Tobago – ett karibiskt ekoäventyr långt från massturismen

I samarbete med Afro-Caribbean Travel

Tobago är själva sinnebilden av det genuina, autentiska Karibien. Omgiven av två hav, det vilda Atlanten i väster och det lugna karibiska havet i öster, bjuder ön på ett rent och orört ekoturismparadis långt från massturismen. Här väntar vandringar i frodig regnskog, ett rikt fågelliv, fantastiska dykplatser och lugna badvikar.

Tobago beskrivs ofta som ”det gamla Karibien” tack vare den lugna stämning som råder här. På grund av sina rika olje- och gastillgångar har landet aldrig varit beroende av turismen, utan har gett plats åt en småskalig form av ekoturism. Med sin frodiga regnskog, flertaliga vattenfall, färgstarka koraller, kritvita sandstränder och världsberömda dykplatser, lockar Tobago den som söker ekoboenden och naturnära upplevelser långt bortom massturismens hets.

På senare år har dock turismen upplevt en svacka, mycket på grund av oroligheterna på Trinidad där kriminaliteten är utbredd och dödstalen höga. För att vända siffrorna rätt lanserar turistministeriet nu Tobago Beyond, en kampanj som visar upp Tobago som en ren, grön, orörd och oupptäckt ö.

Castara Retreats bland grönskan
Tobago Beyond är en kampanj som visar upp Tobago som en ren, grön, orörd och oupptäckt ö. Castara retreats är en ekoresort som lever upp till bilden.
Ny turismstrategi Tobago Beyond

Duane Dove, bördig från Tobago, och bosatt i Sverige sedan många år, driver Tobagos enda certifierade kakaofarm, Tobago Cocoa Estate. I butiken Small Island and Chocolate i Stockholm säljer han sin egen prisade Tobagochoklad tillsammans med annan högkvalitativ choklad från hela världen. Jag träffar honom en av vårens första varma morgnar för ett samtal om Tobagos charm och landets nya turismstrategi, Tobago Beyond. Enligt Duane som har jobbat med turismen i fjorton år är Tobago Beyond det bästa som har hänt under den tiden.

– Turismen har gått ner kraftigt de tre senaste åren, och jag ser det här som ett bra sätt att locka fler turister till ön. Det finns en tydlig struktur och en vilja att utveckla turismen i en mer hållbar riktning, säger Duane.

Småskalig turism

Duane förklarar att turismen historiskt sett betytt väldigt lite för Tobago eftersom 90 % av intäkterna kommer från oljan. Det har aldrig funnits någon långsiktigt planering, och landet ligger långt efter i turismutvecklingen.

– Fördelen är att det inte finns några stora charterkomplex utan enbart småskaliga hotell. Nackdelen är att det råder en kunskapsbrist och ett svalt intresse för turism. Befolkningen är väldigt gästvänlig och man kommer lätt i kontakt med dem, men de lever ett bekvämt liv, med bra standard, pga. av oljepengarna och är inte hungriga på turismen som på andra karibiska öar, menar Duane.

Med Tobago Beyond, och slagorden ”clean, green and serene” sker nu en seriös satsning på turismen.

– Tobago har mycket att erbjuda, och vi har kommit till insikten att vi måste ta tillvara på det vi har, men det räcker inte. Vi måste också få hit folket, säger Duane.

Utsikt över Tobagos hav
Castara retreats är ett av Tobagos bästa ekoresort med ett gediget hållbarhets – och miljöengagemang.
Tobago Cocoa Estate

Duane Doves resa inom turismen började tidigt 2000-tal med att han köpte mark på Tobagos östkust. Syftet var att odla kakao för att göra choklad. Ett hållbart tänk har varit med från början – lokalt anställda, bra löner och tillvaratagandet av gammal kunskap. 2010 blev plantagen dessutom certifierad för ekologisk odling av det tyska certifieringsföretaget Ceres. Plantagen ligger på den östra sidan, nära regnskogen och det populära vattenfallet Argyle Falls. Eftersom det tar tid att odla kakao, sex år från plantering till skörd, öppnade han tidigt upp för turistbesök som ett sätt att finansiera projektet.

– Plantagen är som en botanisk trädgård, kakaoträden trivs bra tillsammans med mango, avokado och framförallt bananträd som ger behövlig skugga till de känsliga kakaoträden, och vars bananflugor bidrar med pollinering. Besökarna kommer hit, tar en promenad i området, upp till vattenfallet och besöker sedan plantagen och butiken, berättar Duane.

Jag frågar honom vad han anser är Tobagos främsta styrka, och han svarar att det är känslan av det autentiska, genuina Karibien.

– Här finns ingen, och har aldrig funnits någon massturism, mycket tack vare topografin. Det finns ingen yta att skapa stora komplex på. Den östra delen är bergig och domineras av regnskog, och den sydliga delen kantas av små bukter med kristallklart vatten och kritvita stränder. Tobago är klichébilden av Karibien helt enkelt, säger Duane med ett leende.

Fiskarna lägger nät i Castara Tobago
I den lilla fiskebyn Castara lever livet sin stilla gång.
Duanes fem bästa tips till Tobago:
Castara fiskeby och ekoresort

Utforska den karibiska sidan av ön, och den lilla fiskebyn Castara. En by där livet lever sin stilla gång och man fortfarande drar upp fiskenät varje morgon. Här ligger Castara retreats, ett av öns bästa ekoresorts. De har gediget hållbarhets, – och miljöengagemang. Ett engagemang som visar sig i allt från arkitekturen som smälter in i naturen till bevarandet av djurliv och samhällsdriven turism. Dessutom har de lokal arbetskraft, egen grönsaksodling, ett förbud mot engångsartiklar i plast, sopsortering och sparåtgärder på vatten och el.

Dykning

Tobago är ett paradis för dykare. Den bästa dykningen hittas vid Speyside med sitt skyddade vatten, färgsprakande korallrev och rika marina djurliv. Från den lilla fiskebyn utgår turer till den obebodda ön Little Tobago vars fågelreservat är populärt bland fågelskådare.

Regnskogsutflykt

En stor del av ön består av ett Unescoskyddat naturreservat, Main Ridge Forest reserve. Ett av världens äldsta skyddade områden. Vandra eller cykla bland vattenfall och frodig grönska i ett område där det beräknas finnas över tvåhundra olika fågelsorter.

Tobago Cocoa Estate

Måste slå ett slag för min egen kakaofarm. Som Tobagos enda ekologiska kakaofarm är det en stor turistattraktion, uppbyggd som en vingård fast med kakao. Passa på att ta en tur till vattenfallet Argyle falls som ligger i närheten.

Bucco Reef och No mans land

Upplev Tobagos ”Sunny side”. Gör en utflykt till Bucco Bay och marina parken Bucco Reef på den sydvästra sidan av ön. Åk ut med en liten båt längs kusten och lägg till vid den långsträckta kritvita stranden No mans land. Häng och njut av det genuina Karibien.

Text: Hanna Anfelter
Bilder: Castara Retreats

Artikel skriven i betalt samarbete med Afro -Caribbean Travel

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Misool – ett ekoparadis i Indonesien

I vad som sägs vara världens vackraste dykvatten, strax söder om ekvatorn i ett ...

Turism vs hajfiske Lombok project hiu

Turism vs hajfiske: Intervju med Madison Stewart bakom Project Hiu

Indonesien är en av världens största exportörer av hajfenor, och på ön Lombok, granne ...

Djurturism – bra eller dåligt?

Många drömmer om att se och interagera med vilda djur men hur bra är ...