Lästips: Välkommen till paradiset

  Researrangörerna lockar med bilder om våra drömmars resmål som en orörd plats långt borta från vardagens stress. Men hur ser det egentligen ut bakom kulisserna på flera av de efterlängtade hotellen och destinationerna. Om det handlar boken Välkommen till Paradiset, reportage om turistindustrin.

  Målet med Reform Travel är att inspirera till ett positivt resande genom att kasta ljus på de aktörer som med hjälp av turismen bidrar till ett bättre samhälle. Som tar ansvar för ekonomiska, sociala och miljömässiga konsekvenser i verksamheten. Som förstår att värna om de platser och människor där turismen sker. I den bästa av världar skulle alla hotell, restauranger, aktiviteter och platser redan vara hållbara, men tyvärr är det inte så. Som i många industrier i vårt konsumtionssamhälle går vinst före kvalitet, arbetsvillkor och miljö.

  En bok som brutalt visar på det är Välkommen till paradiset, reportage om turistindustrin. Den är skriven av Jennie Dielemans och bilderna är tagna av Shahab Sakehi. Tillsammans har de följt de stora turistströmmarna, från massturismens födelse på Gran Canaria till dagens chartersuccé i Thailand. De gör nedslag i San Augustin på Kanarieöarna, i Punta Cana i Dominikanska republiken, i Tulum i Mexico, i Ho Chi Minh i Vietnam och i Phuket och Khao Lak i Thailand där de mindre smickrande sidorna av vår drömsemester visas upp. Sidor som sexturism, slavliknande arbetsvillkor, miljöförstöring och fattigdom.

  Inte mycket som har förändrats

  Boken lämnar en med en kvalmig känsla. Även om den skrevs för snart tio år sedan är det tyvärr väldigt lite som har förändrats inom resebranschen. För även om vi sopsorterar, värnar om allas lika rättigheter och köper kläder på second hand när vi är hemma, vill vi bara komma iväg från alla bekymmer, måsten och vardagsplikter när vi åker på semester.

  Vetskapen om att burmesiska flyktingar utan några rättigheter alls gentemot sin arbetsgivare och med en slavlön bygger lyxhotellen längs med de kritvita sandstränderna i Thailand, eller att lokalbor tvångsförflyttas från sina hem för att göra plats åt hotellanläggningar och förvisas från stränderna med orden, ” de är reserverade åt turister”, väcker förhoppningsvis tankar och funderingar inför nästa resa. Det kanske gör att du  ställer frågor om hur villkoren ser ut för de anställda, var maten kommer ifrån som serveras, hur tankarna går kring djur och natur. I bästa fall bokar du det mindre lokalägda hotellet som har en tydlig tanke om hållbarhet och schysta villkor för alla inblandade.

  Oavsett, rekommenderas boken. Om inte annat för att få en djupare bild och förståelse av fenomenet turism.

  Välkommen till Paradiset, reportage om turistindustrin, av Jennie Dielemans och Shahab Salehi
  Bokförlaget Atlas

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Hållbart resande – Resa hållbart med barn

  Att resa med barn handlar i grund och botten om att våga. Niklas Kämpargård ...

  Hållbar semester – några enkla tips

  Semestern står för dörren och du är i färd med att packa inför härliga ...

  Whitemonday – motpol till Blackfriday

  I dag firas #whitemonday som en motpol till #blackfriday. Syftet är att uppmärksamma vår ohållbara ...