Skogens dag – tre skogsfavoriter och tips på skogsskydd

I dag är det Skogens dag, och vad passar då bättre än att tipsa om tre skogsfavoriter och ge några tips på hur du kan hjälpa till att bevara den svenska skogen. Skogen som vi inte kan leva utan, men som tyvärr är hotad.

Den svenska skogen har ett stort värde både för oss människor och djur men den är tyvärr hotad. Vi luras att tro att vi har obegränsat med skog i Sverige. Samtidigt avverkas värdefulla skogar och stora delar av den så kallade skogen består av enformiga skogsplantage. Enligt skogsbiolog Mats Karström och filmen “När skogen tystnar” finns det bara 10 procent gammelskog kvar i Sverige, det vill säga skog som aldrig har varit avverkad.

Genom att vara i skogen och uppleva den, skapas en starkare relation till och förhoppningsvis en vilja att bevara den. Jag har strosat i många vackra skogar och hoppas på att få uppleva fler.

Här tipsar jag om tre skogsfavoriter samt ger några tips på hur du bäst kan hjälpa till att bevara skogen.

Skuleskogen
Skogen är oerhört viktig både för vårt eget välmående och för planetens. Ta vara på den och bevara den.
Skogen som välgörare

Skogen har ett stort värde och är viktig att värna om. Den får oss att må bra. Studier visar att bara genom att titta på skogen blir vi lugnare och mer harmoniska. Den ger oss mat. Skogen innehåller ett skafferi av nyttiga bär och mättande svamp. Den motverkar global uppvärmning. Stora mängder koldioxid lagras i skogen, i träden och marken.

Den skapar arbetstillfällen. Naturturism är en växande näring som skapar arbetstillfällen och stärker lokala samhällen i glesbygdsområden. Det är med andra ord oerhört viktigt att vi värnar skogen och ser till att bevara den för nuvarande och kommande generationer. Njut av skogen och gör vad du kan för att bevara den.

Här är tre svenska skogsfavoriter:
Omberg

Omberg är ett berg i Västergötland, vid Vätterns kant. Här väntar Ombergs ekopark med en mosaik av skogar. Vacker bokskog, jätteekar och mångåriga granar. Vandra, strosa, cykla eller svinga dig fram mellan topparna. Den här skogen är värd ett omväga besök.

Läs om ett höstäventyr i Omberg

Bokskog Omberg
Ombergs bokskog i höstskrud.
Tyresta nationalpark

Ett stenkast från Stockholms innerstad ligger Tyresta nationalpark och naturreservat. Här du hittar den finaste och största urskogen söder om Dalälven. Vandra på stigar och leder bland gamla knotiga träd, tallar och gran, spana efter bävrar och gör upp en eld. Perfekt för en dagsutflykt.

Läs om en familjeutflykt till Tyresta

Tyresta urskog
Skogen i Tyresta är till stor del urskog, och den finaste urskogen söder om Dalälven. Hit kan du åka året runt och njuta av skogens alla årstider.
Skinskatteberg Kolarbyn

Intill Kolarbyn, en unik upplevelse i sig, ligger vackra skogar som får en att tappa tid och rum. Lyssna till kvittrande fågelsång, plocka svamp och bär och sitt på en stubbe och njut av en kopp kaffe. Efter ett besök här kommer du alltid att längta tillbaka.

 

Slutligen några tips från bland annat Naturskyddsföreningen på saker du kan göra för skogens välmående:

Minska din egen pappersförbrukning. Skriv ut på papprets båda sidor, lämna in använt papper till återvinningen, säg nej till reklam och beställ viktiga utskick digitalt istället.

Spara på trä genom att välja begagnat i första hand. Leta alltid först på secondhand när du behöver en ny möbel.

Behöver du köpa trä, se till att det kommer från ett hyggesfritt skogsbruk.

Prata med vänner och bekanta om skogen. På så vis inspirerar vi fler att ge sig ut i skogen. Uppmuntra till svemester och guidade turer i skogen. Bli medlem i Naturskyddsföreningen eller annan organisation som arbetar för skogens välmående.

Mer information om skogens betydelse och hur du kan skydda den hittar du hos Naturskyddsföreningen. 

Green Love/Hanna

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Smidigare tågresa tack vare SJ:s nattåg till Hamburg

Tidigare i höstas åkte jag till södra Frankrike för att hälsa på släkten. Det ...

Sociala medier kan vara förrädiskt

Sociala medier kan vara förrädiskt. Vad lite vi vet egentligen och vad viktigt det ...

Höstlov på svensk mark från Omberg till Göteborg

När de europeiska tågplanerna gick i kras blev det höstlov i Sverige istället, från ...