Åtta tips till Hamburg- tysk knytpunkt för tågresor söderut

Hamburg den tyska hamnstaden, och knutpunkt för många tågresor söderut kan vid en första anblick upplevas ganska grå och tråkig, men tar man sig till de nya kvarteren bortom centrum och det förvisso sevärda Speicherstadt, väntar nytänkande arkitektur, zero waste kaféer och schyst shopping. Här är åtta tips till Hamburg, den tyska hamnstaden.

Boende

Ekohotell med förkärlek till skogen
Raphael Hotel Wälderhaus

Ett hotell, en interaktiv utställning om skogen, ett träningscenter för människor utanför arbetsmarknaden och en restaurang med fokus på lokal, ekologisk mat. Raphael Hotel Wälderhaus är utöver ett hotell också en samlingsplats med fokus på skogens betydelse och hållbarhet, vilket avspeglas i arkitekturen. Hotellet är till största delen byggd i trä, både utvändigt och invändigt, och en trädstam pryder varje rum som doftar ljuvligt.

Badrumsprodukterna i badrummet uppmanar gästerna att stänga av vattnet medan de används och handdukarna är i ekologisk Fairtrade-bomull. Det råder ett behagligt lugn över hela hotellet och sängarna är mycket sköna.
Ligger i området Wilhemsburg, cirka 10 minuter med pendeltåg från Hauptbanhof.
Dubbelrum standard från cirka 79 euro/natt

Raphael Hotel Wälderhaus
Am Inselpark 19, 21109 Hamburg
waelderhaus.de/raphael-hotel-waelderhaus

Raphael Hotel Walderhaus sett utifrån. En byggnad i trä i kvarteret Wilhelmsburg.
Raphael Hotel Wälderhaus ligger i Wilhelmsburg. Förutom att det är ett hotell, finns också här en interaktiv utställning om skogen och en restaurang med fokus på ekologisk och social hållbarhet.
Detaljbild från rummen på Raphale Hotel Walderhaus. En trägren står i varje rum.
I varje rum på Wälderhaus står en trädgren som vittnar om hotellets fokus på skogen.
Badrumsprodukter Raphael Hotel Walderhaus som uppmanar till att sparar på vatten.
Badrumsprodukterna på Wälderhaus hjälper gästerna att spara vatten på ett kul sätt.

Mat och dryck

Lokal och regional mat
Hobenköök

Hobenköök ligger ett stenkast från centralen och är en restaurang och matvarubutik med fokus på lokal och säsongsanspassad mat. Alla produkter, både på menyn och i butiken, kommer från småskaliga lokala bönder och fiskare. Lokalen är inrymd i en gammal tåghangar med högt i tak, och inredningen är modern med stora träbord och stolar i industriell design. Här kan du både njuta av frukost, lunch eller middag och handla med dig godsaker hem. Hobenköök arrangerar också öppna samtal med sina leverantörer som kommer och berättar hur det jobbar, och bjuder ibland in till konserter i den bakre delen av lokalen.

Restaurant Hobenköök
Stockmeyerstraße 43, Hamburg-Oberhafen
hobenkoeoek.de

Utsidan av restaurang Hobenköök.
Hobenköök ligger ett stenkast från Hamburg Hauptbahnhof och är resturang och saluhall i ett.
Maträtt Hobenköök. Vit sparris.
Menyn på Hobenköök erbjuder lokal mat efter säsong. Under våren serveras vit sparris i olika tolkningar.
På Hobenköök kan du köpa färska ekologiska gårdsägg.
Saluhallen ligger bakom restaurangen  där gästerna kan handla mat från små lokala och regionala producenter.
Zero waste-kafé
In guter Gesellschaft

Hamburgs zero waste-kafé, In guter Gesellschaft, ligger på en lugn gata i det trendiga kvarteret Sternschanse – ett kvarter där det också ligger många second hand-butiker och små butiker med fokus på hållbart utbud. Menyn erbjuder smörgåsar, pajer, fräscha sallader och kakor gjorda på ekologiska, lokala och regionala ingredienser. Allt på menyn är utformat för att producera minimalt med avfall och serveras förpackningsfritt. Dessutom är det obligatoriskt med återanvändning och återvinning och matavfall tas om hand och förvandlas till växtnäring. Här är servicen trevlig och inredningen snygg. 

In guter Gesellschaft
Sternstrase 25, Hamburg
in-guter-gesellschaft.com

Utsidan av In guter Gesellschaft, zero waste-kafé.
Zero waste-kaféet In guter Gesellschaft lockar gäster på jakt efter ekologisk och hälsosam mat.
Sallad och hemgjord lemonad på In guter Gesellschaft.
Allt på menyn på In guter Gesellschaft är utformat för att minimera avfallet. Den hemgjorda lemonaden serveras i gamla glasburkar och med sugrör i stål.
Ekologiskt certifierat kafferosteri
Torrefaktum Coffee Roasting House

Torrefaktum är ett trendigt certifierat kafferosteri med kaffebar i kvarteret Altona, där kärleken till kaffe är stark. Kaféet serverar ekologiskt kaffe och hembakat fikabröd, och uppmuntrar sina gäster att stanna och dricka kaffet på plats snarare än att ta med sig. På förfrågan blandas kaffesorter efter personlig smak och det går även att få hemleverans på månadsbasis för den som stannar längre.

