Social Impakt arbetar för tillgång till rent vatten i Indonesien

Med drygt 260 miljoner invånare är Indonesien världens femte folkrikaste land. Tack vare landets gröna rikedomar kallar vissa ö-nationen för världens lunga. Bali är troligtvis den mest kända ön och har röstats fram som 2017 års destination på Trip Advisor. Vad många dock inte vet, eller tänker på, är att 34 miljoner indoneser saknar tillgång till rent vatten.

rent vatten indonesien
Social Impakt arbetar med att ge människor på den indonesiska landsbygden billig och enkel tillgång till rent vatten. I dag verkar det främst i byar på den östra delen av Bali.

Som turist är det oftast inget som du tänker på. Du köper vatten på flaska eller slår på kranen i handfatet och ut kommer rent vatten. Men för många indoneser är tillgång till rent vatten en lyx. I ett land med 260 miljoner invånare saknar så många som 34 miljoner tillgång till rent dricksvatten. Brist på rent vatten leder till fattigdom, sjukdomar, och ibland till och med döden. Bara i Indonesien beräknas 20 000 barn undre fem år dö årligen på grund av vattenburna sjukdomar som diarré bland annat.

Organisationen Social Impakt arbetar för att bryta den onda cirkeln som smutsigt vatten medför. Genom att förse människor på den indonesiska landsbygden med rent vatten, förbättras hälsan och därmed produktiviteten. Föräldrar behöver inte stanna hemma med sjuka barn utan kan vara jobbet.

Tillgång till rent vatten är en mänsklig rättighet. Rent vatten innebär färre sjukdomar, bättre hälsa och därmed ett bättre liv.
Ekonomisk och miljömässig vinst

Idéen bygger på ett enkelt och billigt filter som renar kranvattnet. Inte nog med att det blir en ekonomisk vinst – de behöver inte köpa engångsflaskor eller koka vattnet på spisen som drar dyr gas – det blir dessutom en vinst för miljön då det blir mindre konsumtion av engångsflaskor i plast. Plastföroreningar är en av vår tids värsta största miljöproblem. Studier visar att om vi fortsätter att använda plast i samma takt som i dag, kan haven innehålla mer plast än fisk år 2050.

Social Impakt verkar i dag främst på östra Bali, i regionen Sidemen, Karangasem. Jeroen van Oderbeek, grundaren av organisation kom hit 2013 och har sedan starten skapat ett nätverk med fler än 30 återförsäljare av vattenfiltret, vilket har skapat en ny inkomstmöjlighet samtidigt som det bidrar till att förbättra livet för flera människor på den indonesiska landsbygden.

Läs mer om Social impakt här

rent vatten Indonesien
Jeroen van Overbeek kom till Bali 2013 och med en önskan i bagaget om att göra världen till en bättre plats grundade han den organisationen Social Impakt, vars uppdrag är att förbättra tillgången till rent vatten på den indonesiska landsbygden med hjälp av ett enkelt, miljövänligt vattenfilter som renar kranvattnet.

Editors note: Artikeln skrevs den 7 september för att hjälpa till och lyfta en crowdfundingkampanj. En kampanj vars mål var att samla in 50 000 euro för att kunna köpa in 1 500 vattenfilter till 3 byar och 25 skolor på östra Bali där tillgången till rent vatten är svår. Tack vare organisationens sponsorer hade en av givarna chansen att vinna en resa till Bali! Organisationen är fortfarande verksam och kämpar dagligen för att öka tillgången till rent vatten på den indonesiska landsbygden och därför är artikeln ständigt aktuell. 

Läs också: Bali bortom allfartsvägarna

 

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Årets hållbarhetsvinnare i Grand Travel Awards 2020

Igår kväll var det dags igen för resebranschens egen Oscarsgala Grand Travel Awards. För ...

Biologisk mångfald res med naturen i åtanke

Biologiska mångfaldens dag – res med naturen i åtanke

Den 22 maj firas biologiska mångfaldens dag. Få har undgått att vi befinner oss ...

I dag är det Världsmiljödagen med miljö och klimat i fokus

I dag firas Världsmiljödagen världen över. Temadagen instiftades av FN 1972 och syftar till ...