Ett midsommarfirande på Stora Fjäderägg

  Stora Fjäderägg ligger strax utanför Holmön. Skärgårdsön är historisk mark och ett gammalt centrum för fiske och säljakt. I dag besöks ön främst av fågelskådare och naturintresserade. Läs en reseskildring om ett midsommarfirande på Stora Fjäderägg. 

  Midsommar Stora Fjäderägg
  Stora Fjäderägg ligger utanför Holmön, i Bottenviken. Vart än du blickar ser du havet. Bild: Johannes Sjödin

  Resan mot midsommarfirandet på Stora Fjäderägg börjar vid Stockholms central. Vi tar tåget till Umeå där vi möter upp våra vänner och sover över en natt. Dagen efter åker vi gemensamt mot Norrfjärdens färjeläge där vi parkerar bilen. Med i vår packning har vi bland annat mat för tre dagar, badkläder, dunjackor och midsommarkläder. Från Norrfjädern tar vi Holmöfärjan som är gratis ut till Holmön, därifrån fortsätter vi med en förbokad båt, vidare ut i skärgården med destination Stora fjäderägg. 

  Midsommarfirande Stora Fjäderägg
  För att komma till Stora Fjäderägg åker du först till Holmön och sedan vidare med förbokad båt vidare ut i skärgården. Har du tur får du syn på säl under resans gång. Bild: Johannes Sjödin

  Båtresan bjuder på sälspaning och oerhört vackra klippöar. Vi blir avsläppta vid hamnen på Stora Fjäderägg och på en av klipporna står en stor flock måsar som skriar för full hals. Vi hoppar av båten och börjar traska mot vårt boende. Vi går på utlagda spångar och fascineras av naturen runt oss. Här växer låga björkar och lingonris. 

  Väl framme vid boendet blir vi välkomnade av helgens stugvärd. Hon är här med sin familj och några vänner, och har firat midsommar på Stora Fjäderägg i många år. Vi har tur säger hon, ”vädret har aldrig varit så fint som det är nu”! 

  Lingonris Stora Fjäderägg
  Havet och naturen är närvarande vart än du går på Stora Fjäderägg. Promenaden från hamnen till vandrarhemmet är lätt och går genom fält av lingonris.
  Boende i öns gamla fyrvaktarbostäder

  STF-boendet består av öns gamla fyrvaktarbostäder och utgörs av tre stora hus, ett utedass och en länga med bodar där det finns diverse saker. Stugvärden tilldelar oss en varsin stuga med varsitt rum.  Vi blir också informerade om att det finns en del huggorm på ön, och skulle någon raka bli huggen finns instruktioner på vad vi ska göra i stugan.

  Det finns inget rinnande vatten på Stora Fjäderägg utan det vatten som vi behöver får vi hämta genom att pumpa upp det från en brunn i närheten av stugan. Det finns inte heller någon mataffär så vi har med oss all mat från fastlandet. 

  Vandring Stora Fjäderägg
  På Stora Fjäderägg finns varken rinnande vatten eller affär så det gäller att packa med sig allt man behöver. Bild: Johannes Sjödin

  När vi är installerade ger vi oss ut på upptäcktsfärd. Ön är inte särskilt stor och mitt på står en fyr. Vi promenerar runt och går ner till havet där vi spanar på sälar. Vi tar även ett dopp i havet. Solen skiner varmt men vattnet är iskallt. Som badsällskap har vi sälar som inte befinner sig alls långt ut från där vi är. 

  Fyren Stora Fjäderägg
  Fyren på Stora Fjäderägg uppfördes 1851. I öns fyrvaktarlänga ligger i dag ett STF-vandrarhem, en del av Västerbotten Experience, med 18 bäddar. Bild: Johannes Sjödin
  Lugna dagar på ön

  En dag stöter vi på huggorm som ligger och solar sig uppe vid fyren. Vi ser även en del fåglar som flyger förbi. På Stora Fjäderägg finns en fågelstation där det sker ringmärkning på våren och hösten och brukar då besökas av ornitologer. Det tredje sällskapet på ön är just ornitologer som stannat kvar för midsommar. 

  Klapperstenstrand Stora Fjäderägg
  Dagarna kring midsommarfirandet flyter långsamt på Stora Fjäderägg och fylls med bad, vandring och spaning på fåglar och sälar. Bild: Johannes Sjödin

  Dagarna på ön förflyter i långsamt tempo. Vi vandrar, badar, och äter gott. Vi har verkligen tur med vädret och solen lyser på oss alla dagar. Det blir söndag och dags att packa ihop och vandra ner till hamnen igen. Där hoppar vi på båten och vinkar hej då till sälarna som ligger och vilar på skärgårdsklipporna. 

  Text: Elvira Fritzell
  Bild: Johannes Sjödin


  Praktisk info: Båtresan mellan Holmön och Stora Fjäderägg tar cirka 20 minuter och bokades i  samband med bokning av STF-boendet på Stora Fjäderägg. Här läser du mer om Stora Fjäderägg.

   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Fika ekologiskt i Malmö, staden som satsar stort på hållbarhet

  Hållbart och medvetet resande blir allt mer populärt. FN har bland annat uppmärksammat tendensen ...

  Mästarnas mästare tips Bjärehalvön

  Mästarnas mästare – fem tips till Bjärehalvön

  Mästarnas mästare spelas vanligen in på varmare breddgrader än Sveriges men när Corona slog ...

  En annan sida av Gotland och Fårö

  Jag tillhör en liten skara som knappt har varit på Gotland sommartid. Istället är ...