Torrefaktum Kafferösterei
Bahrenfelder Strase 237
torrefaktum.de

Kaffe Torrefaktum
För en god kopp kaffe rekommenderas en sväng till Torrefaktum Kafferösterei i Altona. Bild @Torrefaktum
Utsidan på ekologiska kafferosteriet Torrefaktum Kaffeerösterei.
Torrefaktum är ett kafferosteri med kaffebar, där fokus ligger på gott ekologiskt kaffe.

Se och göra

Promenera runt i Wilhelmsburg

Tidens utmaningar när det kommer till utvecklingen av hållbart byggande och gemensamt boende, kräver kreativitet och en innovationsanda. I kvarteret Wilhelmsburg, som ligger åtta minuter bort med tåget från Hamburgs centralstation, håller staden just nu på och förvandlar ett gammalt utsatt område till ett showcase för framtidens byggande och boende. Klimatsmarta lösningar i material, arkitektur och funktion där inget hus är det andra likt men alla med en gemensam nämnare ­– ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Kvarteret är dessutom är hemvist åt ekohotellet Wälderhaus.

Klimatsmart hus i Wilhelmsburg.
Utseendemässigt är inget hus det andra likt i Wilhelmsburg, men de har alla gemensamt att de är byggda i hållbara material med fokus på klimatsmarta lösningar.
360-gradig utsikt över Hamburg
Energiebunger

I ena änden av Wilhelmsburg ligger en gammal skyddsbunker från andra världskriget. Efter kriget låg den i ruiner och stod orörd i flera årtionden. I dag – efter stora renoveringar – är den förvandlad till en energidepot med solceller på taket som genererar ren energi till området. Byggnaden är värt ett besök för sin historia, och takterrassen med 360-gradig vy över Hamburgs takåsar och hamnsilhuett. Här ligger också VJU, ett kafé som erbjuder hembakad och ekologisk mat på menyn.

Energiebunger och VJU
Neuhöfer Straße 7
vju-hamburg.de

Energiebunger i Wilhelmsburg.
Energiebunger, ett förre detta skyddsrum omvandlat till energidepot med solceller på taket, förser i dag Wilhelmsburg med ren energi. Bunkern har en magnifik takterass med utsikt över Hamburgs skyline.
Skylt för kaféet Vju i Energiebunger.
Kaféet Vju ligger på taket i energibunkern och här kan du äta både brunch och fika.
Altona Balcony

I slutet av parken Geesthang, bakom Altona stadshus, ligger ”Altonabalkongen”. Den populära platsen bjuder på utsikt över Elbe och den stora containerhamnen. Hit kommer lokalborna för att springa, ha picknick eller sitta hand i hand och titta ut över floden och båtarna som åker förbi, stora lastfartyg som mindre segelbåtar. Ett besök här är en äkta Hamburg-upplevelse.

Shopping

Socialt hållbart klädmärke
Bridge & Tunnel

Det socialt hållbara klädmärket Bridge and Tunnel bygger broar mellan professionell design och marginaliserade samhällsmedborgare. De erbjuder arbetsmöjligheter till flyktingar och nyanlända som får en anställning baserat på kunskaper snarare än certifikat. På samma gång står Bridge and tunnel för ett hållbart användande av tyger genom att de tar till vara på, och syr om gamla denimtyger till nya produkter. Det Hamburgbaserade denimföretaget är själva sinnebilden för ” who made your clothes”. Företaget har sex anställda och varje sömmerska skriver alltid sitt namn i plagget de sytt för en starkare koppling mellan kund och tillverkare.

Sortimentet säljs via Bridge & Tunnels hemsida och hos utvalda leverantörer. Mer information: bridgeandtunnel.de

Jacka Bridge & Tunnel.
Upcycling när det är som bäst. Bridge and Tunnel tar till vara på gamla och nya denimtyger och syr om dem till nya produkter som exemplevis jackor, väskor, kuddar och hårband.
Denimtyg Bridge & Tunnel.
Bridge and Tunnel är ett socialt hållbart klädmärke som ger människor som länge stått utanför arbetsmarknaden en möjlighet till jobb. De anställda syr nya kläder och inredningsprylar av gamla denimtyger.
Ta dig runt

Upptäck staden till fots, alternativt cykla eller ta kollektivtrafiken. Ladda ner appen HVV för uppdaterad trafikinformation och vägbeskrivningar.
Hvv.de

Text och bild: Hanna Anfelter

Editors note; Pressresa i samarbete med Hamburg turism som stod för transport, boende, mat och dryck. Alla åsikter är skribentens egna och övriga utgifter har Reform Travel stått för själva. 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Guide till Prags gröna adresser

Prague Green City Guide är den första gröna guiden till Prag, skriven av två ...

Tre schysta tips till Stockholm den svenska huvudstaden

Stockholm är en vacker och grön stad som bjuder på många adresser med ett ...

Tre schysta tips till Amsterdam – från ett hotell till aktiviteter

Enligt färsk resestatistik toppar Amsterdam listan över populära resmål inför valborgshelgen, och den nederländska ...