Finn lugnet bland japanska källor och svenska tallar på Yasuragi

En dryg kvart från Stockholms hektiska puls, mitt i den svenska karga skärgårdsnaturen, ligger Yasuragi. Ett japanskinspirerat spahotell där lugn och frid råder. Reform Travel åkte hit och tillbringade ett välgörande dygn för både kropp och själ.

På samma sätt som att hållbarhet handlar om att göra medvetna val som inte förstör för miljön och för våra medmänniskor, handlar det om att ta hand om sig själv och se till att en mår bra. Yasuragi är en plats som önskar hjälpa till med det. Spahotellets ledord är ”inre lugn och harmoni” och inspirerat av japansk arkitektur och livsstil bjuder hela platsen in till avkoppling.

Hit åkte jag tillsammans med min mamma och systrar för ett dygn bland tallar, varma källor och japanska tvagningsritualer. Efter incheckningen som sker vid tre på eftermiddagen bytte vi, liksom de flesta andra, om till en Yukata, en japansk bomullsrock, som vi sedan strosade runt i tills att det var dags att checka ut nästa dag. Vi åt till och med middag i den! Alla gäster får också badkläder och ett par tofflor så det behövs i princip ingen packning.

Under hela vistelsen på Yasuragi strosar man runt i den japanska bomullsrocken.

Ett tips är att delta i en badintroduktion för att få en bild av hur man tvagar sig i Japan. Det ger också mer till vistelsen. I det japanska badet råder sedan två år tillbaka mobilförbud, vilket till en början känns ovant men välbehövt! I det japanska tvagningsrummet sitter man på en träpall och tvättar sig genom att, långsamt från topp till tå, tvåla in sig med en handduk och sen hälla vatten över sig från ett träkärl. En oerhört rogivande ritual som jag skulle kunna sitta i timmar och göra. Inne i tvagningsrummet finns också en varm källa som är härlig att sjunka ner efter tvättningen, och sittandes här känns det nästan som om tiden stannar.

Men ute i det stora badet väntar varma källor utomhus och en bastu, med en tillhörande kallpool. Vi tog tjuren vid hornen och satte oss i bastun, njöt av vyn över tallarna, och klev sedan ut i det kalla vattnet. Det var en inte en sådan plågsam procedur som vi först trodde utan det var faktiskt riktigt uppfriskande. Och uppiggande!

Yasuragis byggnad smyger mellan träden.

Efter att ha badat i flera timmar, så att huden nästan skrumpnar, var det dags för middag. Vi hade bokat bord i Teppanyaki-restaurangen och tillsammans med några andra gäster slog vi oss ned kring en stekhäll bakom vilken vår privata kock började tillaga kvällens rätter. Vi njöt av en sexrätters med laxtartar och dumpling till förrätt, följt av en krabbkaka, en okonomiyaki – japansk omelett, öring med färsk kål och avslutningsvis en crêpe suzette med vaniljglass. Allt nersköljt med utvalda drycker, däribland husets egen sake.

I Teppanyaki-restaurangen tillagas maten direkt framför dig.

Mätta och belåtna intog vi sängläge på Futonbäddarna i hotellrummet och sov tungt tills solen strålade in genom fönstret nästa dag. Vi hann äta en god frukost och njuta av en till stillsam tvagningsritual innan det var dags att sätta på sig de vanliga kläderna och checka ut. På vägen ut från hotellet strosade vi runt i den japanska trädgården – vandringen och stillhetens trädgård – där vi lyssnade till fågelsång och pausade en sista gång innan citypulsen kallade.

Rummen är stilrena med enkla futon-sängar och gröna nyanser.
Den japanska trädgården har vunnit flera priser för sin utformning. Här lyssnar du på fågelsången och njuter av stillheten.

Det lustiga med hållbarhet är att när du väl har fått upp ögonen för det ser du aldrig på saker på samma sätt längre. Lite som att upptäcka hur gott något som du trodde att du inte tyckte om är, och sen inte kunna leva utan det. Att åka på en weekend till en plats endast femton minuter bort från hemmet blir till en underbar, oförglömlig upplevelse.

Yasuragi ligger inbäddad i det svenska skärgårdslandskapet.

Inte nog med att Yasuragi strävar efter att skapa en plats där deras besökare ska må bra, de arbetar också kontinuerligt med att se till att deras anställda gör det. På den gamla LO-anläggningen kretsar allting kring att bidra och uppmuntra till en mer hållbar livsstil och verksamheten har under flera år lett ett aktivt hållbarhetsarbete som de kommunicerar kring via sin hemsida. Hållbarheten bygger på fyra hållbarhetsdimensioner som innefattar social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet, samt hållbart ledarskap. Exempelvis är all fisk som serveras MSC-certifierad, frukosten är KRAV-certifierad, matavfallet sorteras och framställs för biogas, deras egna hudvårdsprodukter som finns i badet och på rummen är hundra procent certifierat naturligt, ekologiskt och veganskt och hundra procent av städprodukterna är miljöcertifierade. Alla medarbetare ges möjligheten att gå en tolv veckor lång mindfulness-kurs på betald arbetstid och de utbildas i hållbart ledarskap.

I maj stänger badet för en omfattande renovering. Hotellet håller fortfarande öppet för mötes-, event, – och konferensgäster men privata besökare får hålla sig till tåls till det att ombyggnationerna är klara någon gång i början av oktober. Det ska bli spännande att se vad det blir.

Naturen är närvarande överallt på Yasuragi.

Yasuragi, Hamndalsvägen 6, Saltsjö-Boo
Yasuragi.se

 

Text och bild: Hanna Anfelter

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Två utflyktsmål längs med E4:an norröver

Med rötterna i Norrland, familj i Umeå och två sommarhus därtill har jag åkt ...

Upptäck det gröna Bali bortom stränderna

Indonesiens mest kända ö Bali lockar resenärer på jakt efter sol, bad och surfing ...

Fika i samklang med naturen på Uppgrenna Naturhus

Längs med E4:an, nedanför Brahe hus strax norr om Gränna, ligger Uppgrenna Naturhus. en ...