Sapmi Nature Camp årets ekoturismaktör 2019

Sapmi Nature Camp, en hållbar glamping i världsarvet Laponia kammade hem priset som årets ekoturismaktör 2019 vid Grand Travel Awards som ägde rum i går på Grand Hotel.

Igår kväll var det dags igen för resebranschens årliga fest där priser delas ut till olika aktörer inom branschen som enligt resesäljarna gjort ett extra bra jobb. Konferencier för Grand Travel Awards 2019 var Nour El-Refai som ledde galan med bravur.

Utöver de generella kategorierna som exempelvis årets flygbolag, delas också priset för bästa ekoturismaktör ut i samband med Naturturismföretagen (f.d. Ekoturismföretagen).

Årets ekoturismpris

Vinnare i kategori Årets ekoturismpris blev Sapmi Nature Camp, en hållbar glamping inne i världsarvet Laponia som vi har skrivit om tidigare.
Läs mer här.

Sapmi Nature Camp är en hållbar glamping i världsarvet Laponia. Tack vare priset hoppas Lennart Pittja, grundare och ägare, att fler svenskar ska hitta ut i den vackra naturen. Bild: Sapmi Nature Camp.

Ägaren och grundaren Lennart Pittja var på plats i Stockholm för att ta emot priset, och han kände en ”bubblande glädje över priset och stolthet och över att hans förfäder tagit hand om landet så väl att vi ännu har det kvar”.

Övriga nominerade i Grand Travels ekoturismpris 2019 var följande aktörer med motiveringen som lyder från Naturturismföretagen:

Stora Karlsö

Klippön utanför Gotlands västkust, Stora Karlsö, är ett av världens äldsta naturskyddade områden. Här upplever drygt 10.000 människor, gamla som unga, fåglar, orkidéer, gotländska måltider och historiska berättelser förmedlade av kunniga guider. Bolagets cirka 900 delägare har under mer än hundra år utvecklat ön till en egen hållbar destination.

Ulvsbomuren Vildmark & Lantliv 

Ulvsbomuren Vildmark & Lantliv i Västmanland levererar en levande historisk gårdskultur där byns brukshistoria möter ett modernt och hållbart liv på landsbygden. Fårskötsel samsas med vargar i de omgivande storskogarna och gårdens egna produkter erbjuder tillsammans med skogens och sjöarnas råvaror innovativa och lokalproducerade smakupplevelser.

Musselbaren i Bohuslän

Musselbaren i Bohuslän har gjort den lokala miljöhjälten blåmusslan till en besöksanledning. På en lärande musselsafari till någon av fjordens odlingar förmedlas lika delar hållbarhetsinsikter och skärgårdskultur när gästerna skördar sin egen middag från havets undervattensträdgård. I traditionsrik och genuin restaurangmiljö blir resultat en välsmakande klimatsmart smakupplevelse.

Nour El-Refai ledde Grand Travel Awards 2019 med bravur.

För andra året i rad delades också årets hållbarhetspris ut. BRA vann i konkurrens med Air France/KLM, SAS, Scandic Hotels, SJ, Swedavia och Yasuragi.  
Juryns motivering löd: “BRA har under 2018 tagit ledartröjan i debatten för bioflygbränsle. De har som första flygbolag gått med i regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige, med målet att bli fossilfritt år 2030. Dessutom har BRA gjort det enkelt för både privat- och företagskunder att betala för att flyga fossilfritt. Något som ökar betalningsviljan bland kunderna att flyga klimatsmart.”

Text och bild: Hanna Anfelter

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Internationella kvinnodagen – resor med kvinnor i fokus

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen, och i samband med det lyfter vi ...

Trendspaning – hur reser vi 2030?

Individuella resor, snabba resor, aktiviter, vandringar, tågnostalgi och hemester. I samband med Schyst resandes ...

Responsible Travel säger nej till konstgjord snö

Behovet av att tillverka konstjord snö ökar i takt med varmare klimat och efterfrågan ...