Färöarna stänger för underhåll en helg i april

Färöarna har tagit emot för många turister de senaste åren och stänger för underhåll en helg i april. Det meddelar Visit Färöarna i ett pressmeddelande, och välkomnar istället gäster som vill bidra till att bevara öarnas unika naturområden.

Färöarna får årligen besök av omkring 110 000 turister som vill uppleva ögruppens spektakulära natur. Med karga klippor, dramatiska vattenfall och med fler får än människor lockar de nordatlantiska vulkanöarna turister från alla världens hörn.

Men nu har man insett att de många besökarna har en negativ inverkan på naturen och lokalbefolkningen och har därför beslutat att stänga ner populära besöksmål för turister.

Istället välkomnar man gäster från hela världen som vill bidra till att bevara öarnas unika naturområden. Enligt pressmeddelandet lider Färöarna i dag inte av överturism men de senaste årens stigande turistantal till särskilt populära platser börjar sätta sina spår. Genom att stänga ner destinationen för en underhållshelg vill man säkra att det råa men sköra landskapet vårdas och bevaras under många år framöver.  

Färöarna stänger för underhåll för att värna om sin unika natur och sin lokalbefolkning.

– Vi är otroligt glada över att fler och fler turister upptäcker hur fantastiska våra öar är: naturen, vårt unika sätt att leva på, den lokala maten och befolkningen. Här är det möjligt att hitta ett lugn, till och med i vår livliga huvudstad Tórshavn, säger Guðrið Højgaard, direktör för Visit Faroe Islands.  

– För oss handlar turism inte bara om siffror. Vi välkomnar med glädje besökare varje år men vi har också ett ansvar mot vårt lokalsamhälle och vår vackra natur, som vi värnar om, att kunna säkra en hållbar och ansvarsfull utveckling”, fortsätter Guðrið Højgaard. 

Nedstängningen äger rum den 26 och 27 april och engagerar både den färöiska lokalbefolkningen och stora delar av besöksnäringen. För att locka till sig frivilliga besökare, erbjuds de första 100 personerna som registrerar sig som frivilliga mat och logi i tre nätter som tack för sin insats. Helgen rundas av med en festmåltid för alla som har deltagit i arbetet – både den lokala befolkningen och de inresande gästerna. 

Med hjälp av lokala krafter har man identifierat områden som med lite skötsel och underhåll kan bidra till att bevara infrastrukturen och säkra en hållbar framtid för öarna. Arbetet innefattar bland annat etablering av stigar och leder vid välbesökta platser för att undvika onödigt slitage på naturen, uppsättning av utkiksplatser för att bättre bevara fågelreservaten samt förbättring av skyltningar och ledmarkeringar. Projekten är av varierande svårhetsgrad och inga förkunskaper krävs. 

En fågel svävar över några vandrare på vägen genom dalen Borgardalur, den nordöstligaste delen av Mykines på Färöarna.

Det intressanta är att häromdagen var just Guðrið Højgaard, från Visit Färöarna, i Stockholm och berättade om deras lyckade PR-kampanj som lanserades för flera år sedan, men som det fortfarande skrivs om i dag – “Sheep View”. En kampanj som tog sin början i att de hade för få besökare och ville locka till sig fler. De kom på de geniala draget att sätta en webbkamera på ett får som sedan visade upp ön från sitt perspektiv. Kampanjen blev en succé och skrevs om i världens alla medier, och lockade även Google att komma till Färöarna och filma för Google Street View.

99 procent av Guðrið Højgaards presentation handlade just om framtagandet och genomförandet av ”Sheep View”, och hur kampanjen gjorde att besöksstatistiken sköt i höjden. Först mot slutet nämnde hon lite kort att nästa steg var att ta fram en hållbarhetsstrategi för att de hade nu insett att ön inte riktigt tål så många besökare som de hade lyckats locka till sig.
Den strategin kan man tycka att de borde ha tagit fram innan de lanserade kampanjen, men det här är ett typiskt exempel på hur branschen fungerar.

Man tycker att man har för lite turister, gör en kampanj för att locka till sig fler. Jublar när besöksstatistiken ökar och inser i efterhand för många turister sliter på naturen och påverkar lokalbefolkningen, och kommer på att de måste stanna upp och tänka till. Jättebra, men en hållbar turismutveckling säkerställer att man har tänkt på det där redan innan, inte när det är på gränsen till försent.

Turismen på Färöarna har ökat med 10 procent under de senaste åren och trots att det råder en öppen och välkomnande syn på turismen vill man enligt pressmeddelandet säkra att överturism aldrig blir ett problem. Färöarna hoppas att projektet ska inspirera andra länder att etablera egna underhållsprojekt, och på så vis uppmuntra till en mer hållbar besöksnäring som inte tär på omgivningen. 

Det blir spännande att följa utvecklingen och se vad som händer på Färöarna. Är nedstängningen bara ett skönhetsingrepp eller ett genuint första steg mot en mer hållbar turistindustri?

För mer information samt registrering för underhållshelgen, se hemsidan:  preservefaroeislands.com

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Här är de hållbara vinnarna av Årets kudde 2019

I veckan delades priset Årets kudde ut till de bästa vandrarhemmen i Svenska Turistföreningen. ...

Göteborg Lonely Planet

Göteborg utsedd till den bästa staden att besöka 2021

Lonely Planet har släppt sin årliga lista Best in Travel 2021. En lista som ...