Biologisk mångfald res med naturen i åtanke

  Biologiska mångfaldens dag – res med naturen i åtanke

  Den 22 maj firas biologiska mångfaldens dag. Få har undgått att vi befinner oss i en klimatkris, och parallellt med den pågår en förlust av biologisk mångfald, något som utgör ett lika stort hot mot människan som klimatkrisen. Dessutom visar forskningen att de två fenomenen hänger ihop, en artrik och varierad natur är ett skydd mot klimatförändringar. 

  Vi måste med andra ord se till att lösa båda kriserna parallellt, och det snarast. Genom att resa på ett sätt som skyddar och bevarar naturen är du med och hjälper till. 

  Biologisk mångfald är ett samlingsbegrepp för friska, välmående ekosystem där olika arter samspelar och skapar en balans, själva förutsättningen för människans överlevnad och välfärd. Människan är beroende av naturen och de tjänster som den ger oss men tyvärr håller vi på att förstöra vårt säkerhetsnät genom vår konsumtion. 

  Naturskyddsföreningen konstaterar att det i många fall redan är känt vad som behöver göras för att skydda och berika den biologiska mångfalden. “Fler naturområden behöver skyddas, återskapas och förvildas. Föroreningar och utsläpp av växthusgaser behöver minska. Med dessa åtgärder kan fler arter att klara sig och ekosystemen bli stabilare.”  

  Res med naturen i åtanke – några tips

  Inte nog med att vi människor behöver naturen och allt den kan ge oss, vi mår också bra av att vistas i naturen. Något som fler upptäckte under Coronapandemin då naturturismen ökade markant. Samtidigt ökade skogsskövlingar och tjuvjakt i länder som vanligtvis tagit emot turister, beredda att betala för att se djur i det vilda. För turismen har en stor roll att spela i bevarandet av vilda djur och natur. I Sverige som övriga världen. Nästa gång du reser, res med naturen i åtanke och var med och gynna – och bevara – den biologiska mångfalden. 

  Biologisk mångfald naturpositiva resor
  WildSweden arrangerar guidade turer och retreat i den svenska skogen med syftet att få gästerna att intresserad sig för, och bry sig, om biologisk mångfald. Foto: Simon Green/WildSweden
  WildSweden

  Många förknippar safariresor med resor till andra sidan jordklotet för att titta på lejon, elefanter och noshörningar. Men även i den svenska naturen finns det flera ståtliga djur att titta på. Något som Marcus Eldh tog fasta på när han kom tillbaka till hemstaden Västerås efter en längre utlandsvistelse. Han hade bland annat gett sig iväg på en guidad tur i Sumatras djungler för att se orangutanger i det vilda, en upplevelse som påverkade honom starkt. Väl hemma igen tänkte han att det måste gå att visa upp Sveriges vackra, vilda natur och djurliv för besökare på samma sätt. Sagt och gjort, han satte igång i liten skala och har sedan 2003 tagit med gäster från hela världen ut i de svenska skogarna för att skåda vargar, älgar, bävrar och björnar i sitt rätta element. 

  – Vi vill att våra gäster ska bli intresserade av biologisk mångfald, att de ska känna sig inspirerade till att bevara vild och vacker natur, och de djur och växter som lever här, säger Marcus Eldh, grundare av WildSweden.

  Ekoturismföretaget erbjuder guidade turer med eller utan övernattning på lokala boenden, och arrangerar också skogsretreats med yoga och vargyl.
  wildsweden.se

  Läs också: Kolarbyn – ett soloäventyr i Bergslagens skogar

  Lasätter gård

  I Sörmland, mellan Nyköping och Norrköping driver Monika och Carl Crafoord Lasätter gård. En plats där du bor i lantlig miljö och tar del av den lokala kulturen och naturen genom olika vandringar, upplevelser och måltider. Gården är med i Naturens bästa och allt anläggningen gör syftar till att förmedla kunskaper om bygdens kultur och naturarv. Genom att handla från lokala gårdsproducenter stöttar de den lokala ekonomin och sprider kunskap om ekoturism till sina gäster och samarbetspartners.
  lasättergård.se

  Biologisk mångfald Wild Sweden
  Bäversafari är en av de vilda naturupplevelserna som ekoturismföretaget Wild Sweden erbjuder i sommar. Kunniga guider tar med gästerna ut för att spana efter bävrar, utan att komma för nära eller störa dem. Foto: Jan Nordström/WildSweden
  European safari company 

  European Safari Company erbjuder safariresor med fokus på att upptäcka och uppleva Europas vilda djur i sitt rätta element. Vad sägs om att ta del av det vilda djurlivet i svenska Lappland, skåda efter vargar i Italien eller upptäcka bisonoxar i Rumänien? Arrangören samarbetar med lokala aktörer på varje plats som bidrar till jobb och stärkta lokala ekonomier, och pengarna från resorna går till att skydda och bevara de vilda platser och djur som besöks. En win-win helt enkelt för besökare och biologiska mångfalden.
  europeansafaricompany.com

  Slutligen ett serietips:

  Från Chilenska Patagonien, Tsavo i Kenya, Loango i Gabon till Monterey Bay  i Kalifornien och Gunung Leuser i Indonesien. I serien ”Our Greatest National Parks” tar Barack Obama oss med till några av de sista fästena med orörd natur och vilda djur. En resa genom naturens under och en påminnelse om vikten av att bevara och skydda de rika ekosystem som vi människor är helt beroende av för vår överlevnad. För att citera Obama: 

  ”Nationalparker är en av våra största framgångar. Med tiden har vi skapat nästan en kvarts miljon skyddade områden i nästan alla länder på jorden. Men i den här världen som blir varmare  och trängre måste vi göra mer. Om vi ska behålla mer av naturen som vi är beroende av har vi alla en roll att spela. Ställ krav på att skydda våra sista naturområden för framtida generationer. Skapa kampanjer för att skapa fler skyddade områden var än du bor och insistera på att de ska vara tillgängliga för alla.

  Rösta som om det gäller planetens framtid. Det är dags att agera nu”.

  Res med naturen i åtanke. Tillsammans reser vi till en bättre värld. 


  Startbild: “Forest walk”. Fotograf Simon Green för Wild Sweden.

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Köpenhamn – världens bästa stad för resenärer 2019

  Köpenhamn har utsetts till världens bästa stad för resenärer 2019. Utnämningen kommer från guiden ...

  Östergötland en av världens 100 mest hållbara destinationer

  Förra veckan avslöjades de sextio första destinationerna som kvalat in på Green Destinations lista ...

  Sapmi Nature Camp – hållbar glamping i Laponia

  I dag är det samernas nationaldag som firas till minnet av den första samiska ...