Hållbart resande går hand i hand med ett hållbart liv

  När polletten väl har trillat ner finns det ingen väg tillbaka, men det betyder inte att det alltid är lätt eller att man sitter på alla svar. Däremot vet jag att jag aldrig mer kan leva som om jag inget visste. Hållbart resande går hand i hand med ett hållbart liv, årets alla dagar.

  Ingen återvändo.

  När polletten väl har trillat ner finns det ingen väg tillbaka, men det betyder inte att det alltid är lätt eller att man sitter på alla svar. Däremot vet jag att jag aldrig mer kan leva som om jag inget visste. Hållbarhet är ett angreppsätt på hur jag ser på livet – i allt från vad jag äter, hur jag klär mig, använder för tvätt- och städprodukter, bemöter människor, till hur jag reser. Vid varje val och köp jag står inför, guidas jag av mitt hållbarhetsfokus. 

  Jag kallar mig själv en hållbarhetskämpe, inte en klimatkämpe även om skillnaden ibland kan verka oklar. För mig är den dock tydlig. Jag tror på en bättre värld där vi ser till både den ekologiska, sociala och ekonomiska hållbarheten. Där vi kämpar för att få stopp på klimatförändringar genom reducerade utsläpp och för att alla människor får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda.

  För mig är hållbarhetsfrågan större än enskilda utsläpp. Jag stirrar mig inte blind på utsläppsstatisk även om jag försöker leva så klimatsmart jag kan, men lika viktigt som det är att vi tar klimatförändringar på allvar, är det att vi ser till att alla människor får leva i ett fredligt, tryggt och jämlikt samhälle där alla har tak över huvudet, mat på bordet och pengar i plånboken.

  Jag har alltid levt efter mottot: behandla andra såsom du själv vill bli behandlad. Jag vill bli bemött med respekt och med ett leende, kunna tala fritt, skriva vad jag tycker och tänker, få skäligt betalt för jobbet jag gör, ha någonstans att bo, kunna ge mina barn mat så de blir mätta, vara hel och ren med mera. 

  Hållbart liv 

  Jag är långt ifrån perfekt, gör en massa fel och vissa dagar tvivlar jag på min hållbarhetskamp, men jag vet att med den kunskap  jag har i dag, den medvetenhet jag har i dag och den övertygelsen jag har i dag om vilken värld jag vill att mina barn, dina barn, andras barn ska växa upp i, gör att jag inte ger upp. Jag vaknade sent i kampen, har länge levt i ignorans och med fokus på fel saker, men bättre sent än aldrig. 

  Det händer titt som tätt att någon slänger sig med argumentet ” det är bara för din egen skull du gör det, det spelar ingen roll vad vi eller du gör, om du ställer bilen en dag och åker kollektivt eller tar cykeln istället, om du inte låter någon mat förfaras, äter mindre kött, avstår från engångsartikeln i plast, eller om du väljer att inte köpa den där nya tröjan från ett fast fashionmärke, utsläppen ökar ändå i rasande takt i Kina”. Då säger jag återigen, det spelar visst roll vad vi gör, åtminstone för att kunna se sig själv och den kommande generationen i ögonen och säga, jag visste och jag gjorde så gott jag kunde. 

  Om det är för att stilla mitt eget klimatego som vissa hävdar eller för att jag på riktigt tror att det spelar roll vad varje enskild individ gör, spelar egentligen mindre roll när resultatet blir en win win. Jag mår bättre och jag bidrar till en lite bättre värld, även om det sker i en minimal skala. Det är ändå alltid bättre att göra det man kan än inget alls. Det tror iallafall jag och det är den övertygelsen som guidar mig dagligen. När jag reser och i mitt dagliga liv. För hållbart resande och ett hållbart liv hänger ihop, alla val jag gör på en daglig basis bygger på min övertygelse om att hållbarhet är den enda vägen framåt. Ibland är det lätt, ibland är det svårt, men jag ger inte upp för det finns som sagt inte längre någon återvändo.  

  Green Love/Hanna


  Läs också: Därför bryr jag mig om Earth Day varje dag.

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Finn lugnet bland japanska källor och svenska tallar på Yasuragi

  En dryg kvart från Stockholms hektiska puls, mitt i den svenska karga skärgårdsnaturen, ligger ...

  Restaurangtips Paris – tre lokala favoriter

  Jag älskar Paris. Den franska huvudstaden var mitt hem under många år och jag ...

  Bali – några reflektioner om turismens baksidor 

  Förra våren var jag på Bali i samband med en reportageresa i Indonesien. Efter ...