Åtta tips till Hamburg- tysk knytpunkt för tågresor söderut

  Hamburg den tyska hamnstaden, och knutpunkt för många tågresor söderut kan vid en första anblick upplevas ganska grå och tråkig, men tar man sig till de nya kvarteren bortom centrum och det förvisso sevärda Speicherstadt, väntar nytänkande arkitektur, zero waste kaféer och schyst shopping. Här är åtta tips till Hamburg, den tyska hamnstaden.

  Boende

  Ekohotell med förkärlek till skogen
  Raphael Hotel Wälderhaus

  Ett hotell, en interaktiv utställning om skogen, ett träningscenter för människor utanför arbetsmarknaden och en restaurang med fokus på lokal, ekologisk mat. Raphael Hotel Wälderhaus är utöver ett hotell också en samlingsplats med fokus på skogens betydelse och hållbarhet, vilket avspeglas i arkitekturen. Hotellet är till största delen byggt i trä, både utvändigt och invändigt, och en trädstam pryder varje rum som doftar ljuvligt.

  Badrumsprodukterna i badrummet uppmanar gästerna att stänga av vattnet medan de används och handdukarna är i ekologisk Fairtrade-bomull. Det råder ett behagligt lugn över hela hotellet och sängarna är mycket sköna.
  Ligger i området Wilhemsburg, cirka 10 minuter med pendeltåg från Hauptbanhof.
  Dubbelrum standard från cirka 79 euro/natt

  Raphael Hotel Wälderhaus
  Am Inselpark 19, 21109 Hamburg
  waelderhaus.de/raphael-hotel-waelderhaus

  Raphael Hotel Walderhaus sett utifrån. En byggnad i trä i kvarteret Wilhelmsburg.
  Raphael Hotel Wälderhaus ligger i Wilhelmsburg. Förutom att det är ett hotell, finns också här en interaktiv utställning om skogen och en restaurang med fokus på ekologisk och social hållbarhet.
  Detaljbild från rummen på Raphale Hotel Walderhaus. En trägren står i varje rum.
  I varje rum på Wälderhaus står en trädgren som vittnar om hotellets fokus på skogen.
  Badrumsprodukter Raphael Hotel Walderhaus som uppmanar till att sparar på vatten.
  Badrumsprodukterna på Wälderhaus hjälper gästerna att spara vatten på ett kul sätt.

  Mat och dryck

  Lokal och regional mat
  Hobenköök

  Hobenköök ligger ett stenkast från centralen och är en restaurang och matvarubutik med fokus på lokal och säsongsanspassad mat. Alla produkter, både på menyn och i butiken, kommer från småskaliga lokala bönder och fiskare. Lokalen är inrymd i en gammal tåghangar med högt i tak, och inredningen är modern med stora träbord och stolar i industriell design. Här kan du både njuta av frukost, lunch eller middag och handla med dig godsaker hem. Hobenköök arrangerar också öppna samtal med sina leverantörer som kommer och berättar hur det jobbar, och bjuder ibland in till konserter i den bakre delen av lokalen.

  Restaurant Hobenköök
  Stockmeyerstraße 43, Hamburg-Oberhafen
  hobenkoeoek.de

  Utsidan av restaurang Hobenköök.
  Hobenköök ligger ett stenkast från Hamburg Hauptbahnhof och är resturang och saluhall i ett.
  Maträtt Hobenköök. Vit sparris.
  Menyn på Hobenköök erbjuder lokal mat efter säsong. Under våren serveras vit sparris i olika tolkningar.
  På Hobenköök kan du köpa färska ekologiska gårdsägg.
  Saluhallen ligger bakom restaurangen  där gästerna kan handla mat från små lokala och regionala producenter.
  Zero waste-kafé
  In guter Gesellschaft

  Hamburgs zero waste-kafé, In guter Gesellschaft, ligger på en lugn gata i det trendiga kvarteret Sternschanse – ett kvarter där det också ligger många second hand-butiker och små butiker med fokus på hållbart utbud. Menyn erbjuder smörgåsar, pajer, fräscha sallader och kakor gjorda på ekologiska, lokala och regionala ingredienser. Allt på menyn är utformat för att producera minimalt med avfall och serveras förpackningsfritt. Dessutom är det obligatoriskt med återanvändning och återvinning och matavfall tas om hand och förvandlas till växtnäring. Här är servicen trevlig och inredningen snygg. 

  In guter Gesellschaft
  Sternstrase 25, Hamburg
  in-guter-gesellschaft.com

  Utsidan av In guter Gesellschaft, zero waste-kafé.
  Zero waste-kaféet In guter Gesellschaft lockar gäster på jakt efter ekologisk och hälsosam mat.
  Sallad och hemgjord lemonad på In guter Gesellschaft.
  Allt på menyn på In guter Gesellschaft är utformat för att minimera avfallet. Den hemgjorda lemonaden serveras i gamla glasburkar och med sugrör i stål.
  Ekologiskt certifierat kafferosteri
  Torrefaktum Coffee Roasting House

  Torrefaktum är ett trendigt certifierat kafferosteri med kaffebar i kvarteret Altona, där kärleken till kaffe är stark. Kaféet serverar ekologiskt kaffe och hembakat fikabröd, och uppmuntrar sina gäster att stanna och dricka kaffet på plats snarare än att ta med sig. På förfrågan blandas kaffesorter efter personlig smak och det går även att få hemleverans på månadsbasis för den som stannar längre.

