Skogens dag – tre skogsfavoriter och tips på skogsskydd

I dag är det Skogens dag, och vad passar då bättre än att tipsa om tre skogsfavoriter och ge några tips på hur du kan hjälpa till att bevara den svenska skogen. Skogen som vi inte kan leva utan, men som tyvärr är hotad.

Den svenska skogen har ett stort värde både för oss människor och djur men den är tyvärr hotad. Vi luras att tro att vi har obegränsat med skog i Sverige. Men värdefulla skogar fortsätter att avverkas och stora delar av den så kallade skogen består av enformiga skogsplantage. Genom att vara i skogen och uppleva den, skapas en starkare relation till och förhoppningsvis en vilja att bevara den. Jag har strosat i många vackra skogar och hoppas på att få uppleva många fler. Här tipsar jag om tre skogsfavoriter samt ger några tips på hur du bäst kan hjälpa till att bevara skogen.

Skuleskogen
Skogen är oerhört viktig både för vårt eget välmående och för planetens. Ta vara på den och bevara den.
Skogen som välgörare

Skogen är en plats jag alltid längtar till. Jag är där alldeles för lite men drömmer mig ständigt dit. Skogen har ett stort värde och är viktig att värna om. Den får oss att må bra. Studier visar att bara genom att titta på skogen blir vi lugnare och mer harmoniska. Den ger oss mat. Skogens innehåller ett skafferi av nyttiga bär och mättande svamp. Den motverkar global uppvärmning. Stora mängder koldioxid lagras i skogen, i träden och marken. Den skapar arbetstillfällen. Naturturism är en växande näring som skapar arbetstillfällen och stärker lokala samhällen i glesbygdsområden. Det är med andra ord oerhört viktigt att vi värnar skogen och ser till att bevara den för nuvarande och kommande generationer. Njut av skogen och gör vad du kan för att bevara den.

Här är tre svenska skogsfavoriter:
Omberg

Omberg är ett berg i Västergötland, vid Vätterns kant. Här väntar Ombergs ekopark med en mosaik av skogar. Vacker bokskog, jätteekar och mångåriga granar. Vandra, strosa, cykla eller svinga dig fram mellan topparna. Den här skogen är värd ett omväga besök.

Läs om ett höstäventyr i Omberg

Bokskog Omberg
Ombergs bokskog i höstskrud.
Tyresta nationalpark

Ett stenkast från Stockholms innerstad ligger Tyresta nationalpark och naturreservat. Här du hittar den finaste och största urskogen söder om Dalälven. Vandra på stigar och leder bland gamla knotiga träd, tallar och gran, spana efter bävrar och gör upp en eld. Perfekt för en dagsutflykt.

Läs om en familjeutflykt till Tyresta

Tyresta urskog
Skogen i Tyresta är till stor del urskog, och den finaste urskogen söder om Dalälven. Hit kan du åka året runt och njuta av skogens alla årstider.
Skinskatteberg Kolarbyn

Intill Kolarbyn, en unik upplevelse i sig, ligger vackra skogar som får en att tappa tid och rum. Lyssna till kvittrande fågelsång, plocka svamp och bär och sitt på en stubbe och njut av en kopp kaffe. Efter ett besök här kommer du alltid att längta tillbaka.

 

Slutligen några tips från Naturskyddsföreningen på saker du kan göra för skogens välmående:

Minska din egen pappersförbrukning. Skriv ut på papprets båda sidor, lämna in använt papper till återvinningen, säg nej till reklam och beställ viktiga utskick digitalt istället.

Spara på trä genom att välja begagnat i första hand. Leta alltid först på secondhand när du behöver en ny möbel. Hittar du ingen, välj en möbel av svenskt trä som är FSC-märkt.

Prata med vänner och bekanta om skogen. På så vis inspirerar vi fler att ge sig ut i skogen, Uppmuntra till svemester och guidade turer i skogen. Ge en gåva till skogen skydd och eller bli medlem i Naturskyddsföreningen eller annan organisation som arbetar för skogens välmående.

Mer information om skogens betydelse och hur du kan skydda den hittar du hos Naturskyddsföreningen. 

Så nu återstår bara att önska Glad Skogsdag, och det vore väldigt spännande att höra vilka dina skogsfavoriter är! Lämna gärna en kommentar med tips på din favoritskog. I Sverige såväl som utomlands. På så vis hjälper vi varandra att upptäcka, och bevara fler skogar.

Green Love/Hanna

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Även med de bästa intentioner blir det ibland fel

Vilken sommar det har varit. Kanske den bästa på flera år. Jag har tågluffat ...

Rosenhill utflyktstips Stockholm

Två utflyktstips i Stockholmsområdet – Gålö och Rosenhill

Gålö lockar med fina skogsvandringar, klippor och stränder. Rosenhill erbjuder skönt häng i en ...

10 svemestertips

10 svemestertips från norr till söder

Tio svemestertips från norr till söder. Hållbart resande är inte begränsat till resor i ...