bidra till en bättre värld julklapp resor

Årets julklapp – resor som bidrar till en bättre värld

Årets medvetna julklapp är ett bidrag till en bättre värld. Precis det som hållbart resande och hållbar turism handlar om. Resor som ger tillbaka och bidrar till en positiv samhällsutveckling.
Här är fem tips på resor som bidrar till en bättre värld, att ge bort eller ge till sig själv i julklapp.

Resor som bidrar till en bättre värld. Ger tillbaka. Det är vad hållbart resande och hållbar turismutveckling handlar om. Årets medvetna julkapp är ett bidrag till en bättre värld och vad passar då bättre än att ge bort en resa som ger tillbaka till människorna och platsen som resan går till.

En resa som ger minnesrika upplevelser samtidigt som den är med och bidrar till att göra världen till en lite bättre plats än den var innan. Här är fem tips på resor och upplevelser, från Sverige till Indonesien, att ge sig själv eller till någon annan. En julklapp som bidrar till en bättre värld.

Läs också: Researrangörer som ger tillbaka

julklapp resor som bidrar till en bättre värld SHF
Årets julklapp resor som bidrar till en bättre värld. På den indonesiska ön Sumba verkar den ideella organisation Sumba Hospitality foundation för att ge marginaliserade ungdomar på ön en möjlighet till utbildning och jobb. Genom att resa hit och volontärarbeta och/eller checka in på ekoresorten är du med och bidrar. 
Verka för ökad mångfald och inkludering tillsammans med Tikitut 

Se Göteborg bortom turiststråken med stadens lokalbor. Tikitut är en ”global mötesplats” och samhällsbaserad organisation som skapar möten mellan områdets invånare och besökare. Byggt på det personliga mötet erbjuder de bland annat kajakturer, vandringar och middagar hemma hos lokalinvånarna i göteborgsområdet. När du bokar en naturnära upplevelse med Tikitut är du med och bidrar till inkludering och ökad mångfald.

Bidra till minskad hemlöshet genom en guidad tur med Unseen Tours

London är ett populärt resmål bland svenskar året runt, och kanske lite extra så här i juletider då juldekorationerna lockar lite extra. När du ändå är i London passa på att bidra till en bättre värld för Londons hemlösa. 

Unseen Tours arrangerar guidade turer genom Londons gator. Turer som leds av före detta hemlösa som ger sin bild av staden. Samtidigt som du får se en annan bild av London, och en inblick i livet sin hemlös är du med och bidrar till att bekämpa hemlöshet.

Bevara Italiens vilda natur och djur med European Nature Trust

I de skogsklädda dalarna i Abruzzo, två timmar öster om Rom, ligger Abruzzo, Lazio och Molise nationalpark, hem för cirka 60 utrotningshotade marsikanska brunbjörnar. Här utforskar du regionens smaragdgröna dalar samtidigt som du är med och stödjer lokala bevarandeinsatser. 

Icke-vinstdrivande Salviamo l’Orso arbetar för att utbilda byborna som bor granne med björnarna, vilket hjälper till att se till att de drar nytta av bevarandeinsatser och förbättrar djurens chanser att överleva. Resorna inkluderar en donation till välgörenhetsorganisationen.

årets julklapp bidrag till en bättre värld
Resor som bidrar till en bättre värld. Det är vad hållbart resande handlar om. Ge bort en volontärresa till dig själv eller någon du håller kär i julklapp. Som till Madagascar vars värdefulla natur är hotad.
Bevara biologisk mångfald genom volontärarbete på Madagascar

Madagascar är en av världens främsta hotspot för biologisk mångfald med en unik samling av växter djur och svampar. 80 procent av dess flora och fauna kan inte hittas någon annanstans i världen. Samtidigt är naturen hotad då inkomstmöjligheterna på ön är små och fattigdomen stor. Mer än 90 procent av öns ursprungliga skog har förstörts på grund av överexploatering genom exempelvis jakt och skördande av växtarter samt ohållbara jordbruksmetoder.

Genom att volontärarbeta med välgörenhetsorganisationen SEED Madagascar är du med och bidrar positivt till landets utveckling, samtidigt som du får en inblick i landets natur och kultur, och stöttar organisationens fortsatta arbete.

Bekämpa fattigdom och stärk ungdomars egenmakt på Sumba 

Indonesien består av mer än 13 000 öar varav hälften är bebodda, däribland Sumba. En ön med eftertraktade surfvågor, rena stränder, laguner och vattenfall. Ön beskrivs som Bali innan all trafik, kommers och plastföroreningar. Turismen är i sin linda och det finns många markspekulanter som knackar på dörren.

Sumba Hospitality Foundation är en organisation som verkar på ön med enda syftet att säkerställa att det lokala samhället drar nytta av turismen. De driver flera projekt som involverar lokalbefolkningen och har skapat en hotellskola och en ekolodge, Maringi eco resort, för att utbilda och stärka unga människor från ön. 

Resenärer intresserade av volontärarbete en längre tid är välkomna att hjälpa till och dela med sig av sin kunskap inom engelska, marknadsföring, hotell, restaurang, permakultur, hållbarhet och yoga. Bor du och äter på organisationens hotell och restaurang är du också med och bidrar till en bättre värld för Sumbas ungdomar som får en utbildning och chans till arbete.


Startbild: Tack till Yasmine Arfaoui/Unsplash

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

10 svemestertips

10 svemestertips från norr till söder

Tio svemestertips från norr till söder. Hållbart resande är inte begränsat till resor i ...

julklappstips hållbart resande

Årets julklapp – 7 tips på julklappar till den medvetna resenären

Julen står åter för dörren och årets julklapp är utsedd. I år kommer det ...

Behövs färre men bättre märkningar i resebranschen

Efterfrågan på hållbara resor ökar och därmed antalet certifieringar och märkningar. De är tänkta ...

Integritetsinställningscenter

Necessary

Advertising

Analytics

Other