Åtta sevärda resmål i Sverige

  Åtta sevärda resmål i Sverige från norr till söder

  Åtta sevärda resmål i Sverige. Från hisnande Skierfe i norr till den nästan exotiskt lummiga Söderåsen i söder. Läs om åtta svenska resmål som du kan åka tåg och kollektivtrafik till. Tänk dock på att resa varsamt och ansvarsfullt, hålla distans och bara ge dig iväg om du känner dig helt frisk.

  Sverige är ett rikt och varierat land och det finns mycket att uppleva inom våra egna landsgränser. Oavsett om man söker utmaningar och spänning, eller bara lugn och stillhet. Läs om åtta destinationer, från Skierfe i norr till Söderåsen i söder värda ett besök, och dit tåget och /eller kollektivtrafiken tar dig.

  Skierfe

  Vägen till bergstoppen Skierfe går genom ett klimatmässigt lapptäcke som rymmer allt mellan arktisk karghet och frodiga granskogar, och till tonerna av allt från lappsparvens bluesiga toner till hussvalornas tjatter. Kanske glider några älgar förbi också, på behörigt avstånd.

  Vandringen är hyfsat lätt för en van vandrare och väl på toppen väntar en milsvid utsikt över fjällen och Rapaätno vattendrag.

  Skierfe ligger bra till i förhållande till Kungsleden – och för den som vill övernatta finns möjlighet att göra detta i STFs stuga i Aktse, alternativt att slå upp sitt tält någonstans längs rutten.

  Ladda upp inför vandringen hos Arctic Deli i Jokkmokk, där du njuter av lokala naturnära delikatesser. För den som behöver fylla på de själsliga batterierna rekommenderas ett besök i Álggavárre kapell som uppfördes år 1788 på 760 meter över havet, och som står som minne från tiden då det bröts malm här. I dag håller Jokkmokks församling gudstjänst här en gång om året.

  Ta dig hit: Tåg till Gällivare station och sedan buss till Kebnats/Saltoluokta där Kungsleden tar dig vidare mot målet.

  Åtta sevärda resmål i Sverige Kvänsås bokskog
  Kvänsås bokskog passar bra för barnfamiljer som söker ett resmål i Sverige. Bild: Visit Eksjö
  Kvänsås bokskog

  Strax utanför Eksjö breder Kvänsås bokskog ut sig – ett fem hektar stort område som ligger på 264 meters höjd. En av de högst och nordligast belägna bokskogarna i Sverige.

  Skogen har stått där den står åtminstone sedan 1600-talet. I dag är skogen ett naturreservat som kommer till sin största rätt på våren, när blåsipporna breder ut sig som en matta i detta gröna rum med sina stadiga stammar till väggar och skira lövverkstak.

  Kvänsås bokskog är kanske inte platsen för den som söker vådliga vandringsäventyr, men för barnfamiljer är den bra. Här finns goda möjligheter för klättringssugna barn och vuxna som vill bejaka sin inre apa. Bokskogen är också perfekt för promenader i sakta mak, som förhöjs med en picknick i det fria.

  När du ändå är i krokarna bör du också passa på att ta en sväng till Eksjö och uppleva den gamla trästaden med 1600-talsanor. När hungern gör sig påmind, rekommenderas ett besök på Krusagårdens innergård – under trädet som kung Gustaf VI Adolf planterade här 1954.

  Ta dig hit: Tåg till Nässjö. Res därefter till Eksjö med länstrafikens tåg. Tågen avgår minst en gång varannan timme under dagtid och resan tar cirka tjugo minuter. Kvänsås bokskog ligger cirka 2 kilometer norr om Eksjö tätort.

  Siljan Sjurberg resmål Sverige
  Siljan i Dalarna är Sveriges till storleken sjunde största sjö. I trakterna ligger Rättvik och Sjurberg, värda ett besök. Bild: Visit Dalarna.
  Sjurberg

  Stor del av Dalarna består av granskog, men där Siljan breder ut sig känns det nästan som att landskapet vaknar och tar ett djupt andetag. Här i trakterna ligger Rättvik som – trots ortens litenhet –bland annat är känt för ett rikt kulturliv. Främst för de som gillar folkmusik.

  För den som vill smaka på lokala specialiteter rekommenderas ett besök på Rättviks Tunnbrödsbageri som varit igång sedan 1957. Här kan man till exempel njuta av traditionellt tunnbröd kryddat med anis och fänkål, kallat tuttul. I handelsboden kan man också plocka på sig lokalproducerad sylt, honung, dryck och getost. Inte helt fel att ta med sig som matsäck på vidare utflykter i Siljanstrakterna.

