Tips på några av världens bästa etiska researrangörer

Ett sätt att göra sitt resande mer hållbart är att boka resan med en aktör som tar ansvar för en hållbar utveckling och som ger tillbaka till samhället. Här är tips på några av världens bästa etiska resebyråer som inte bara arrangerar minnesrika resor, de ger också tillbaka och stöttar samhället.

The Guardian listade nyligen 10 av världens bästa etiska researrangörer som med hjälp av resorna ger tillbaka till samhället genom att exempelvis anlita små lokala företag, utbilda kvinnor, investera i gräsrotsprojekt, bara anställa lokala guider, ta ansvar för resans koldioxidutsläpp med mera. Här är några av arrangörerna från the Guardians lista att ha koll på om du vill göra ditt resande mer hållbart.

Justice Travel

Justice Travel arrangerar resor till Colombia, Mexiko, Guatemala, Brasilien och Sri Lanka med fokus på att stärka lokalsamhällen, skapa förståelse och utbyta kunskap. Resenärerna får träffa och interagera med aktivister och journalister, utforska lokal historia, kultur och natur så att när de åker hem igen, har med sig en djupare kunskap och förståelse för vad de har sett och kan sprida historierna vidare.
Justice.travel.com

Justice Travel arrangerar resor till Colombia, Mexiko, Guatemala, Brasilien och Sri Lanka med fokus på att stärka lokalsamhällen, skapa förståelse och utbyta kunskap.
Foto: Justice Travel
The Blue Yonder

The Blue Yonder är en indiskt ägd researrangör med en lång erfarenhet av småskaliga resor, vars målsättning är att resorna ska gynna lokalbefolkningen och stärka den lokala ekonomin i Indien, Nepal, Bhutan, Sri Lanka och Sydafrika. Initiativen sträcker sig från att hjälpa lokalbefolkningen att bevara en speciell rissort som står emot klimatförändringarna till att stärka lokala vävare i Kerala. theblueyonder.com

The Blue Yonder är en indiskt ägd researrangör med en lång erfarenhet av småskaliga resor, och vars målsättning är att resorna ska gynna lokalbefolkningen.
Foto: The Blue Yonder
Better Places Travel

Med fokus på resor till Afrika och Latin Amerika, erbjuder Better Places Travel skräddarsydda resor med hjälp av lokala experter. De är transparenta med varje resas fotavtryck, inklusive boende och aktiviteter, hjälper till att boka den klimat smartaste flygresan och klimatkompenserar för varje flygresa. Under 2019 är planen att lägga till resmål som går att nå från Europa utan flyg.
betterplacestravel.com

Undiscovered mountains

Den här småskaliga researrangören är specialiserad på hållbara äventyrsresor främst i de södra delarna av Alperna, och tar med sina gäster till områden där turismen har en positiv påverkan på lokalbefolkningen. De brinner för aktiva äventyr, arrangerar resor året runt och arbetar bara med lokala guider och leverantörer.
undiscoveredmountains.com

Undisovered mountains arrangerar resor med fokus på äventyr och aktiviteter i de södra Franska Alperna.
Foto: Undiscovered mountains
Much better adventures

Med fokus på kortare resor i Europa och ett starkt engagemang för hållbart och ansvarsfullt resande, anlitar Much better Adventures småskaliga samarbetspartners och säkerställer att minst åttio procent av kostnaden för varje resa går in i den lokala ekonomin och till bevarandeprojekt. De jobbar bland annat med Cool Earth, en icke statlig välgörenhetsorganisation som arbetar sida vid sida med regnskogssamhällen för att stoppa klimatförändringarna.
muchbetteradventures.com

European Safari Company

Den här researrangören arrangerar resor med fokus på att upptäcka och uppleva Europas vilda djur i sitt rätta element. De samarbetar med lokala aktörer på plats och pengarna från resorna går till att skydda och bevara de vilda platser och djur som besöks. I katalogen finns bland annat vargsafari i Italien, upptäcka bisonoxar i Rumänien, eller ta del av det vilda djurlivet i svenska Lappland.
europeansafaricompany.com

European Safari Companys resor hjälper till att skydda och bevara vilda djur i sitt rätta element. Bland annat bisonoxen i Karpaterna i Rumänien.
Foto: European Safari Company
G Adventures

G Adventures är ett kanadensiskt företag som i samarbete med Planeterra Foundation arbetar med sociala företag och välgörenhetsorganisationer runt om i världen. De använder sig av små lokalägda företag, hjälper till att utveckla samhällsbaserad turism och har ett system där de utvärderar varje resa för att se hur mycket som går tillbaka den lokala ekonomin. I Indien stödjer de ett projekt som utbildar kvinnliga chaufförer, Women on Wheels och förra året samarbetade de med Colombias första resebyrå som ägs och sköts av ursprungsbefolkningen, Wiwa Tours.
gadventures.com

Intrepid Travel

Intrepid arrangerar små gruppresor över hela världen. De startade 1989 och har längs med vägen investerat stora summor i gräsrotsprojekt runt om i världen. Efter jordbävningen i Nepal lät de all vinst från en säsongs resor går till återuppbyggnaden av landet. De har tagit bort elefantridningar från programmen, de erbjuder inga aktiviteter som kan vara skadliga för barn och har som målsättning att dubbla antalet kvinnliga reseledare till år 2020. intrepidtravel.com

Editors note: Fritt översatt från en artikel i The Guardian om tio av världens bästa etiska researrangörer. Läs hela artikeln här: theguardian.com

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Världens tio bästa etiska destinationer 2020

Armenien, Jamaica, Dominica, Trinidad & Tobago och Kap Verde är nykomlingarna på listan över ...

Responsible Travel säger nej till konstgjord snö

Behovet av att tillverka konstjord snö ökar i takt med varmare klimat och efterfrågan ...

Semestra klimatsmart på Zero Island

Semestra klimatsmart. I den brännheta klimatdebatten växer trenden med hemester och staycation. Zero Island ...