Social Impakt arbetar för tillgång till rent vatten på den indonesiska landsbygden

Med drygt 260 miljoner invånare är Indonesien världens femte folkrikaste land. Tack vare landets gröna rikedomar kallaR VISSA ö-nationen för världens lunga. Bali är troligtvis den mest kända ön och har röstats fram som 2017 års destination på Trip Advisor. Vad många dock inte vet, eller tänker på, är att 34 miljoner indoneser saknar tillgång till rent vatten.

Social Impakt arbetar med att ge människor på den indonesiska landsbygden billig och enkel tillgång till rent vatten. I dag verkar det främst i byar på den östra delen av Bali.

Som turist är det oftast inget som du tänker på. Du köper vatten på flaska eller slår på kranen i handfatet och ut kommer rent vatten. Men för många indoneser är tillgång till rent vatten en lyx. I ett land med 260 miljoner invånare saknar så många som 34 miljoner tillgång till rent dricksvatten. Brist på rent vatten leder till fattigdom, sjukdomar, och ibland till och med döden. Bara i Indonesien beräknas 20 000 barn undre fem år dö årligen på grund av vattenburna sjukdomar som diarré bland annat.

Organisationen Social Impakt arbetar för att bryta den onda cirkeln som smutsigt vatten medför. Genom att förse människor på den indonesiska landsbygden med rent vatten, förbättras hälsan och därmed produktiviteten. Föräldrar behöver inte stanna hemma med sjuka barn utan kan vara jobbet.

Tillgång till rent vatten är en mänsklig rättighet. Rent vatten innebär färre sjukdomar, bättre hälsa och därmed ett bättre liv.

Idéen bygger på ett enkelt och billigt filter som renar kranvattnet. Inte nog med att det blir en ekonomisk vinst – de behöver inte köpa engångsflaskor eller koka vattnet på spisen som drar dyr gas – det blir dessutom en vinst för miljön då det blir mindre konsumtion av engångsflaskor i plast. Plastföroreningar är en av vår tids värsta största miljöproblem. Studier visar att om vi fortsätter att använda plast i samma takt som i dag kan haven innehålla mer plast än fisk år 2050.

Social Impakt verkar i dag främst på östra Bali, i regionen Sidemen, Karangasem. Jeroen van Oderbeek, grundaren av organisation kom hit 2013 och har sedan starten skapat ett nätverk med fler än 30 återförsäljare av vattenfiltret, vilket har skapat en ny inkomstmöjlighet samtidigt som det bidrar till att förbättra livet för flera människor på den indonesiska landsbygden.

Jeroen van Overbeek kom till Bali 2013 och med en önskan i bagaget om att göra världen till en bättre plats grundade han den organisationen Social Impakt, vars uppdrag är att förbättra tillgången till rent vatten på den indonesiska landsbygden med hjälp av ett enkelt, miljövänligt vattenfilter som renar kranvattnet.

 

Från och med i dag, den 7 september, och 45 dagar framåt, pågår en crowdfundingkampanj där målet är att samla in 50 000 euro för att finansiera inköpet av 1 500 vattenfilter till 3 byar och 25 skolor på östra Bali där tillgången till rent vatten är svår. Tack vare organisationens sponsorer har en av givarna chansen att vinna en resa till Bali!

Läs mer och donera här och dela gärna informationen vidare till vänner och bekanta.

Läs mer om Social Impakt

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Världens tio bästa etiska destinationer 2018

Ethical Traveler har gjort det igen. Skapat en lista över världens bästa etiska resmål. ...

Östergötland med på Green Destinations lista över världens 100 mest hållbara destinationer

Förra veckan avslöjades de sextio första destinationerna som kvalat in på Green Destinations lista ...

I dag är det Världsmiljödagen

I dag firas Världsmiljödagen världen över. Temadagen som instiftades av FN 1972 syftar till ...