Höga Kusten är ett resmål alla i Sverige bör besöka minst en gång i livet. Världsarvet lockar med storslagna naturupplevelser och vackra vyer. Skuleskogens nationalpark, Skuleberget, Ulvöarna och Högbonden är några av de många sevärdheterna.
Jag har varit i trakterna kring Ö-vik ända sedan barnsben. Delar av släkten kommer härifrån och vi har sommarhus strax utanför staden. Det ligger på ett näs, vid en sjö där ängarna och skogen runtomkring bjuder på femtio nyanser av grönt. Som oftast tillbringar vi dagarna på landet och jag kan räkna utflykterna på mina två händer. Men förra året gjorde vi ett ryck och besökte Högbonden och besteg Skuleberget. Året innan var vi på Skeppsmalen och nästa planerade besök är till Trysunda, grannön till Ulvön. Här är sex tips till världsarvet Höga Kusten.

Högbonden och Högbondens fyr
”Ytterst i Nordingrå reser sig Högbondens krökta rygg mörk och fast ur Bottenhavet. Överst på klippan står fyren med den gamla fyrvaktarbostaden, intill randen av ett bråddjupt stup. Här härskar kargheten och vädrets oberäkneliga skiftningar. Vid blåsig väderlek kan det vara omöjligt att lägga till vid ön”. Så beskriver Länsstyrelsen Västernorrland Högbonden, ett naturreservat och natura 2000-område i kustbandet mellan Örnsköldsvik och Härnösand.

Här firade min man och jag tioårig bröllopsdag förra året. Ön erbjuder fina vandringar och spartanskt boende i fyrvaktarbostaden för den som önskar bo över. Från hamnen tar det cirka tjugo minuter att ta sig upp till toppen. Vi bodde i ett vackert rum med utsikt över det ändlösa havet. På kvällen hade vi förbokat middag i det tillhörande trädgårdscaféet (där de också dukar upp frukosten om du beställer det) och avslutade kvällen på en klippa, med varsin Höga Kusten-öl i handen, tittandes på solnedgången över de blånande bergen.
Livet var kargt men vackert
I nedre botten av vandrarhemmet finns en liten utställning om öns och fyrens händelserika historia. Den tog tre år att bygga och invigdes 1909. Livet var kargt men vackert, och när befolkningen var som störst bodde hela 21 personer här, och en skola inrättades på vindsvåningen. 1963 automatiserades fyren och samma år flyttade den sista fyrmästaren i land. Huset stod sedan tomt i över 20 år, men erbjuder i dag kanske Sveriges mest omtalade vandrarhem med tillhörande trädgårdscafé.
Söker du lyx och flärd i form av bolster och rumsservice är Högbondens fyr inte stället för dig men om du vill komma bort från stadsbruset, bo granne med karg natur och inte räds det enkla med mulltoa utomhus, är det helt klart värt en övernattning eller två.

För att ta sig hit åker du båt antingen från Barsta eller Bönhamn. Linjen trafikeras av M/S Ronja och resan tar cirka 10 minuter. För att vara säker på att komma med är det bäst att förboka turen. Tidtabell och biljetter hittar du på hkship.se
Du läser mer om Högbondens fyr på deras hemsida

Skuleberget och Skuleskogens nationalpark
Skuleskogens nationalpark är en del av världsarvet Höga Kusten. En av Sveriges mest storslagna platser där fjäll möter hav och skärgård i ett magiskt landskap. Kusten har formats av istiden och en gång rest sig ur havet – och i dag är det världens största landhöjning. Här kan du vandra genom urskogsliknande natur och njuta av milsvida vyer från karga hällmarker. Det mest berömda landmärket är Slåttdalsskrevan, en 200 meter lång och 30 meter djup bergsskreva som klyver berget i två delar.

