plastföroreningar i haven ökar

Engångsartiklar bakom ökade plastföroreningar i haven

Plastföroreningar ökar i haven och en ökad användning av engångsartiklar anges som en av huvudorsakerna. Vi måste alla göra vad vi kan för att förhindra att plastskräpet når haven där de orsakar stor skada på djurlivet och marina ekosystem. Som enskilda resenärer och resebranschen i stort.

”Hur ska vi kunna ta stora avgörande beslut om vår framtid och hållbarhet och klimatfrågor när vi inte ens kan ta hand om vår egen skit på stranden?”

Ja, den frågan ställer sig Joakim Odelberg i serien One planet, one chance som visas just nu på Svt när han står på en turisttät strand i Zakynthos. Högar med plastskräp ligger på stränderna, stränder som är viktiga häckningsplatser för havssköldpaddan som kommer tillbaka till samma strand varje gång hen ska lägga ägg. 

Jag har själv ställt mig samma fråga flera gånger, och det räcker med att gå utanför dörren för att bli bekymrad. Stockholms gator och parker är fulla av skräp trots att vi troligen har en av världens bästa sophantering. Kaffemuggar, plastlock, plastpåsar, munskydd, och chokladpapper. Ibland plockar jag upp efter andra, ibland går jag – precis som de flesta – bara förbi det och låter det ligga. Oavsett snurrar samma tanke i huvudet, hur kan folk bara slänga skräpet rakt på gatan? Varför tar de inte hand om det och slänger det i en papperskorg, och hur kan vi ens inbilla oss att vi ska kunna lösa världens klimat och hållbarhetsfrågor när vi inte ens kan ta hand om vårt eget skräp?

Läs: Världsmiljödagen uppmärksammar plastföroreningar

plastföroreningar haven
De ökade plastföroreningarna orsakar stor skada på det marina djurlivet, där exempelvis havssköldpaddor fastnar i gamla fiskenät och inte kommer loss.
Plastföroreningar bidrar till ökad takt på utrotningen av arter

För det måste vi. Enligt en ny rapport från WWF väntas plastskräpet i haven fördubblas till 2050 om vi inte gör något drastiskt åt saken. Plastskräp som orsakar stora skador på djurlivet och marina ekosystem. Redan i dag får nio av tio sjöfåglar och drygt hälften av alla havssköldpaddor i sig plast, och även korallrev och mangroveskogar påverkas negativt. Rapporten drar slutsatsen att över 2 000 marina arter förmodligen är påverkade.

–Utan tvekan bidrar de okontrollerade utsläppen av plastföroreningar till att öka takten på den pågående sjätte massutrotningen. Det är minst sagt bråttom för världen att få till ett rättsligt bindande avtal om plastföroreningar, säger Gustaf Lind, generalsekreterare WWF i ett pressmeddelande. 

11 miljoner ton plastskräp läcker till haven varje år från land, och består av alltifrån stora föremål som har slängts eller blåst ner i havet som lådor, rep och fisknät till plast som brutits ner till mikroplaster som inte går att se med blotta ögat. Det mesta skräpet hamnar på havsbotten, resten deponeras på stränder eller i det öppna havet. Bara 9 procent av allt plastskräp återvinns globalt, enligt WWF. 

Dags att fasa ut engångsartiklarna

En av huvudorsakerna till ökningen av plast i haven anges vara den ökade användningen av engångsartiklar, enligt en artikel i Dagens nyheter. Plastflaskor, plastmuggar, plastpåsar, sugrör – saker som med lite ansträngning går att byta ut till återanvändbara. Såväl för den enskilda resenären som resebranschen i stort. Det är viktigt att vi alla anstränger oss för att fasa ut engångsartiklar i plast, och bidrar till att minska plastföroreningarna.

Läs: Sex tips till zero waste – travel

Sen kan vi alla hjälpas åt att plocka upp skräp när vi ser det, alltid ta hand om vårt eget skräp och engagera oss i skräpplockaraktiviteter när vi reser. 

Läs: Tre tips på upplevelser som rensar haven från plast

Glöm inte, tillsammans reser vi till en bättre värld. 

Bilder: WWF

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

hållbara destinationer 2021

10 destinationer att ha koll på under 2021

Efter ett resfattigt år ser branschen ett ökat tryck på resebokningar. Coronavaccinet ger hopp ...

Rapport från WTM Responsible Tourism Day i London

I veckan var jag på WTM i London, en av världens största resemässor som ...

Intervju i The waves we make om Reform Travel och hållbart resande

Jag har fått äran att bli intervjuad av det fina hållbarhetsmagasinet The waves we ...