En ekoguide till Aten – Greklands huvudstad

Aten är mycket mer än ett tvunget stopp på vägen till de grekiska öarna. Det är en myllrande stad med en rik historia värt ett helt eget besök. Även om Aten kanske inte ligger i framkant när det kommer till hållbarhet, bjuder den grekiska huvudstaden på flera små guldkorn för den ekomedvetna resenären. Antonella bakom den greklandsnischade bloggen untraveled.se bjuder på en ekoguide till sitt älskade Aten.

Vy över Aten och Akropolis
Aten är mer än ett tvunget stopp på väg till de grekiska öarna. Den myllrande storstaden bjuder på en rik historia och flera guldkorn för den ekomedvetne resenären.

Aten är nog inte den första staden som en kommer att tänka på när det pratas hållbar turism. Staden ligger generellt efter andra europeiska storstäder när det kommer till återvinning, hållbarhetstänk och miljömedvetenhet. Men det betyder inte att Grekland och dess huvudstad inte har tagit flera positiva steg i en hållbar riktning de senaste åren.

Efter den hårda ekonomiska krisen som slog till i Grekland i början 2000-talet är landet försvagat när det kommer till den generella stadsekonomin. Men sett till vad som produceras här, är Grekland i mina ögon ett av världens rikaste länder. Olivolja, olivträ, marmor, nötter, apelsiner, citroner. Alla sorters frukt och grönsaker samt salt, socker, mejeriprodukter, bomull och fisk. Listan är oändlig och allt detta på grund av solen som nästan alltid skiner över det lilla landet och den bördiga jorden vi står på.

Oliver marknad Aten
Grekland har ett soligt och rikt klimat, och landet producerar mängder med näringsrik och hållbara råvaror.

Grekland skulle kunna vara en världsmästare i hållbarhet om bara korrekta politiska och kulturella åtgärder togs. Vi har både sol och vind nog för att skapa förnybar energi. Dessutom finns alla produkter i världen för att befolkningen ska kunna leva på närproducerad och hälsosam mat. Dock dröjer det nog ett tag tills vi ser ändringar på en fullskalig nivå, men vissa organisationer och företag tar små men viktiga steg i en hållbar riktning. Här följer en miniguide till några av Atens ekoadresser.

BOENDE

När du kommer till Aten är troligtvis det första du slås av ett väldigt organiserat kaos. Bilar, byggnader i olika former och färg tätt intill varandra och folk från alla delar av jordklotet som delar på gator och gränder. Det andra som slår dig är nog Atens otroligt vackra och historiska stadskärna. Det går inte att förbise den majestätiska Akropolisklippan där Parthenon-templet står, och har stått, heroiskt i över 2 500 år samt Atens historiska ”gamla stad” Plaka som omger Akropolis-området.

Vy över Atens takåsar med Parthenonklippan i bakgrunden
Det är svårt att inte slås av Atens otroligt vackra och historiska stadskärna.
Coco-Mat Athens

Mittemot stadens fenomenala antika prydnad ligger ett miljövänligt och naturbaserat hotell med fenomenal utsikt. Här kan du starta varje dag med att dricka morgonkaffe på balkongen, tittandes ut på ett av världens äldsta monument.

Coco-Mat Athens byggdes av företaget Coco Mat som startade 1989, och som skapar fantastiska och hypoallergiska sängmadrasser utav kokosnätspalmer och andra naturliga material. Hotellet är ett av snart fem liknande hotell med samma koncept – ”Sleep on nature” – som öppnat i Aten de senaste åren.

Lobby Coco Mat Hotel Athens
Coco-Mat Hotel Athens erbjuder sköna sängar med ett miljötänk.

Trä, lintyg, handgjorda kakelplattor, sten och glas. Var du än vänder dig i denna vackra byggnad omges du av naturliga material och ljudet av rinnande vatten. En vacker slinga med flygande änder i trä går i en spiralliknande form från lobbyn ända upp till hotellets vackra takträdgård vilket ger rörelse och liv till den annars avslappnade och tysta omgivningen. Att kliva in på hotellet är en lisa för själen efter en hektisk dag i mångmiljonstaden Aten.

Golvet växlar från stora stenplattor till delar av tjockt glas där antika ruiner syns under ytan som en påminnelse av den här antika stadens storhet. Och en symbol för vad hållbarhet i sin helhet betyder för mig. Att bevara och lära sig av den som varit och gå framåt med mål att förbättra det nya.

