Östergötland med på Green Destinations lista över världens 100 mest hållbara destinationer

Förra veckan avslöjades de sextio första destinationerna som kvalat in på Green Destinations lista över världens 100 mest hållbara destinationer 2018. Som ett gensvar på det lokala motstånd som växer fram världen över mot massturismen – over tourism – är årets tema: Turism som stöttar lokala samhällen. Nytt för i år är att Östergötland kvalar in och blir därmed den första regionen i Sverige att vara med på listan tillsammans med Åre och Sigtuna som är kvar sedan tidigare.

Östergötland har blivit utnämnd till en hållbar besöksdestination av den världsomfattande organisationen Green Destinations. Det blev officiellt känt i förra veckan under konferensen Global Green Destinations som hölls den 27 september i samband med Världsturismdagen i Nijmegen, Nederländerna. Tidigare har Åre och Sigtuna varit de enda svenska destinationerna med på Top100-listan, (läs tidigare artikel här ) men nu har de fått sällskap av Östergötland som därmed är den första regionen i Sverige som kvalar in.

Enligt ett pressmeddelande från Visit Östergötland är utnämningen ett resultat av ett hållbarhetsarbete som pågår inom regionen via Visit Östergötland. Sedan 2016 har man varit en del av Tillväxtverkets projekt Hållbar Produktutveckling där fokus ligger på produkter och företagande i skärgården, Vadstena, Göta kanal och Kinda Kanal, bl.a. genom att erbjuda hållbarhetsmetoden Swedish Welcome. Med Green Destinations finns nu även ett sätt att visa och mäta hållbarhet för besöksnäringen i hela Östergötland.

– Vi sökte efter ett sätt att inte bara jobba med produkternas eller företagens hållbarhet, utan ett sätt att certifiera hela Östergötland”, säger Emil Selse, projektledare för Hållbar Produktutveckling och ansvarig för hållbarhet på Visit Östergötland. ”Green Destinations bygger på en erkänd global standard från GSTC (Global Sustainable Tourism Counsil) och ger en tydlig bild av hur långt hållbarhetsarbetet kommit inom ett hundratal olika områden för destinationen. Det vi gjort hittills är att samla ihop allt som redan gjorts av Östergötlands kommuner, Region Östergötland, Länsstyrelsen i Östergötland och östgötska företag och beskriva det på engelska. En oberoende jury ansåg att Östergötlands jobb med hållbarhet inom bl.a. natur, kultur, besöksinformation, säkerhet och kollektivtrafik redan är så pass bra att vi direkt rankas bland de 100 bästa destinationerna i världen.”

– Extra kul är att vi är första regionen i Sverige som lyckats med detta”, fortsätter Emil.

Enligt pressmeddelandet är detta bara första steget på regionens “hållbarhetstege” för besöksnäringen. Genom insamlad data och den oberoende bedömningen blir det tydligt vad som är Östergötlands styrkor och svagheter jämfört med andra besöksmål över hela världen.

Vi säger grattis och ser fram emot att följa utvecklingen under åren som följer.

Läs mer om Green Destinations här: greendestinations.org/

Foto: Oskar Lürén/Visit Östergötland

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Upptäck Sveriges vackra natur med Nationalparksresor

Från norr till söder, från öst till väst, vårt avlånga land kan stoltsera med ...

Tre tips på schysta matställen i Malmö

Malmö är en trevlig stad med ett brett utbud av kaféer och restauranger. Vissa ...