Mest lättillgängligt är Skuleberget. Det finns två alternativ till att ta sig upp på bergstoppen, beroende på vilken utmaning du söker. Antingen kan du ta på dig en klättersele, åka linbana eller ta dig an någon av vandringslederna som utgår från Naturum, och som bitvis är försedd med räcken. Vi vandrade upp och tittade in i Skulegrottan på vägen. På toppen åt vi våfflor i Skulebergets toppstuga. En äventyrsfylld, men barnvänlig utflykt. Det är högt besökstryck här under juli så försök om möjligt att åka hit en annan tid på året.

Docksta skofabrik
Docksta skofabrik har producerat skor i snart 100 år. Slippers, träskor, näbbstövlar, jodphurs och kängor. För ungefär ett år sedan tog de steget även mot inredning. Fabriken ligger som namnet antyder i Docksta. Naturskönt inbäddad vid en av Bottenhavets havsvikar med Skule nationalpark som fond.
Hantverk och kvalitet står i fokus för den anrika skofabriken. Med ambitionen att tillverka skor som håller en lång tid, månar det också om miljö och människa. De samarbetar med leverantörer i sin närhet för att minska koloxidutsläppen och beställer större ordrar för att minska på antalet resor. Bra arbetsvillkor är en självklarhet, och integration ligger de varmt om hjärtat. Flera anställda i dag är nysvenskar som får svensk undervisning på arbetsplatsen. Skofabriken har också valt att stödja ortens föreningar och tar sitt samhällsansvar som arbetsgivare på en liten ort.
dockstasko.se

Ulvön och Trysunda
Ulvön, som egentligen är två öar – norra och södra Ulvön – går ofta under smeknamnet Höga Kustens pärla. Främst känd för sin surströmming men också för sin karga natur. Centralorten är Ulvöhamn, ett gammalt fiskeläge med ett kapell från 1622. Längs hamnen hittar du ett antal restauranger samt gamla sjöbodar i trä, stadigt och prydligt uppradade längs vattnet som går att hyra.
Mindre känd, men desto vackrare är Trysunda, grannön som också är ett naturreservat. Här ligger Ångermanlands bäst bevarade fiskeläge som grundades redan på 1500-talet och bara några meter från hamnen ligger öns vackraste plats. En strand täckt av röda, vita och grå stenar.
Ta dig hit: Med båt från Köpmanholmen som ligger ett par mil söder om Örnsköldsvik.

Ekogården Skrike
På vägen mellan Övik och Skuleberget ligger Ekogården i Skrike. Gårdsbutiken erbjuder ett ekologiskt utbud av spannmål, frukt, grönsaker och annat smått och gott. En del av sortimentet odlas på gården, andra varor beställs in efter noggrann granskning. Små skyltar uppmuntrar kunderna att ta med sig egna behållare för att minska avfall. Dessutom kan du köpa färskt bröd – går att förbeställa också – som bäst bärs med hem i en av de egentillverkade brödpåsarna.
ekogårdeniskrike.se
Skeppsmalen och Skags udde
Längst norrut i Världsarvet Höga Kusten ligger Skagsudde. Ett namn du säkerligen har hört någon gång på väderleksrapporterna, där det rapporteras om väder och vind från väderleksstationen i Skags fyr som står vid Skagsudde. Innan man kommer ut till klipporna och det öppna havet ligger Skeppsmalns fiskeläger med fiskebodar och ett surströmmingsmuseum. Flera av bodarna säljer rökt sik till självbetjäning.
Här läser du mer om Skeppsmalen och Skags udde

Linnéa & Peter
Varje år tänker jag att jag ska äta på Linnea & Peter och varje år är det sommarstängt när jag är i stan. Men vem vet, en vacker dag kanske jag kommer hit när det är öppet. Restaurangen ligger i centrala Örnsköldsvik, och är en sådan där krog som ägarna själva vill gå till. Menyn är inspirerad av det moderna nordiska och europeiska köket, och de jobbar och samarbetar med så många lokala producenter de kan. På söndagar serverar de en satt trerättersmeny som köket bestämmer för varje vecka.
linneaochpeter.se
Fler tips och inspiration till Höga Kusten hittar du här
Show Comments (0)