Gotthards krog i Umeå- Årets hållbara restaurang

Gotthards krog har blivit utsedd till Årets hållbara restaurang av nätverket Hållbara restauranger, ett nätverk av restauranger som vill skapa en mer hållbar restaurangnäring i Sverige. Ytterligare en bra anledning att besöka den spännande restaurangen med egen grönsaksodling i Umeå.

Nätverket Hållbara restauranger är ett nätverk av ett femtiotal restauranger i Malmö, Stockholm, Göteborg och Umeå som tillsammans arbetar för att bli mer hållbara. De vill att ett restaurangbesök ska lämna en ”god eftersmak i både mun och hjärta”.

I samband med nätverkets femårsjubileum den 25 september korades Gotthards krog som Årets hållbara restaurang med motiveringen:

“Gotthards har under året gjort stora satsningar där hållbarhetstanken följer med i allt från val av transporter med cykelbud, ökad nivå i KRAV-certifieringen och val av odlare som levererar direkt till verksamheten. Med den nya lunchsatsningen ”Svinngott” räddar restaurangen dagligen frukt och grönt som annars skulle ha kasserats av grossisten. I samma satsning har Gotthards gått över till en helt vegetarisk lunchmeny med möjlighet att köpa till kött. Restaurangen driver även en egen odling som ger grönsaker till middagsserveringen och som även ger arbetstillfällen i Umeå. Med detta gedigna hållbarhetsarbete på många fronter har Gotthards förändrat beteendet och attityder hos både grossister och gäster, stammisar som nya”.

En resa till Umeå med ett besök på Gotthards krog är verkligen att rekommendera! Läs mer och låt dig inspireras av Cityguiden till Umeå!

vRå i Göteborg

Det var inte bara Gotthards som uppmärksammandes under kvällen. vRå i Göteborg vann priset för Årets hållbara innovatör med motiveringen:

”På vRÅ möter japansk teknik och tradition den moderna nordiska gastronomin med en helt egen touch. Köksmästare Sofia B. Olsson har valt att arbeta med fisk och skaldjur i säsong och enbart från Sverige och Nordatlanten. Idag deltar Sofia i flera forskningsprojekt för att hitta mer hållbara fångst- och odlingsmetoder. Av en tillfällighet fick hon upp ögonen för det övertagande japanska jätteostronet. Tack vare att hon bestämde sig för att det bästa sättet att bekämpa de invasiva ostronen var genom att äta upp dem, har hon tillsammans med ostrondykaren Lotta Klemming varit med att introducera detta lokalt handfiskade ostron på restaurangmarknaden. Ett spännande exempel på där innovation och hållbarhet går hand i hand”.

Södra teatern i Stockholm

Årets hållbara kommunikatör blev Södra teatern i Stockholm med motiveringen:

“Med små medel och stor vilja har restaurangen på kort tid lyckats bli en mer hållbar verksamhet – och dessutom fått med sig sina gäster på vägen. I nära samarbete med sin hållbarhetscoach har restaurangen Mosebacke Etablissemang tagit hållbara beslut. De har exempelvis lyckats få med gästerna på en helt vegetarisk middagsmeny och slutat med sugrör, snittblommor och värmeljus. Förändringarna har kommunicerats på ett lättsamt sätt med glimten i ögat och målgruppen i åtanke – bland annat med devisen ”#hållbarkärlek varar längst” på sociala medier”.

Vi säger grattis till vinnarna och hoppas att de ska inspirera till nästa restaurangbesök.


Editors note: Mer information om nätverket Hållbara restauranger, hur de jobbar och vilka restauranger som är med med hottar du på deras hemsida: hållbararestauranger.se

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Tre schysta lunchrestauranger i Stockholm

Räddad mat, närodlade råvaror i säsong och schysta arbetsvillkor. Några ställen arbetar lite extra ...

Social Impakt arbetar för tillgång till rent vatten i Indonesien

Med drygt 260 miljoner invånare är Indonesien världens femte folkrikaste land. Tack vare landets ...

World Ocean Day

World Ocean Day – hållbart resande spelar roll

Världshavdagen eller World Ocean Day firas varje år den 8 juni för att uppmärksamma ...