Ekokaféer Sverige Bageri Leve

  Ekokaféer i Sverige – tolv tips

  Bra kaféer kan ibland vara trixigt att hitta. Du vet, det där kaféet där du bara behöver kliva över tröskeln för att veta att du har kommit rätt. Där du möts av lukten av bröd och bullar som kommer direkt ur ugnen. Nyrostat kaffe. Där det inte går att ta miste på att det ligger mycket kärlek, svett och glädje bakom varje munsbit på menyn. Här är ett axplock av ekokaféer från olika delar av landet. 

  Ekokaféer i Sverige att ha koll på. Här är ett axplock av kaféer du inte får missa när du vill unna dig en riktig god ekofika.

  Ekokaféer Sverige Hjulsjö 103
  Hjulsjö 103 är en liten pärla till ekokafé med smarrigt fika, lättare luncher och bra kaffe.
  Hjulsjö 103

  Hällefors

  Bageri, rosteri, helgpizza och kafé. I kyrkbyn Hjulsjö utanför Nora har familjen Westling skapat en mötesplats värt en omväg. Med stor omsorg för hantverkare och med de finaste råvaror bakar de bröd på kulturspannmål från trakten, gräddar surdegspizza och rostar kaffe på noga utvalda bönor. Kolla upp öppettiderna i god tid innan besöket då det inte är öppet varje dag.
  hjulsjö103.se

  Rådmansö bageri

  Södersvik, Rådmansö

  Ett litet bageri med stort hjärta på Rådmansö utanför Norrtälje. Surdegsbröd, mazariner, bullar och glass. Här finns något för stora och små magar, sötfika och lite matigare alternativ. Charmigare innemiljö än utemiljö så passar perfekt med besök vid lite gråare väder.
  rådmansöbageri.se

  Bageri Pomona

  Midsommarkransen, Stockholm

  På Pomona bakas och lagas allt på plats i det lilla bageriet i Midsommarkransen. Hit passar det att komma dagens alla timmar, för frukost lunch eller fika. Att arbeta så hållbart de kan är viktigt. Exempelvis anstränger de sig för att minska matsvinnet, väljer bort vissa ingredienser såsom kött och mandlar och använder mestadels ekologiska och närproducerade råvaror.
  bageripomona.se

  ekokaféer sverige bageriet bak
  När du är i Stockholm, ta cykeln eller t-banan till Hökarängen och fika på Bageriet BAK. Här serveras god ekofika i en charmig gammal kulturmiljö.
  Bageriet BAK

  Hökarängen, Stockholm

  I en gammal kulturmärkt byggnad i Hökarängen bakar Bageriet Bak salta och söta bröd, tårtor och desserter. Allt gjort på ekologiskt odlade råvaror, från svenska närliggande bönder som får bra betalt. Mjölet mals i egen kvarn på plats, och kärleken till hantverket märks på resultatet.

  Allt både ser och smakar ljuvligt och njutes med fördel en solig dag på den vackra uteplatsen. Passa på att strosa runt i kvarteret innan eller efter och spana på fåglar i den varierade grönskan. Vi har hört att det ska finnas duvhök i skogen!
  bagerietbak.se

  Kopparlundens bageri

  Västerås

  Kopparlunden är ett stycke industriellt kulturarv i Västerås. I en av de vackra gamla röda tegellokalerna på Kopparlundsvägen huserar surdegsbageriet och kaféet som trots sitt läge en bit utanför stadskärnan lockar många fikasugna gäster. Utöver kanelbullar, vaniljbullar, toscamazariner, wienerbröd och annat gott, serveras lättare lunch med grillade surdegssmörgåsar, pajer och soppor, tillagat med kärlek på bra råvaror.
  kopparlundensbageri.se

  Brukets godaste

  Fengersfors

  I den gamla bruksmiljön i Fengersfors – värt ett besök i sig – ligger Brukets ekologiska surdegsbageri som brinner för bra bröd. Nyckeln är tid och ett bra mjöl, ekologiskt förstås. Fredagar i jämna veckor serveras surdegspizza och i övrigt hittar du bullar, smörgåsar och annat smått och gott. Kolla hemsidan för öppettider.
  bruketsgodaste.se

  ekokaféer Sverige Brukets godaste
  Hos Brukets godaste bakas hantverksmässigt bröd och bullar på ekologiskt, närproducerat mjöl. Gott bröd och fika helt enkelt i en trevlig miljö, året om.
  Annas hembageri 

