrig mer kommer att flyga utomlands (eller inrikes). För jag står fast vid min ståndpunkt. Vissa resor behövs, speciellt till långväga destinationer som behöver turismen och bedriver den på ett hållbart sätt. Jag tror på turismens kraft att agera motor för positiv samhällsförändring, och det är vad Reform Travel handlar om. Att visa på turismens positiva sidor och lyfta fram allt gott som turismen kan bidra med, om den görs på ett hållbart sätt. Få människor att vakna till och inse att de som är priviligierade nog att ens kunna flyga, också har ett ansvar att resa medvetet och hållbart. Flyga mindre och bättre.

Enligt IPCC står flygets globala utsläpp för cirka 2-3 procent vilket kan tyckas lite, men faktum är att svenskarnas flygande har fördubblats sedan början av 90-talet och i snitt flyger svensken utomlands en gång om året. Men många reser med flyg fler gånger än så. Dessutom visar färsk statistik att de flesta reser till populära resmål som Mallorca, Rhodos och Kreta, resmål tätt länkade med charter och all-inclusive. Jag förstår att all-inklusive är lockande speciellt som barnfamilj, men tyvärr är det oftast raka motsatsen till hållbart resande. Tänk om varje person som flyger iväg, eller åker tåg för den delen, tänkte till ett extra varv och bara åkte med ansvarsfulla aktörer som vill bidra till en hållbar turism. Det vore något!

När du väl flyger, här är några snabba tips för att göra flygresan mer hållbar:

 • Läs på och välj flygbolag som tar ansvar. KLM/Air France exempelvis agerar och kommunicerar för ett mer hållbart flyg.
 • Undvik mellanlandningar och välj i första hand direktflyg. Det dras mest bränsle vid start och landning.
 • Packa lätt. Tro det eller ej men tyngre last drar mer bränsle. Utmärkt tillfälle att jobba på packningen, du behöver för det mesta inte allt du brukar packa med dig ändå!
 • Fråga efter ekologiska alternativ vid serveringen. Välj det vegetariska alternativet eller ta med egen matlåda och återanvändningsbara bestick, sugrör, kaffekopp så slipper du bidra till mer plastanvändning.
 • Skriv till ditt flygbolag och fråga hur de arbetar med hållbarhet. Visa att du bryr dig och vill att de ska göra det också.
 • Klimatkompensera. Se till att välja projekt som är Gold Standard-certifierade. Läs mer här: varfor-klimatkompensera

/Hanna

Tags:

 • Show Comments (2)

 • Caroline Ford

  Bra skrivet Hanna. Vi är inne på samma spår och vi måste få fler att våga både tänka och agera i dessa. Om man spottar på en sten…

  • Hanna Anfelter

   Tack! Ja medvetandegöra är ett första steg till förändring men det är ett komplext ämne och det behövs ett långsiktigt tänk.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Zero waste på resan – sex tips

Förutom att tänka på hur du reser och vart du checkar in, behöver en ...

Borta bra, men hemma bäst

Nyss hemkommen från en spännande resa till en helt ny plats, Tbilisi i Georgien ...

Tre drömresor på tågavstånd bokade

Igår fick jag äntligen ändan ur och bokade tre drömresor under året. Alla med ...