Trendspaning hållbara resetrender 2020

Nytt år och nya förväntningar i luften. 2019 var året då miljö och klimatfrågan fick ordentlig luft under vingarna. Greta Thunberg-effekten spred sig över hela världen, ordet flygskam gick på export och tågskryt seglade upp som ett nyord. Den ökade klimatmedvetenheten sätter spår och influerar resebranschen på flera sätt fortsättningsvis. Här är åtta hållbara resetrender 2020.

Hållbart resande ligger rätt i tiden. 2019 var året då ordet flygskam spred sig över världen och flödena fylldes av tågskryt. Greta Thunbergs klimatengagemang får alltfler att förstå allvaret i situationen. I Sverige väljer fler svenskar bort flyget framför tåget. Siffror från Booking visar att resenärer blir mer ekomedvetna och vill göra hållbara val vid semestern. Inte bara vid val av transport men genom hela resan. Vi har spanat runt och hittat åtta hållbara resetrender inför 2020.

Resan är målet – långsamhetens lov

Slow travel eller långsamt resande på svenska blir allt mer populärt. I takt med att klimatfrågan blir allt mer brinnande söker fler och fler alternativ till flygresan och väljer ett långsammare färdalternativ som buss, bil eller tåg. Ett återgående till den gamla tidens resande – färre flygresor, mer tågresor och att låta vägen till resmålet bli en del av resan – gör det hela till ett större äventyr.

Second city-resor

Second city fenomenet innebär att välja ett mindre känt resmål än det som spontant poppar upp när du tänker på ett land. Som till exempel Manchester framför för London. Thessaloniki istället för Aten eller Neapel istället för Rom. Genom att välja ett mindre känt eller populärt resmål minskas överturismen, ett omdiskuterat fenomen inom hållbart resande, som inneburit att flera populära städer som exempelvis Barcelona, Amsterdam, Venedig infört skatter för att begränsa antalet besökare.

Resa i lågsäsong – se en plats ur ett annat perspektiv

I kölvattnet av överturismen ökar utbud och efterfrågan på resor till kända städer och platser under lågsäsong. Genom att undvika högsäsongen får du inte bara se mer av höjdpunkterna i lugn och ro utan trängsel och kö, du bidrar också till att förlänga säsongerna för turistverksamheterna och få mer tid till att interagera med lokalborna och lära dig nya saker, och se saker ur ett annat perspektiv.

Positiv inverkan på resmålet och det lokala samhället

Hållbart resande handlar inte bara om transporten, men lika mycket om vilken inverkan resan har på destinationen. Allt fler blir måna om att resan ska ha en positiv inverkan på det lokala samhället. Att de anställda på hotellet ska kunna leva på sin lön, att hotellet ska stötta lokala projekt och bidra till att lokalborna får det bättre.

resa med tåg är en del av hållbart resande
Att välja tåget framför flyget är en av de hållbara resetrenderna år 2020.
Zero waste -koncept

Fler och fler länder förbjuder engångsartiklar i plast, och sätter press på både resenärer och företag att reducera sitt plastanvändande och sitt avfall. Hotell tar bort plastprodukter från rummen och strävar efter noll avfall, i allt från maten till inredningen med upcyclade möbler.

Veganska hotell

En semesters klimatavtryck och hållbart resande begränsas som sagt inte till transporten utan berör boendet, utflykter, restaurangbesök med mera. Som Johan Rockström och Gunhild Stordalen säger – ”fixar vi maten, fixar vi planeten”. I takt med tiden ökar resenärers efterfrågan och hotellens utbud på växtbaserad kost, ekologiska och närodlade råvaror i säsong, återvinning och cirkulära kretslopp. En del hotell har redan satsat helt på det veganska och etiska konceptet som Saorsa 1875 i Skottland och Ecocirer på Mallorca, och fler kommer att följa efter.

Turismen som en motor för bevarande av vilda djur och natur

Förlorandet av viktiga arter och värdefull natur fortgår i skrivande stund. Enligt forskarna befinner vi oss i den sjätte massutrotningen av arter. Fler och fler turistverksamheter världen över använder sina resurser för att skydda värdefulla naturområden och några av världens mest hotade arter, då de har förstått att framtidens turism är beroende av dem. Misool i Raja Ampat är ett exempel och Grootbos i Sydafrika ett annat bland många andra.

Staycation och hemester

Staycations eller hemester som det heter på svenska är ett perfekt sätt att dra ner på sitt klimatavtryck och samtidigt upptäcka fler pärlor på hemmaplan. En hotellnatt i sin egen stad, en dagsvandring i naturen, ett dygn på spa eller kajak i skärgården. Fantasin har inga begränsningar.

Text: Hanna Anfelter
Bilder: Unsplash

Tags:

 • Show Comments (2)

 • Malin Lundskog

  Tack för det här! Har inte tänkt på secondcity och skatter på ställen där vi turistar för mycket.

  Ska åka till Dublin och fotbolls-EM med tåg i sommar. Ska bli sååå spännande! Och tog tåg från Milano i höstas. Det är verkligen precis så som du skriver: resan som är mödan värd! Jag är övertygad om att det inte bara påverkar klimatet utan också oss själva. hur vi mår. Vi måste sänka farten för att hitta hem och inte stressa sönder oss.

  Allt hänger ihop: hälsa, klimat och … hela härliga hållbarheten!

  • Hanna Anfelter

   Varsågod, och tack själv! Kul att kunna bidra med lite tips och inspiration;) Låter som ett härligt äventyr du har framför dig! Tågluffade med familjen förförra sommaren och planerar att göra det till sommaren igen. Så sant det du säger, hållbarhet handlar om helheten där allt hänger ihop!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Rocka sockorna – turismen tillgänglig för alla

I dag är det Världsdagen för Down Syndrom, en dag som i Sverige kanske ...

Palau stämplar in världens första hållbarhetslöfte i besökarnas pass 

Sedan början av december måste alla som besöker Palau skriva på ett hållbarhetslöfte som ...

Responsible Travel säger nej till konstgjord snö

Behovet av att tillverka konstjord snö ökar i takt med varmare klimat och efterfrågan ...