Intervju med Inka Gurung från Far Away Adventures

Inka Gurung driver en småskalig resebyrå med fokus på resor till Nepal, men även ekoäventyr i svenska Dala-Floda. Vi hörde av oss till henne för att fråga hur allt började, och om drivkraften att fortsätta arrangera långväga resor trots en ökad klimatångest.

Resor till Nepal. Inka Gurung är grundare och ägare av Far Away Adventures, en småskalig researrangör med fokus på resor till Nepal och hemester i Dala Floda.
Berätta, vem är du och vad gör du?

– Inka Gurung heter jag. Jag är 43 år och bor i Dala-Floda. Ett litet samhälle vid Västerdalälven. Jag är född och uppvuxen i Stockholm, men efter att jag lärde mig forspaddling på min första resa till Nepal vid 25 års ålder, hittade jag Dala-Floda. Jag har en man från Nepal och två barn, Lilja 7 och Liam 5. Sedan 2002 driver jag mitt företag Far Away Adventures.

– Framförallt arrangerar jag resor till Nepal, men även en del till grannländerna Tibet och Bhutan. På sommarhalvåret erbjuder jag också äventyr i Dala-Floda. Dessutom håller jag föreläsningar om hur jag har lärt nepalesiska kvinnor att paddla forskajak i Nepal, och hur det har lett till att en grupp unga kvinnor blivit självständiga äventyrsguider som hjälper sina familjer ur fattigdom och har blivit förebilder som trotsar normen.

Varför startade du en resebyrå med fokus på resor till Himalaya?

– Jag bodde och jobbade som forspaddlingsinstruktör i Nepal under flera år och var helt betagen av detta underbara land. Av den spektakulära naturen med de vackra gigantiska snötäckta bergen, floderna med dess sandstränder, och mötet med nepaleserna och livet i byarna. Jag har varit en naturälskare sedan jag var barn. Att lära känna den nepalesiska, stressfria kulturen var en stark upplevelse som förändrade mig och gav mig nya perspektiv, och jag ville visa upp det för människor i Sverige. Jag lärde känna branschen och såg en liten möjlighet att kunna försörja mig på min passion.

resor till nepal
Inka Gurung ser sitt företag som hennes chans att förändra världen. Resorna till Nepal bidrar till att driva på landets utveckling och att ge kvinnor en möjlighet att genom guideyrket tjäna sina egna pengar.
Hur väljer du dina resmål, vad har du för kriterier?

– Jag vill arrangera resor där man får njuta av natur, vara med om små och stora äventyr samt uppleva kultur – och med det sista menar jag att lära sig något nytt om hur människor lever – vare sig det är på landsbygden i Nepal, Tibet eller i Dala-Floda. Möten med människor är en stor del av mina resor. Tanken bakom varje resa jag designar är att den ska vara minst lika bra för människorna på resmålet som för mina resenärer.

Vad betyder hållbarhet för dig?

– Hållbarhet för mig är att ”använda” mina kunder för att hjälpa till med Nepals utveckling. Till exempel låter jag de kvinnliga guiderna som jag har lärt upp guida på de flesta av mina resor. När jag designar nya vandringsresor i Nepal väljer jag områden som få turister annars besöker, och på så vis får nya byar möjlighet till utveckling. Vi åker till Fairtrade-butiker i Katmandu för att handla. Vi använder oss också ofta av ett boende i Chitwans Nationalpark som drivs av en lågkastig familj. I och med turismen får de en möjlighet att ta sig ur en traditionell roll.

– Jag uppmuntrar alltid mina gäster att klimatkompensera och i år har jag inlett ett samarbete med Go Climate Neutral, ett företag som erbjuder klimatkompensering både för resor och privatlivet. De sponsrar certifierade och kvalitetssäkrade klimatkompensationsprojekt i utvecklingsländer som både är bra för miljön men också hjälper människor ur fattigdom.

– På sommarhalvåret arrangerar jag klimatsmarta, hållbara aktiviteter i Dala-Floda. Framförallt forspaddlingskurser, och till sommaren blir det också skogsbad och ekoäventyr med fokus på vandring, cykling, paddling och god närproducerad mat.

Far Away Adventures arrangerar resor till Nepal men också ekoäventyr i Dala-Floda, och vill bidra till mer hemester.
Var kommer din drivkraft ifrån i arbetet med resorna?

– Drivkraften kommer mycket ifrån viljan att göra gott i Nepal. Det är frustrerande att se fattigdomen i landet och träffa kvinnor som inte har några valmöjligheter. Jag ser mitt företag som min chans att förändra världen. Men jag drivs också av min passion för naturen och äventyr. Jag själv mår som bäst när jag får vara ute i skogen eller i forsen och det är en känsla jag vill förmedla till andra.

Vilka är dina typiska kunder?

– Mina typiska kunder är medvetna människor som älskar naturen, tycker om att röra på sig och verkligen vill uppleva något utöver det vanliga. Många vill resa till Nepal, inte bara för att se de fantastiska bergen, utan för att få uppleva hur människorna lever i bergsbyarna långt ifrån städer och stress.

Vad är det roligaste med jobbet?

– Det roligaste är servera fantastiska upplevelser, både till mina kunder och till mina guider i Nepal. Och att få göra skillnad.

Vilka är de största utmaningarna?

–  Just nu är min största utmaning klimathotet. Jag lider själv av klimatångest och det känns inte enbart bra att uppmuntra människor att sticka ut och flyga när glaciärerna smälter. Men jag hoppas att jag inte bidrar till ett ökat flygande utan snarare styr in några människor på att välja resmål där befolkningen verkligen behöver turismen och där gästerna bidrar till en positiv utveckling av landet.

Inka Gurung blev betagen av sitt första möte med Nepal. Av naturen med de gigantiska snötäckta bergen, floderna med dess sandstränder, men också av mötet med nepaleserna och livet i byarna.
Vilket är ditt bästa reseminne?

– Mitt bästa minne är från den första forspaddlingsturen jag gjorde med de tjejer jag har lärt upp. Jag hade lärt dem paddla på en sjö först och nu var det dags för dem att lära sig paddla i forsen. Vi åkte ut på en tredagarstur. Första kvällen när vi satt på sandstranden runt lägerelden, glömmer jag aldrig. Det hade gått så bra och tjejerna var så stolta och uppspelta. De sjöng vackra nepalesiska sånger och började drömma om att jobba som guider och få se Nepals alla floder. Det var en tur som blev början på deras nya liv och många fantastiska resor både i berg och på floder, i Nepal och andra länder.

Hur ser du på framtiden, din egen verksamhet och resandet i stort?

– Jag hoppas och tror att människor i en snar framtid börjar resa mer medvetet. Att man väljer sina resmål med omtanke. Och att man börjar upptäcka de fantastiska äventyren som finns i sin närhet. Ibland har jag klimatångest och tänker att jag inte borde arrangera resor som innebär flygresor, men jag vet att mina resor gör gott så det känns ändå bra inför framtiden.

För mer information om Far Away Adventures, se deras hemsida: farawayadventures.com

Text: Hanna Anfelter
Bilder: Far Away Adventures

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Klimatsmart skidåkning med Skitouring Scandinavia

Carl Lundberg är bergsguiden som hade en vision om att jaga vintern runt jordklotet, ...

Intervju med Lotta Backlund bakom Green Owl Travel

Lotta Backlund driver ett naturturismföretag med bas i Dalarna. Själv älskar hon naturen och ...