Kan vi snälla sluta sätta likhetstecken mellan hållbart resande och sluta flyga?

Jag har sagt det förr men inser att det behöver sägas om och om igen. Du reser inte hållbart bara för att du slutar flyga. Överallt cirkulerar reportage och artiklar om hur du reser utan att flyga, men inte någonstans hör jag en bredare diskussion om hur du beter dig eller vad du gör när du väl kommit fram till resmålet.

Allt fokus ligger på transportmedlet och hur du tar dig dit. Senast i veckan i Plus på Svt. Inget ont om tjejen som blev intervjuad, hon gjorde ett jättebra intryck och sade bra saker, men fokus var helt fel. Samma med P3:s inslag där reportrarna undersöker hur det är att åka tåg från Göteborg till Mallorca utan att flyga. Inte ett ord om vad de gör när de väl kommer fram eller någon reflektion om båtens utsläpp.

Förlåt mig men jag är så trött på att hållbarhetsbegreppet har blivit kidnappat och att hållbart resande per automatik lyfts fram som resor utan flyg. Klimatsmart resande, okej, mer hållbart, visst men inte hållbart resande. Att resa är fantastiskt och bidrar till så mycket gott om vi reser på ett hållbart sätt. Det innebär inte att vi helt måste sluta flyga. Flyget får ta oförtjänt mycket kritik i dag och debatten tenderar hela tiden att fastna vid flyget. Men, med det sagt behöver vi flyga mycket, mycket mindre. Ta tåget när det är möjligt. Men istället för att stirra oss blinda på transportmedel borde vi diskutera mer om varför vi reser, vart vi reser och var vi väljer att lägga våra pengar på resmålet och hur vi beter oss där rent allmänt. Varför hör vi aldrig någonting om det i debatten?

I veckan var jag på en releasefrukost av boken Resa med barn av Niklas Kämpargård, en resejournalist som brinner för hållbart och miljövänligt resande. Han betonade vikten av att resa, att det öppnar våra ögon för hur det ser ut i världen och bygger broar mellan kulturer. Han pratar aldrig om semester med barn utan om att resa med barn. För honom handlar det just om det, att resa till andra platser, nära som långt bort, och att där sätta sig in och förstå landet och människorna som bor där, samt stötta det lokala samhället med sina pengar.

I en tid där rädslor ökar och främlingsfientlighet bara växer behövs resandet mer än någonsin. För det är först när du reser, ser andra platser med egna ögon och träffar en jämlike på en annan plats i världen som du förstår att ni är exakt likadana, två människor av kött och blod som funderar på ungefär samma saker – jobb, familj och mat.

Så istället för att vi stirrar oss blinda på flyget låt oss ta en debatt om var dina respengar hamnar och vad de gör för nytta. Går de till en internationell ägare som tar med sig pengarna ut ur landet, skövlar skog för att slå upp en lyxresort med strandläge och anställer personal med dåliga löner. Eller går pengarna till att stärka och stötta lokala samhällen, bevara värdefull skog och djurs boplatser, till att de anställda tjänar så pass bra att de kan försörja sig och sin familj, skicka barnen till skolan och betala sjukvård?

Snälla, kan vi inte försöka fokusera på det istället nästa gång någon säger att måste sluta flyga. Låt oss vidga och nyansera debatten, zooma ut och se vad som händer om vi tvärt slutar med något. Lösningen är aldrig bara att sluta med något. Det handlar om att hitta bättre alternativ. Göra om och göra rätt.

Green love/Hanna

 • Show Comments (4)

 • Cathinka – På vift!

  Tack! Så otroligt viktigt att belysa att det finns många sidor av myntet och att det finns mycket att jobba på för oss som vill fortsätta resa, försöka bidra till än bättre värld men inte kan/vill sluta flyga.

  • Hanna Anfelter

   Tack själv för att du läser och kommenterar! Vi behöver minska vårt flygande generellt så är det men lösningen är som sagt inte att helt sluta med något, och det är inte realistiskt att tro att alla ska sluta flyga. Därför måste vi prata mer om hur turismen är utformad. Vem tjänar på det och vad kan du som enskild resenär göra. Lyfta frågan och öka kunskapen och medvetenheten!

 • Bara brittiskt

  Bra inlägg för allt detta kommer ju helt bort i debatten (förutom när det kommer ut någon bok i ämnet). Dock måste vi faktiskt drastiskt minska flygandet också. Det finns inte en chans att biobränslena hinner med. Vad vi måste göra är att värdera vår tid annorlunda. Det är den som ställer till det. Förövrigt hade det rätt missvisande radioreportaget om Mallorca faktiskt med att 53% av deras utsläpp som inte var relaterat till själva resan hörde till hotellvistelsen. Den visade ju också att de träffade människor vilket hade kunnat få pushas mycket mer tycker jag.

  • Hanna Anfelter

   Tack för att du läser och för din kommentar. Håller med om att vi måste minska flygandet men inte sluta. Det är dessutom inte realistiskt att tro att vi kommer sluta flyga, därav vikten att prata om vart vi reser och hur våra resor påverkar resmålet och människorna på plats. i dag ligger all fokus på att inte flyga men det pratas aldrig om vad resenärerna gör när de kommer fram. Och det är minst lika viktigt!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Höga förväntningar på Hamburg

Jag hade höga förväntningar på Hamburg. Resan levde inte riktigt upp till dem, men ...

Sociala medier kan vara förrädiskt

Sociala medier kan vara förrädiskt. Vad lite vi vet egentligen och vad viktigt det ...

It’s all in the details – några tankar om all-inclusive

För några veckor sedan åkte min familj och jag till Kanarieöarna på chartersemester. Tacksamheten för att vi ...