  Ett par kilometer från Rättvik ligger Sjurberg – en pittoresk by vid Siljans kust. Här fanns ett turisthotell vid sekelskiftet, med vidhängande ångbåtsbrygga och kallbadhus – som raserades av högvatten på tjugotalet. Men ortens byalag har återuppfört både brygga och badhus; ett arbete som tog åtta år och stod färdigt 2009. Och idag kan man bada från den långa bryggan, både sommar- och vintertid.

  Ta dig till Sjurberg: Tåg till Rättvik. Från Rättvik avgår buss till Kaplaskogen, 300 meter från Sjurberg Siljan.

  Capella Ecumenica

  Söderköping, eller “Sörping” som det ibland heter i folkmun, är en mysig liten småstad som nästan ger Astrid Lindgren-vibbar när man går längs kullerstensgatorna. Och det är inte så konstigt. Det var nämligen här som de klassiska Madicken-filmerna en gång spelades in.

  Söderköping omges av en levande landsbygd, med bördiga jordbruksmarker och typiskt östgötska blandskogar. Här ligger kustpärlan Sankt Anna skärgård, som erbjuder fina paddelmöjligheter för den kajakintresserade.

  Skärgården har ett rikt djurliv – och man kan till exempel åka på sälsafari. Eller bara ströva runt i den orörda naturen, som har tydlig skärgårdskaraktär – men av en mjukare och rundare typ än exempelvis den i Bohuslän.

  En lugn präglar omgivningen, och apropå stillhet och kontemplation – På Västra Gärsholmen ligger Sancta Annas Kapell, som Hilding Bielkhammar började bygga 1958, efter att han hört en församling bestående av deltagare från närmare femtio länder be tillsammans på olika språk. Med familj och vänner började han släpa gråsten för hand och byggde kapellet med nästan metertjocka väggar helt för hand.

  Resväg till Capella Ecumenica: Ta tåget till Norrköping Centralstation där du byter till buss mot Söderköping. I samband med gudstjänster på Capella Ecumenica avgår en kyrkbåt från Kungshällsudden, dit man måste ta sig med hyrbil eller taxi. För att komma till ön vid andra tidpunkter, kontakta Bergströms Båtar på 0121-511 83 som ansvarar för ordinarie båttrafik till ön.

  Gullholmsbaden Harmanso
  Till naturreservatet Härmanö tar man sig för naturens skull. Bild: Visit Västsverige/Amplifyphoto
  Härmanö

  Härmanö var tidigare ett fiskesamhälle, under den tid då svenskarna i princip levde på sill, men idag är området mest känt som naturreservat. Några gamla fiskestugor finns kvar på ön, men det är framförallt för naturens skull man tar sig hit. Vandring och fågelskådning är populära aktiviteter.

  Naturreservatet är något av en kontrasternas plats. Här finns karga och vindpinade berghällar som blir avlösta av ljunghedar och blomstrande ängar. Vresiga klippor övergår i frodiga lövskogar som bjuder på vänligare underlag. Och tillsammans skapar ytterligheterna en anslående harmoni och ett landskap med stor variation.

  På Härmanö finns inga bilar. Det enda surrandet som hörs kommer från bin, möjligen tillsammans med någon enstaka fyrhjuling. I Tegneby på Orust ligger Tavlebords honungsgård som bland annat erbjuder B&B, bisafari, ekologiskt fika samt möjligheten att köpa ekologisk honung.

  Ta dig hit: Res med tåg till Göteborg Centralstation. Därefter tar du buss till Tuvesvik där färjan till Gullholmens hamn avgår.

  Storådörren

  Det är något alldeles speciellt med att blicka ut genom tågfönstret och se hur fjällnaturen blir påtagligare för varje mil. När du sedan fortsätter resan till fots, där inga fordon kan ta sig fram, ser du Storådörren medan ljudet av Storåns färd mot Storsjön växer sig allt starkare.

  Under vandringen – eller skidfärden– upp mot Storådörren tar du dig fram genom en närmast magisk fjällmiljö, som förstärks av den karga växtligheten där bergen tar för sig av blickfånget. Har du tur kan du få syn på fjällrävar, blåhakar, fjällvråkar, jaktfalkar och ringtrastar längs vägen.

  Här slipper du trängas med andra människor, eftersom leden inte hör till de mest välbesökta. Stigningen tar inte heller så värst mycket på krafterna. Den som söker en lite större utmaning, kan alltid bestiga någon av topparna längs vägen.

