Friendly Travel satsar helhjärtat på resor med hållbarhetsfokus

  Sanna Johansson och David Kvicklund driver Friendly Travel. Ett reseföretag som erbjuder resor för den medvetna resenären. Nyligen vann de pris som årets nyföretagare i Karlstad för sitt ”moderna entreprenörskap med fokus på hållbarhet”. Reform Travel ställde några frågor till företagarduon.

  Friendly Travel är reseföretaget som satsar helhjärtat på resor med hållbarhetsfokus. Bakom bolaget står duon Sanna Johansson och David Kvicklund.

  Friendly Travels grundare Sanna Jonsson och David Kvicklund
  Sanna Johansson och David Kvicklund är eldsjälarna bakom Friendly Travel, resebolaget som satsar på resor snälla mot människa och natur.
  Ni driver resebolaget Friendly Travel, berätta?

   – Det stämmer! Om vi ska beskriva det vi gör –  och vill göra – är det att genom våra resor bidra till en vänlig värld bortom nationalism och miljöförstöring. Vi lotsar i dag våra kunder till hållbarhetsinriktade boenden och resmål i Sverige där vi vill göra det lätt att göra rätt. Med klimatet, och det småskaliga i första rummet. 

  I framtiden har vårt sätt att uppleva resmål som tar ansvar för människa och miljö blivit vedertaget och en självklarhet för den medvetne resenären.

  Varför valde ni att starta ett resebolag?

  – Vi har rest mycket tillsammans genom åren, och känt en stor glädje av att hitta de där ställena som kanske inte finns i det generiska resebolagets portfölj. I takt med att åren gick började vi allt mer känna att vi inte kunde ursäkta vårt välbehag i resandet, med att samtidigt skada vår framtid. Klimatfrågan började allt mer pocka på vår uppmärksamhet. 

  Men vi saknade en aktör som tog ett rejält grepp om, och premierade, hållbara resealternativ. Och det oavsett om det handlar om en tågresa till Europa, eller resor inom Sveriges gränser. 

  – När det kommer till svenska resor känns det viktigt att påvisa hur nära det faktiskt kan vara till stora upplevelser. Det finns genuina, och i många fall, dolda pärlor runt om oss som bara väntar på att bli upptäckta. Att förmedla boenden som symboliserar just det är en stark drivkraft för oss.

  Hur började ert intresse för hållbart resande?

  – Det har vuxit fram ur lyckan av att hitta och besöka småskaliga, mysiga och familjeägda ställen. Det är något visst med att se hur mycket det betyder för den enskilde, för en bygd och ett lokalsamhälle. Det är också oerhört inspirerande med människor som vågar, och gör det på riktigt utan genvägar. Sånt vill en ju premiera! 

  – Att få vara en bricka som gör att fler kan hitta fram till pärlor av människor och ställen – som samtidigt bidrar till ett ansvarsfullt resande med klimatet i åtanke – det är en dröm, helt enkelt.

  Vad betyder hållbarhet för er?

  – Till syvende och sist handlar det om att ta ansvar för vår planet. Nu och i framtiden. På kort sikt även om medvetenhet och strävan. Att vilja göra mer och bättre, och vara nyfiken är något att ta fasta på. Det är inte lätt att göra hundra procent rätt i alla lägen, men viljan är en nyckel. Om vi alla gör lite bättre hela tiden kommer vi snart att bli mycket bättre tillsammans.

  Naturbyn ett naturnära boende Friendly Travel
  Naturbyn utanför Säffle är en personlig favorit för Friendly Travel. Här har ägaren Thomas skapat trädkojor, naturstugor och husbåtar helt på egen hand med sina bara händer. Han trodde på den här typen av naturturism redan för 20 år sedan och var långt före sin tid, säger David Kvicklund.
  Vem är den typiska Friendly Travel-resenären?

  – Den kan se olika ut men gemensamma nämnaren är att vilja upptäcka något nytt, naturnära, genuint och spännande. Vi har många par som reser med oss som, istället för att åka till ett ganska förutsägbart spa, kanske vill ha en annorlunda och minnesvärd upplevelse tillsammans med hållbarhet och natur som förtecken. Även kompisgäng och familjer som är sugna på att testa något nytt, bortom de stora hotellkedjorna, reser med oss.

  Hur väljer ni ut era resmål?

  – När vi skulle lansera våra svenska resor förra året kände vi ganska snabbt att det för det första skulle vara resmål och platser som i dag inte har en tokfylld turistkvot. För det andra, platser som vi har en personlig relation till. Det mynnade ut i resor till och runt Västergötland, där vi är födda och uppvuxna, Dalarna, där vi har sommarställe, och Värmland där vi bor sedan många år tillbaka. 

  Gemensamt för våra resmål är att de är natur- och sjönära, med möjlighet till aktiviteter som exempelvis vandring, cykling och höghöjdsbana och att det finns lokala smakupplevelser med närproducerat fokus att upptäcka. 

  Hur säkerställer ni att era samarbetspartners värnar om miljö och människa?

  – Vi jobbar utifrån GSTC:s kriterier som vi checkar av med alla våra partners. Eftersom de har ett helhetsgrepp på ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet känns det som en bra utgångspunkt. Vi har också besökt alla våra samarbetspartners personligen för att säkerställa att deras svar inte bara är tomma ord på ett fint papper.

  Vad är det roligaste med ert jobb?

  – Många saker, haha! Men det kanske allra roligaste är att träffa och låta sig inspireras av de boenden och aktivitetsarrangörer som jobbar och brinner för sin grej. I förlängningen är det att kunna hjälpa andra att upptäcka de pärlorna. Att få fler att välja mer hållbara resealternativ är en härlig bekräftelse. 

