Semester i Roslagen – tips på saker att se och göra

  Tips på saker att se och göra i Roslagen. Sverigesemestern är i full igång och började med några dagar på landstället i Roslagen. Under de varma dagarna i början blev det mest brygghäng men när vädret slog om fick till vi några utflykter. Här är några av de sakerna vi gjorde, har gjort tidigare år och andra saker som vi sparar till nästa gång.

  Semester i Roslagen tips

  Strosa runt i Norrtälje

  Norrtälje är en stad som lever upp på sommaren. Längs ån är det alltid något konstprojekt på gång och det börjar bli tradition att äta lunch på Åtellet som ligger vackert vid slutet av vattendraget. De har mycket lokalproducerat på menyn och skriver att de tänker på miljön och värnar om det lokala. Dock blev jag besviken när de serverade sin hemgjorda lemonad med sugrör i plast. Det förtar liksom hela budskapet om att värna om miljön då det enklaste av allt är att plocka bort engångsartiklar i plast.

  Atmajala

  Ett annat ställe som vi varit på tidigare är Atmajala. Ett kafé, yogastudio och SUP-ställe som ligger i ett gammalt hus längs Norrtäljeån. De serverar ekologiskt kaffe, veganska rätter och lokalproducerad dryck. På väggarna hänger lokal konst och stolarna kommer från lokala finmålare.

  Café Rekommenderas

  Blev inget besök på Café Rekommenderas i år heller men däremot förra sommaren. Ett kafé och socialt företag inhyst i en gammal rosa byggnad i den gamla delen av staden. I den charmiga lokalen med låga och sneda tak, serverar de goda belgiska våfflor, söta som salta med närproducerade, ekologiska och fairtrade-märkta råvaror. De anställda är människor som arbetstränar eller ensamkommande ungdomar som får en väg in på arbetsmarknaden.

  Semester i Roslagen Norrtäljeån
  Norrtälje är en charmig sommarstad och finast är det kring ån. Bild: Visit Roslagen
  Riddersholm naturreservat

  Långt ut på Rådmansö ligger Riddersholms naturreservat. Här har vi tidigare varit och badat men i år åkte vi en solig förvisso men blåsig och kylig dag så badkläderna fick ligga kvar i väskan. Däremot spanade vi efter havsörnar och gissa om jag blev överlycklig när en stor bjässe kom seglandes på himlen strax efter att vi kommit fram. Efteråt promenerade vi havsstigen fram. Tyvärr låg det fullt med fimpar längs vägen som jag plockade upp men vyerna var hisnande vackra. Här och där står skyltar som berättar om naturen och växtligheten, och på slutet mötte vi ett gäng ängsbetande kor. En fin familjeutflykt.

  Riddersholm naturreservat Roslagen
  Riddersholms ligger längst ut på Rådmansö. Ett havsnära och lättillgängligt naturreservat där du bland annat kan spana på havsörnar.

  Spana havsörnar Riddersholm Roslagen

  Rådmansö Bageributik

  Minst en gång per sommar åker vi och fikar på Rådmansö bageributik. Ett litet bageri med stort hjärta. Surdegsbröd, mazariner, bullar och glass. Här finns något för stora och små magar, sötfika och lite matigare alternativ. I år var innerdelen stängd för sittning, och tyvärr var alla mandelcroissanter slut! Men vi njöt av en vegetarisk surdegssmörgås med hummus och spetskål och en toscamazarin.

  Fika Rådmansö bageri Roslagen
  Rådmansö bageributik är ett litet bageri med stort hjärta. Ett litet smultronställe i Roslagen.
  Sassafras

  I Drömkåkens gamla lokaler i Edsbro ligger Sassafras. En ”farm to table”-restaurang som erbjuder amerikansk inspirerad mat och dryck. Flertalet råvaror kommer från den egna trädgårdsodlingen eller från lokala gårdar. Då det ösregnade när vi kom fram satt vi inne i den charmiga gamla missionssalen men vid fint väder finns det flera platser utomhus med utsikt över odlingarna. Alla i sällskapet åt hamburgare, de lagar mer än gärna barnburgare och har en vegetarisk på menyn gjord på jackfruit- brödfrukt – den var dock inte närproducerad utan troligtvis importerad. Ångrar i efterhand att jag inte tog sommarsalladen på gjord på grönsaker från trädgården men jag var så nyfiken på brödfruktsburgaren. Den var helt okej, godast var de hemgjorda pommes frites och coleslawsalladen. Till det drack vi hemgjord tonic på gurka och rosmarin. Den var supergod. Likaså efterrätten, pekanpaj med hemgjord fior di latte-glass. Allt som allt en restaurang väl värt ett besök om du är i trakterna!

