Fem platser att se innan det är för sent

  Fem platser att se innan det är för sent! Så löd rubriken i Metros resesidor i dag där de listade fem platser som på grund av koldioxidutsläppen riskerar att helt försvinna eller förstöras. Maldiverna, Venedig, Alaska, Kenya och Beijing – fem destinationer som påverkas dagligen av klimatförändringarna samt en ökad “ohållbar” turism. Men om vi börjar inse på allvar vad som händer och ändrar kurs finns det en chans att även våra barn får uppleva platserna när de är redo att ge sig ut i världen.

  Maldiverna, Venedig, Alaska, Kenya och Beijing, är alla fem platser som dagligen påverkas av klimatförändringarna och en ökad ohållbar turism, och som riskerar att försvinna eller förstöras om vi inte styr om.

  Även om de flesta i dag är eniga om att vi håller på att förstöra vår värld genom alla de ohållbara val vi gör i vardagen, är det fortfarande som om poletten inte riktigt har trillat ner. Lösningen är dock inte att från en dag till en annan helt sluta att resa, det handlar snarare  om att ta fram en långsiktig hållbar utvecklingsplan för turismen som hjälper till att rädda de platser vi värnar om. För turismen, om den sker på ett ansvarsfullt sätt,  är ett bra verktyg för bevarandeåtgärder.

  maldives-666122_1920

  Maldiverna

  Den vackra övärlden Maldiverna är världens lägst belägna land och riskerar att helt hamna under vatten om havsnivån fortsätter att stiga. Som en direkt effekt av hotet har landets regering satt som mål att redan 2019 bli ett koldioxidneutralt land. Dessutom skissar landet sedan flera år tillbaka på en flytt av hela nationen.

  Tips på boende

  Vill du resa hit är ett tips att spara pengar och checka in på Soneva Fushi. En prisbelönt lyxresort på atollen Baa som tar hållbarhet stort allvar, vilket visar sig i allt från energisparåtgärder, lokala grönskaksodlingar, miljövänliga transportmedel, till återvinning och olika sociala projekt där de arbetar med att bevara korallreven, lobba för förbud mot hajfiske, och stötta skolor i området med mera. Läs mer om deras hållbarhetspolicy här.

  grand-canal-1246629_1920

  Venedig

  Även Venedig håller på att hamna under vattenytan. Varje år sjunker staden med 2 millimeter. Dessutom hotar den enorma tillströmningen av turister staden med allt från söndervittring till en urholkning av lokalinvånare som har fått nog av alltför höga priser till följd av turistströmmarna. Varje dag anländer stora kryssningsfartyg med hundratals passagerare som väller in i staden. Inte bara att det blir för många turister för lokalinvånarna, fartygen de anländer med smutsar ner vattnet och bidrar till dess höjning.

  Venedig är med på mångas bucket list men se till att åka hit varsamt, gärna med tåg. Undvik högsäsong och res hit i lågsäsong och se till att lägga pengarna i rätt ficka, lokalbornas! Eller en ännu mer radikal tanke – åk inte hit alls utan låt staden förbli en dröm och välj en annan plats som är mindre exploaterad.

  giraffe-1815304_1920

  Kenya

  Nyligen rödlistade Internationella naturskyddsföreningen för första gången giraffen som “sårbar” efter att det har framkommit att antalet giraffer har minskat med nästan 40 procent sedan 80-talet. I Kenyas huvudstad Nairobi ligger Giraffcentret, som har varit hem åt en giraffamilj sedan 70-talet och som arbetar med att sprida kunskap och förståelse för giraffernas situation. Anledningen till att de är utrotningshotade är att de har förlorat sina boplatser i samband med att människor har skövlat naturen för att göra plats åt jordbruksmarker. Hemlösheten har lett till brist på mat och slutligen har de dött av hunger.

  Safariturism

  Ett sätt att bevara girafferna och andra vilda djur är att åka på safariturism. Enligt Svenska ekoturistföreningen  har safariturism varit med och bidragit till ett starkare djurskydd de senaste femtio åren. En viktig aspekt om det ska vara en hållbar turism är också att lokalbefolkningen, de som äger och brukar jorden, ska få ta del av turismens intäkter.

  I Kenya till exempel, i Masai Mara, har ett stort antal familjer gått samman och skapat ett  10 000 hektar stort naturområde där de mot en avgift har låtit ansvarsfulla turistföretagare bygga exklusiva lodger som skapar nya jobb för guider, kockar och hotellpersonal. Ansvarsfull ekoturism kan på så vis vara med och skydda de vilda djur som lockar turister att komma dit och samtidigt skapa en långsiktig försörjning för lokalbefolkningen.

  Tips på boende

  Kolla in den exklusiva eko-campingen Eagle View om du är sugen på att åka hit! Belägen uppe på en klippa blickar de lyxiga safaritälten ut över ett vattenhål dit elefanter kommer med jämna mellanrum för att släcka törsten.

  glacier-1599322_1920

  Alaska

  Den plats som oftast omnämns i samband med klimatförändringarna är Alaska, och det otäcka är att glaciärerna där smälter “as we speak”.

  Att resa till någon av ovanstående platser kan ge en insikt om att vi håller på att förstöra vår planet. Kanske är det först när vi har fått se med egna ögon vad som händer som vi kan ta in det på allvar och börja agera. Eller räcker det med information? Oavsett är det av yttersta vikt att resandet sker på ett hållbart sätt om vi ska ha något kvar att resa till framöver. Det är först när man har blivit medveten om någonting som man kan vara med och bidra till en förändring. Kunskap ger insikt som förhoppningsvis leder till ett förändrat beteende.

  Bilder: @Pixabay

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Göteborg Lonely Planet

  Göteborg med på Lonely Planets lista Best in Travel 2021

  Lonely Planet har släppt sin årliga lista Best in Travel 2021. En lista som ...

  Plastic fre July rensa planeten från plast

  Tre tips på upplevelser som rensar haven från plast

  Förena nytta med nöje – till viss del helt gratis – och gör en ...