  Mariefred

  Det här lilla krav-certifierade kaféet med begränsat sittutrymme har fått flera utmärkelse genom åren. Bland annat blev de utsedda till årets kafé i White Guide 2018. Det som lockar är bullar och bröd bakade med kärlek och omsorg på ekologiska råvaror. Brödbuffén ska tydligen vara något utöver det vanliga. Nyligen kom beskedet att ägarna ska sälja bageriet, men att de kommer låta det ta tid för att hitta rätt ägare och håller öppet som vanligt under tiden från torsdag-lördag.
  annashembageri.se 

  Feldts bröd och konfekt

  Halmstad

  Att kika in i My Feldts värld på sociala medier ger en riktig energikick. Här varvar konditorn och entreprenören vardags- och livstankar med färgstarka rätter och inblickar i hennes olika verksamheter i Halmstad – Tivolikiosken som erbjuder lunch och fika samt bageriet som bakar på ekologiska råvaror. Nyligen slog hon och hennes affärspartner tillika bror, upp dörrarna till en glasskiosk där du hittar glass, strutar och strössel på ekologiska råvaror. En reseanledning i sig!

  Läs också: Trädgårds- och sommarkaféer i Sverige

  Sikta stenungsbageri

  Varberg

  På den charmiga gården Jonssons ett stenkast från Varberg innerkärna, ligger Sikta stenungsbageri. Ett bageri som månar om det traditionella hantverket och samtidigt vågar tänka nytt. Allt tillverkas från grunden, ”efter säsong och humör”, och de arbetar aktivt med att minimera matsvinnet. Stor lokal med många sittplatser, så här kan du slå dig ner i lugn och ro och njuta.
  siktastenungsbageri.se

  ekokafeer sverige byvägen 35
  Österlens kanske bästa ekokafé heter Byvägen 35. De har ingen hemsida men kolla facebook för öppettider.
  Bruket kaffebar

  Helsingborg

  Enklare luncher, smarrigt gofika och frukost hela dagen. Allt det och lite till hittar du på brukets kaffebar mitt i centrala Helsingborg. Ett kafé som fått flera fina utmärkelser för sitt hantverk och trevliga stämning. Här samlas helsingborgarna och njuter av rätter tillagade på det bästa säsongen har att erbjuda. Det mesta är dessutom tillagat på ekologiska råvaror. Kaffet kommer från Balck Coffee som rostar sitt kaffe i Kalmar och och vars filosofi är “transparens, kvalité och hållbarhet”.
  bruketkaffebar.se

  Byvägen 35 

  St Olof, Österlen

  På Byvägen 35 bakas allt för hand i stenungsbageriet och görs från grunden med respekt för hantverket. Dessutom, servicen är härlig och stämningen trevlig även när det är stressigt i köket. Sitt inne eller ute vid fint väder. Ett extra plus i kanten för den lilla lekplatsen bakom uteterassen. Uppskattad av de små liven när maten dröjer, eller när föräldrarna vill dricka upp sitt kaffe i lugn och ro!

  Bageri Leve

  Malmö

  Ett stenkast från Malmöoperan ligger bageriet som gjort sig känt för att vända på dygnet. Istället för att baka på natten och erbjuda nybakat bröd på morgonkvisten, bakar Leve på dagen så att malmöborna får med sig färskt surdegsbröd hem efter jobbet. Dessutom blir det bättre arbetsvillkor för bagarna. Men här bakas mer än bröd.

  Menyn erbjuder även bakverk och bullar, alltid bakat på ekologiska, och oftast på växtbaserade råvaror. På fredagar ryktas det att kön slingrar sig lång för den berömda fredagsmunken. Sittplatserna är få så det gäller att skynda sig hit!
  bagerileve.se

  Bageri Leve
  Bageri Leve i Malmö bakar bröd på dagen, och erbjuder också flera växtbaserade bakverk till glädje för sötsugna veganer. Bild: @Bageri Leve

  Text och bild: Hanna Anfelter

  Startbild: @Bageri Leve

  Tags:

  • Show Comments (2)

  • Erica

   Tack, vilka bra tips! Vill tipsa om Forrsa Kvarnagård utanför Sävsjö, det är 👌

   /Erica

   • Hanna Anfelter

    Hej! Tack själv, vilket fint tips!

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  resor i sverige

  Borta bra, men hemma bäst – fem resor i Sverige jag drömmer om

  Nyss hemkommen från en spännande resa till en helt ny plats, Tbilisi i Georgien, ...

  Gotländska smultronställen

  Gotland – smultronställen med fokus på gotländska råvaror

  Sommaren står för dörren och efter en minst sagt omtumlande vår är Gotland redo ...

  årets svemestermål

  Favoritplatserna i Sverige – Årets Svemestermål 2019 utsedda

  Sverigesemester har blivit allt mer populärt på bara några år. Dels för att korta ...