Sleep on nature

Hotellets koncept är som sagt ”Sleep on nature”. Rummen som har byggts och inretts med naturliga material visar upp det som Grekland producerar i sin finaste form. Överallt finns små hänvisningar om vilket material som använts, varför man ska spara på vatten när man duschar och så vidare. De små detaljerna, allt från skorporna man kan äta till frukost till hudvårdsprodukterna och handdukarna i badrummet, är valda med omsorg och stor miljömedvetenhet.

Badrumsprodukter Coco Mat Athens
Instruktiva skyltar upplyser gästerna att spara på vattnet när de duschar och tvättar sig på Coco Mat Hotel i Aten

Men Coco Mat Athens är inte bara en fröjd när det kommer till rummen. Hotellet erbjuder också en örtträdgård som skapades för att bidra med fler grönområden i Atens centrum, och som förser restaurangen med örter där allt mat tillagas på lokala råvaror.

För den som vill se sig omkring i staden på två hjul, hyr hotellet ut fina träcyklar och erbjuder guidade turer. Det finns sex stycken att välja bland, alternativt cykla runt i staden på egen hand. Var dock försiktig då Atens gator är som byggda för äventyr för cyklister (skämt åsido!).

Träcykel Coco -Mat Athens
Hotellet Coco -Mat Athens erbjuder sina gäster att hyra träcyklar för att upptäcka staden på egen hand eller delta i guidade turer.
AKTIVITETER & SEVÄRDHETER

Aten är en enorm stad rymmer över 5 miljoner invånare. Halva Greklands befolkning. Dock blev staden ett turistresemål först de senaste tio till femton åren. Tiden då det blev modernt att besöka storstäder under titeln ”urban tourism” och inte bara öar och stränder under sommarmånaderna. Det har bidragit till att Aten inte är har något stort utbud av intressanta konstmuseum eller dylikt. Men tack vare sin rika historia har Aten-trakten och Attika-området nog antagligen ett av världens största utbud av det jag kallar ”utomhusmuseum”.

Delar av Parthenon
Parthenon-templet på Akropolisklippan är Atens mest kända landmärke.
Se staden till fots

Tack vare det mestadels fina och behagliga vädret är ett hett tips att strosa runt i staden. Och vad är bättre för både kropp och knopp än en bra promenad uppför gamla klippor där man faktiskt också får lära sig något om om världens historia. Leta upp och besök Parthenon-templet på Akropolisklippan, den antika Romerska Agoran i Thissio området, Lykabettus-klippan som har en av Atens vackraste utsikter. Och även Poseidon-templet lite utanför Aten vid Sounion om ni har tänkt att ta en fin dagstur! Jag kan lova er att även om ni endast tar en snabb promenad genom citykärnan så kommer ni att stöta på minst tio platser med arkeologiska fynd och mindre och större tempel som ni kan besöka mot bara en liten avgift.

Stavos Niarchos Cultural Center Foundation

En annan plats i Aten som är värd ett eller flera besök är Stavros Niarchos Cultural Center Foundation (SNCCF). Utflyktsmålet ligger i södra Aten (Kallithea) och är en enorm park dit man också flyttat både det Grekiska Nationalbiblioteket och den Grekiska Nationella Operan till helt nya och bättre lokaler. Centret är byggt på 210.000 m2 och parken 30.000 m2. Hela projektet bekostades av Stavros Niarchos Foundation, men de donerade allt till den grekiska staten som sköter centret, parken och allt som hör till.

Stavros Niarchos Cultural Center Foundation (SNCCF)
När du vill få en paus från Atens myller rekommenderas en tur till Stavros Niarchos kulturella center. En fristad dit familjer åker för att njuta av öppna ytor och grönska.
Medelhavsparken

Att komma hit är som att kliva in i en fristad. Här är det öppna ytor och mycket grönska. Många familjer tar sig hit för att tillbringa några timmar och låta barnen springa av sig, antingen på den stora gräsmattan mitt i parken eller på lekplatserna. Parken som omger den stora och mycket vackra glasbyggnaden är en medelhavspark där olivträd, lavendel och örter som oregano och rosmarin får växa året om. Växterna är noggrant planterade –varje månad har en ny färg då olika blommor slår ut vid olika tillfällen. I parkområdet finns också en imponerande vattenkanal som ska ge intrycket av att vara en förlängning av havet. Under 2019 hölls det en spektakulär fontänshow här till klassiska musikaliska mästerverk och det anordnas utställningar och shower här nästan varje dag med olika innehåll.