  Vilka är de största utmaningarna?

  – Covid-19 och en världsomfattande pandemi var inte med i våra tankebanor när vi startade och det var till en början en del huvudbry. Men när vi landade i att börja med lansering av våra svenska resor för inhemska svenska resenärer, visade det sig vara rätt tajming. Där är vi tacksamma att vi kunde ställa om utan att ändra varken företagsidé eller inriktning. 

  Vilket är ert bästa respektive sämsta reseminne? 

  – Oj, svårt men kul! Det spännande med just den frågan är att de två ofta hänger ihop. En motgång som vänds till en framgång lämnar starka avtryck, särskilt vid resor. En upplevelse att plocka ur den lådan var förra årets (tillfälliga) debacle då vi blev av med dator, pass, mobiltelefon och betalkort på ett tåg i Italien. Efter mycket om och men, och både trevlig och otrevlig hjälp lyckades vi, efter lite hastiga tågbyten, få fatt på personalen på tåget som lämnade tillhörigheterna på en annan station dit vi tog oss.

  – Befrielsen av att få tillbaka grejerna för att sedan landa på ett fantastiskt boende på landsbygdshöjden där vi såg den toscanska solen gå ner. Magiskt är en underdrift för att beskriva den lättnaden och känslan!

  Comosjön en favorit för Friendly Travel
  Friendly Travel lotsar i dag medvetna resenärer till hållbarhetsinriktade boenden och resmål i Sverige. Men det finns resmål i Europa som också ligger grundarna varmt om hjärtat. Norra Italien och trakterna kring Comosjön är en klar favorit. @Christie Lo/ Unsplash
  2020 var ett tufft år för hela världen och särskilt för besöks- och resebranschen. Hur ser ni på framtiden?

  – Positivt! Efter regn kommer solsken, heter det ju. Det känns som att det finns ett uppdämt sug efter att resa, och att fler, i spåren av pandemin, kommer uppskatta resandet ännu mer, nu när vi vet att vi kan bli av med den delen i våra liv. För många har det nog varit en självklarhet som kanske tagits lite för givet. Dessutom tror vi att fler har kommit att uppskatta lokalägd småskalighet, inte sällan med hållbar prägel. Förhoppningsvis en trend som är kvar för att stanna.

  Varför är det viktigt att resa hållbart?

  – Till syvende och sist för att vi ska få en framtid tillsammans. En framtid där besöksnäringen bidrar till att lokala samhällen och länder frodas med hänsyn till lokalbefolkningens bästa. I takt med turismen, snarare än som en motpart. 

  – Väljer vi klimatsmart transport, boendealternativ och resmål där ägandet är lokalt och gör vårt bästa för att handla närproducerat och ekologiskt när vi väl reser bidrar vi till att den typen av resemönster växer – vilket i förlängningen gör att vi tar ansvar för vår framtid samtidigt som vi upplever en massa kul. För att resa hållbart är inte en uppoffring, det är det roligaste sättet att resa.

  Enligt er, hur får vi fler att välja hållbara alternativ när de reser?

  – Genom att uppmuntra och inspirera, och visa att det går. Bara strävan mot att resa mer hållbart är en vinst på vägen, väl värd att uppmuntra. Det är betydligt mer konstruktivt att applådera goda initiativ, istället för att skambelägga. Och också att visa att det går och är kul! 

  – Att flyga kanske kan tyckas enkelt, men att åka tåg och uppleva mycket mer på vägen är inte bara mer klimatsmart. Det är ett sätt att maximera en reseupplevelse. Sedan är det viktigt att sprida det goda ordet om boenden, upplevelser, restauranger. Ja, egentligen alla aktörer inom besöksnäringen som har ett hållbarhetsfokus.  

  Sist men inte minst vilka är era egna personliga resefavoriter?

  – Om vi pratar Sverige är Dalarna, och kanske särskilt runt Siljan, en personlig favorit hos oss. Även om midsommar är speciellt att uppleva just här erbjuder platsen mycket historia, fin natur och flera småskaliga aktörer som är aktiva året runt. Dalarna på senvåren när grönskan börjar slå ut är underbart. Att åka i det kulliga landskapet och genom de genuina byarna som ligger kring pärlbandet Leksand, Rättvik, Mora och Orsa är ren och skär njutning.
  Pratar vi Europa är norra Italien, med Gardasjön och Comosjön, två riktiga favoriter. Massa god mat, närheten till vatten, naturen och mysiga städer är en svårslagen mix. 

  – Sedan har vi också en förkärlek till Balkan, dit vi återvänt gång på gång till olika resmål. Ska vi lyfta något särskilt här är Albanien, en outsider som är väl värd att upptäcka. I Kroatien finns massa fint där Kvarner och Istrien-områdena är fantastiska – Opatija med tåg från München är ett hett tips!

  Mer information om Friendly Travel och deras resor hittar du på deras hemsida.

  Startbild: Fyren vid Vänern @Friendly Travel


  I samarbete med Friendly Travel som är en del av Ethical Travel Brands.

   

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Småskalig och hållbar turism i fokus på Seychellerna

  I betalt samarbete med Afro-Caribbean Travel Seychellerna är en småskalig destination. Atmosfären är gästvänlig ...

  Internationella kvinnodagen – resor med kvinnor i fokus

  Den 8 mars är det internationella kvinnodagen, och i samband med det lyfter vi ...

  Mauritius Conscious – en annan sida av Mauritius

  Kritvita stränder, kristallblått hav och vajande palmer. Mauritius förknippas för de flesta med lyx, ...

  Integritetsinställningscenter

  Necessary

  Advertising

  Analytics

  Other