  Semester i Roslagen Sassafras

  Sassafras farm to table Roslagen
  Sassfras är en trevlig restaurang och bar i Roslagen som erbjuder amerikansk inspirerad mat som exempelvis hamburgare med hemmagjorda pommes frites. Köttet kommer från närliggande gårdar och den vegetariska burgaren görs på jackfruit. Till det rekommenderas deras hemmagjorda tonic.
  Väddö Gårdsmejeri

  Jag är vegetarian ett tjugotal år tillbaka och har därmed ätit min beskärda del av halloumi. Men efter WWf:s larm om mängden antibiotika i den cypriotiska osten har jag i princip slutat köpa den. Istället äter jag svensk eldost, och favoriten kommer från den ekologiska gården Väddö Gårdsmejeri. Med ett sextiotal kor producerar de ost och glass, som de säljer i gårdsbutiken och kaféet. Vi åkte hit en regnig dag förra sommaren och åt deras goda glass, och hälsade på kaninerna i trädgården. Här finns också getter och grisar och de erbjuder kosafari under julimånad.

  Väddö gårdsmejeri
  Glassen på Väddö gårdsmejeri är riktigt god. Till och med en regnig dag!
  Wira Bruk

  När jag var liten var jag på Wira Bruk och tittade på Wiraspelen. Jag minns att jag blev helt hänförd av det dramatiska spelet och har de senaste åren tänkt att det vore kul att åka tillbaka någon gång. Det har inte blivit av än, men kanske nästa sommar. Även om man inte kan eller vill se spelen är det en vacker miljö att bara strosa runt i. Det finns massor av promenadstråk i området, både för nybörjare och mer vana vandrare. Och varför inte stanna och ta en fika eller matbit i restaurangen som serverar klassisk svensk mat på ekologiska och lokala råvaror i 1700-tals miljö.
  wirabruk.se

  Båttur till Lidö eller Fejan

  För snart elva år sedan gifte jag mig. Vigseln ägde rum i Lohärads kyrka, i en fin liten Roslagsby där det är loppis i ladan på somrarna. Efteråt tog vi båt från Räfsnäs brygga på Rådmansö till ön Fejan, där vi hade bröllopsmiddag på och sov över i den gamla läkarvillan. Fejans historia daterar tillbaka till 1800-talet då koleran härjade i Europa, Ön blev gräns österut för att stoppa koleran, och alla skepp mot Stockholm hamnade i karantän här. Några år efter att vi hade gift oss brann stora delar av krogen ner, och sedan dess har verksamheten haft olika ägare. I dag verkar det som Pelle Lydmar driver restaurangen och boendet vidare. På ön ligger också Fejan outdoor som erbjuder glamping och kajakuthyrning. En dagsutflykt till Fejan är en fin utflykt, eller till grannön Lidö där det också går att bo över eller bara njuta av Roslagens skärgård för en dag.
  fejan.com

  Läs mer om en klimatsmart semester på skärgårdsön Lidö

  Text och bild: Hanna Anfelter

   

   

   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Sommaren 2020 – allt som vanligt och ingenting sig likt

  Den här sommaren har jag semestrat i Sverige precis som jag brukar göra på ...

  Resa i lågsäsong – Svartsö i Stockholms skärgård

  När resandan faller på är det svårt att stoppa den. Men det är inte ...

  Intervju i The waves we make om Reform Travel och hållbart resande

   Jag har fått äran att bli intervjuad av det fina hållbarhetsmagasinet The waves we make ...