Medelhavspark Stavros Niarchos Cultural Center Foundation (SNCCF)
Medelhavsparken vid Stavros Niarchos kulturella center är utformad så att den hela tiden blommar.
Opera och teater

Operahuset, ett arkitektoniskt mästerverk som ligger i den stora glasbyggnaden, används inte enbart för operaföreställningar utan här samsas b.la. musikaler, konserter, teater-och balettföreställningar. Operan har dock flera syften än enbart föreställningar. En önskan är att sprida och lära ut kultur till människor som vanligtvis inte går på opera eller andra kulturevenemang. Här finns en scen för barn för att locka till sig en yngre publik och för att uppmuntra framtida generationer att engagera sig.

Nationalbiblioteket

Nationalbiblioteket som ligger under samma tak som Operahuset har också ändrat fokus. Från att ha riktat sig mestadels till forskare vill man nu fånga upp allmänheten och ge alla tillgång till böckerna. Det finns olika avdelningar för vuxna, tonåringar och barn och biblioteket anordnar även events och olika seminarier för alla åldrar.

Uteterass kafe SNFCC

Både Operan och Biblioteket ligger under ett tak täckt av gräs, som kopplar ihop parkens grönområde och den centrala byggnaden. Gräset och växterna har en kyldämpande effekt, som gör att luftkonditioneringen inomhus inte behöver vara på fullt så mycket. Något som visar att bygget även är byggt med miljön i åtanke. Om ni känner för att komma till ett grönområde och koppla bort från trafiken är det här ett bra ställe att ta sig till. Och det är gratis!

MATSTÄLLEN

Sist men inte minst. Maten. Enligt mig ett av de allra bäst sätten att uppleva en kultur, och matkultur finns det minsann i Grekland.

De flesta känner nog till gyros och tzatziki men sanningen är att grekisk matkultur är så mycket mer än det. För mig är grekisk mat grönsaker, örter, bönor och olivolja tillagade på flera olika sätt. När jag var student och levde med min grekiska mormor åt vi endast kött en gång i veckan. Inte på grund av att vi inte tyckte om det men på grund av att den grekiska jorden ger oss så många goda och nyttiga ingredienser att vi inte behövde äta kött oftare. Och generellt sett är det grekiska köket baserat på just det. Grönsaker och olivolja.

Grekiska grönsaker
Greklands matkultur består av mycket grönsaker och olivolja. Nyttigt och färgstarkt!

Det finns flera mindre tavernor och restauranger som erbjuder just lokalproducerad och närproducerad grekisk husmanskost. På senaste tiden har också ett antal vegetariska eller veganska alternativ poppat upp i Atens innerstad.

Veganskt tips

En varm rekommendation är den veganska restaurangen Avocado. Ett bra val om man vill äta både grekisk och internationell god mat baserad endast på grönsaker. Restaurangen ligger centralt nära Syntagmatorget på Nikis 30 och bara en tio minuters promenad från hotellet Coco Mat Hotel Athens.

Avocado startade med just hållbarhet och hälsosam mat i åtanke och är i dag en av Atens topprestauranger. Här får man ett fint välkomnande, god mat, färskpressade juicer och kaffe. Allt skapat med lokalproducerade, ekologiska ingredienser. Jag lovar, härifrån går ingen hungrig!

Slutord

Varje kultur, och i den mån varje land, har sitt sätt att se på och tolka naturen. Även om de antika grekerna var naturdyrkare försvann relationen till naturen ur den grekiska kulturen i samband med den moderna nytiden. En tid då andra värden växte sig starkare. Värden som snabba vinster och lättförtjänta pengar. Allt fler människor runt om i världen, och också i Grekland och Aten, börjar dock förstå att vi inte kan forstätta förstöra naturen utan kostnad. Ett pris kommer att behövas betalas. Det är därför det är viktigare än någonsin att tänka på hållbarheten i allt vi gör. Varje litet steg summeras upp till något stort.

Aten och Grekland i stort har många steg kvar att ta mot ett mer hållbart samhälle och hållbar turism, men vi rör oss mot det bättre och jag förväntar mig en stor förändring de kommande åren. Vi måste lära oss från det som varit och sikta högre.

Läs mer om Grekland

Vill ni läsa lite mer om Aten och mindre kända resmål runt om i Grekland kika in på untraveled.se. Där hittar ni en massa intressanta och matnyttiga tips!

Text och bild: Antonella Måhlen

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Tre schysta tips till Amsterdam – från ett hotell till aktiviteter

Enligt färsk resestatistik toppar Amsterdam listan över populära resmål inför valborgshelgen, och den nederländska ...

Guide till Prags gröna adresser

Prague Green City Guide är den första gröna guiden till Prag, skriven av två ...

Åtta tips till Hamburg- tysk knytpunkt för tågresor söderut

Hamburg den tyska hamnstaden, och knutpunkt för många tågresor söderut kan vid en första ...