  Torrefaktum Kafferösterei
  Bahrenfelder Strase 237
  torrefaktum.de

  Kaffe Torrefaktum
  För en god kopp kaffe rekommenderas en sväng till Torrefaktum Kafferösterei i Altona. Bild @Torrefaktum
  Utsidan på ekologiska kafferosteriet Torrefaktum Kaffeerösterei.
  Torrefaktum är ett kafferosteri med kaffebar, där fokus ligger på gott ekologiskt kaffe.

  Se och göra

  Promenera runt i Wilhelmsburg

  Tidens utmaningar när det kommer till utvecklingen av hållbart byggande och gemensamt boende, kräver kreativitet och en innovationsanda. I kvarteret Wilhelmsburg, som ligger åtta minuter bort med tåget från Hamburgs centralstation, håller staden just nu på och förvandlar ett gammalt utsatt område till ett showcase för framtidens byggande och boende. Klimatsmarta lösningar i material, arkitektur och funktion där inget hus är det andra likt, men alla med en gemensam nämnare ­– ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Kvarteret är dessutom hemvist åt ekohotellet Wälderhaus.

  Klimatsmart hus i Wilhelmsburg.
  Utseendemässigt är inget hus det andra likt i Wilhelmsburg, men det alla har gemensamt är att de är byggda i hållbara material med fokus på klimatsmarta lösningar.
  360-gradig utsikt över Hamburg
  Energiebunger

  I ena änden av Wilhelmsburg ligger en gammal skyddsbunker från andra världskriget. Efter kriget låg den i ruiner och stod orörd i flera årtionden. I dag – efter stora renoveringar – är den förvandlad till en energidepot med solceller på taket som genererar ren energi till området. Byggnaden är värt ett besök för sin historia, och takterrassen med 360-gradig vy över Hamburgs takåsar och hamnsilhuett. Här ligger också VJU, ett kafé som erbjuder hembakad och ekologisk mat på menyn.

  Energiebunger och VJU
  Neuhöfer Straße 7
  vju-hamburg.de

  Energiebunger i Wilhelmsburg.
  Energiebunger, ett förre detta skyddsrum omvandlat till energidepot med solceller på taket, förser i dag Wilhelmsburg med ren energi. Bunkern har en magnifik takterass med utsikt över Hamburgs skyline.
  Skylt för kaféet Vju i Energiebunger.
  Kaféet Vju ligger på taket i energibunkern och här kan du äta både brunch och fika.
  Altona Balcony

  I slutet av parken Geesthang, bakom Altona stadshus, ligger ”Altonabalkongen”. Den populära platsen bjuder på utsikt över Elbe och den stora containerhamnen. Hit kommer lokalborna för att springa, ha picknick eller sitta hand i hand och titta ut över floden och båtarna som åker förbi, stora lastfartyg som mindre segelbåtar. Ett besök här är en äkta Hamburg-upplevelse.

  Shopping

  Socialt hållbart klädmärke
  Bridge & Tunnel

  Det socialt hållbara klädmärket Bridge and Tunnel bygger broar mellan professionell design och marginaliserade samhällsmedborgare. De erbjuder arbetsmöjligheter till flyktingar och nyanlända som får en anställning baserat på kunskaper snarare än certifikat. På samma gång står Bridge and tunnel för ett hållbart användande av tyger genom att de tar till vara på, och syr om gamla denimtyger till nya produkter. Det Hamburgbaserade denimföretaget är själva sinnebilden för ” who made your clothes”. Företaget har sex anställda och varje sömmerska skriver alltid sitt namn i plagget de sytt för en starkare koppling mellan kund och tillverkare.

  Sortimentet säljs via Bridge & Tunnels hemsida och hos utvalda leverantörer. Mer information: bridgeandtunnel.de

  Jacka Bridge & Tunnel.
  Upcycling när det är som bäst. Bridge and Tunnel tar till vara på gamla och nya denimtyger och syr om dem till nya produkter som exemplevis jackor, väskor, kuddar och hårband.
  Denimtyg Bridge & Tunnel.
  Bridge and Tunnel är ett socialt hållbart klädmärke som ger människor som länge stått utanför arbetsmarknaden en möjlighet till jobb. De anställda syr nya kläder och inredningsprylar av gamla denimtyger.
  Ta dig runt

  Upptäck staden till fots, alternativt cykla eller ta kollektivtrafiken. Ladda ner appen HVV för uppdaterad trafikinformation och vägbeskrivningar.
  Hvv.de

  Text och bild: Hanna Anfelter

  Editors note; Pressresa i samarbete med Hamburg turism som stod för transport, boende, mat och dryck. Alla åsikter är skribentens egna och övriga utgifter har Reform Travel stått för själva. 

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Fyra kafétips till London – den engelska huvudstaden

  London är svenskarnas populäraste weekendstad. Resorna till den engelska huvudstaden ökade med 36 procent ...

  Tre schysta tips till Köpenhamn för en grön weekend

  Tips till Köpenhamn. Köpenhamn är en populär weekendstad och nås enkelt med tåg från ...

  En ekoguide till Aten – Greklands huvudstad

  Aten är mycket mer än ett tvunget stopp på vägen till de grekiska öarna. ...