Åk av E4:an och ta Kustvägen har jag tänkt otaliga gånger då jag åkt upp och ner till släkten norröver. Har dock aldrig riktigt funnits tid, men i år planerade vi in tiden och det blev äntligen av. Och jag hade höga förväntningar på Kustvägen. Vägen som ”slingrar sig fram genom storskog och åkermark mellan Hudiksvall och Sundsvall, och där havet alltid är nära”.
Kustvägen, ett alternativ till E4:an mellan Hudiksvall och Sundsvall. Förväntningarna var höga när jag till slut – efter år av att köra raka spåret längs med E4:an – svängde av för att åka Kustvägen, och jag föreställde mig hur vi skulle åka förbi pittoreska små fiskelägen vid havet och genom vacker gammal skog.
Döm till min förvåning – och ilska – när vi knappt skymtade havet utan istället åkte förbi kalhygge efter kalhygge. Ett kalhygge är inte en vacker syn, särskilt inte när jag vet hur illa ställt det egentligen är med den svenska skogen. Den avverkas i allt snabbare takt. Vi tittar ofta åt Brasilien och Amazonas och fasas över situationen där när vi i själva verket är sämre i klassen.

Endast 10-15 procent av Sveriges naturskogar stor kvar. Det vill säga skog som aldrig kalaverkats. Samtidigt hävdar röster inom svenska skogsbruket att vi har aldrig haft så mycket skog som nu. Men planterade träd som står i rad är inte skog. Det är inget mindre än – plantager.
Läs också: Skogens dag -tre skogsfavoriter och tips på skogsskydd
En skog däremot är ett helt ekosystem och en förutsättning för den biologiska mångfalden. Och det vet vi i dag, klimatkrisen och den biologiska mångfalden hänger ihop. Enligt Naturskyddsföreningen är skogen ett tydligt exempel på hur klimat och biologisk mångfald hör ihop. Samtidigt som skogen kan ge oss biobränslen och andra förnybara resurser är våra skogar viktiga kolsänkor. I skogen lever ett stort antal växt- och djurarter i ett invecklat samspel, dessa arter påverkas av hur vi sköter och nyttjar våra marker. Levande skogar förutsätter därför att vi brukar skogen på ett sätt som tar hänsyn till både klimatet och den biologiska mångfalden”.
Hade skogen fått stå längs Kustvägen hade upplevelsen med största sannolikhet varit en annan. Som det är i dag är det tyvärr inget jag rekommenderar.
Hållbar turismutveckling är ett verktyg för att bevara och skydda värdefull flora och fauna. Genom att visa att skogen är mer värd som upplevelse än avverkad, kan du vara med och bidra till dess bevarande på lång sikt.
Tillsammans reser vi till en bättre värld!
/Hanna
Show Comments (0)