  Söder om Storsjön, i byn Häggen i Oviken, ligger Oviken Ost med egen produktion från gårdsmejeriet på Åkern – en gård som ägts av samma familj sedan mitten av 1300-talet. Väl värt en omväg för den som vill smaka på lokalproducerad ost i världsklass. Och vem vill inte det?

  Resväg till Storådörren: Ta dag- eller nattåg till Undersåker. Från Undersåker går flera vandringsleder genom Vålådalens naturreservat mot Lunndörrsfjällen där Storådörren ligger.

  Läs också 10 svemestertips från norr till söder

  Ulvöarna

  På Ulvöarna – känd som “surströmmingens mecka” – håller flera lokala producenter fortfarande igång den traditionella hundraåriga produktionen.

  Här kan surströmmingskonässören exempelvis besöka Ulvö Lilla Salteri, klassiska Ulvöprinsen och premiumproducenten Erik den Röde – eller vara med på något av somrarnas surströmmingsarrangemang, som brukar ledas av surströmmingskungen Ruben Madsen. Och givetvis har Surströmmingssällskapet sitt säte på Ulvöarna.

  Men Ulvöarna har skäl att kallas “Höga Kustens pärla”, även om inte surströmmingen lockar. De två öarna, Norra och Södra Ulvön, ligger på varsin sida om Ulvösundet och ser nästan ut hålla ett vakande öga på vattnet som drar fram genom det. Centralorten är Ulvöhamn, ett gammalt fiskeläge med ett kapell från 1622. Längs hamnen hittar du ett antal restauranger. Här står även gamla sjöbodar i trä stadigt och prydligt uppradade längs vattnet än idag. Bodar som går att hyra för den som jagar stillhet under semestern.

  Södra Ulvön är i stort sett obebyggd och visar upp den karga ångermanländska naturen i all sin återhållsamma prakt. Här vandrar du på kalspolade berghällar, eller badar vid de fina små stränderna i Långviken och Flasevikens skyddade delar.

  Resväg till Ulvöarna: Ta tåget till Örnsköldsvik station, där du byter till buss mot Docksta station. Från hamnen i Docksta avgår det sommartid dagliga båtturer ut till Ulvöarna. Turen tar cirka 1,5 timme.

  Söderåsen åtta sevärda resmål Sverige
  Söderåsen är mer än 150 miljoner år gammal. Nationalparken bjuder på vandringar av olika svårighetsgrader och genom dramatisk natur. Bild: Sven Persson/Visit Skåne
  Söderåsen

  Skåne är inte direkt känt för att erbjuda ett böljande landskap med toppar och dalar. Tvärtom. Men ibland sticker de skånska markerna iväg, även på höjden. Söderåsens nationalpark är ett exempel på detta, som reser sig 212 meter över havet. Och när man står på Kopparhatten – Söderåsens högsta utsiktspunkt – känns Skåne trots allt inte så platt.

  I Söderåsens naturreservat väntar dramatiska dalar, porlande vattendrag och åsar som verkar vara stolta över att visa upp sig i sina bokskogskläder. Åsen bildades för cirka 150 miljoner år sedan och erbjuder flera vandringsleder att välja mellan. De flesta går genom kuperad terräng med åar och raviner, men leden längs Skärdammen är tillgänglighetsanpassad.

  När du fått ditt lystmäte av vandring i bokskog, rekommenderas även en tur förbi Ålabodarna. Ett gammalt hamnläge, där man kan njuta av utsikten mot Ven och Helsingör – och njuta av en god middag, exempelvis på Ålabodarnas hamnkrog.

  Ta dig till Söderåsen: Res med tåg till Teckomatorp där du byter till buss mot Kågeröd Lunnaskolan och sedan påbörjar vandringen mot Söderåsen.


  Startbild: Duncan/Swedish Lapland Visitors Board

  Editors note: Texten bygger på ett pressmeddelande från SJ som tllsammans med Google har tagit fram en lista på resmål värda fempoäng på Google Maps. 

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Semester i Roslagen – tips på saker att se och göra

  Tips på saker att se och göra i Roslagen. Sverigesemestern är i full igång ...

  Östergötland med på Green Destinations lista över världens 100 mest hållbara destinationer

  Förra veckan avslöjades de sextio första destinationerna som kvalat in på Green Destinations lista ...

  Drömmen om Österlen

  Förra sommaren var min familj och jag på semester på Österlen. Det var första ...