Guide till Prags gröna adresser

  Prague Green City Guide är den första gröna guiden till Prag, skriven av två kvinnor som vill få fler att upptäcka Prag på ett hållbart sätt. Guiden hjälper dig att hitta stadens guldkorn som bjuder på unika upplevelser utan att göra avkall på hållbarhet. Schysta hotell, kaféer, restauranger, urbana miljöer, butiker, tips på utflykter och bästa sätten att ta sig runt. Här kan du läsa om några av guidens många bra adresser.

  Biko Adventures tar dig med på guidade turer i, och utanför Prag.

  Ta dig runt
  Biko Adventures
  Biko Adventures erbjuder guidade turer med mountainbikes, el-cyklar eller stadscyklar i och utanför Prag, samt klassisk cykeluthyrning. Från lätt till svår, och med en mix av äventyr, sport och kultur tar turerna dig med bortom Prags allfartsvägar, djupare in i naturen eller till och med en bit utanför staden. Utöver cykelturer och uthyrningen är Biko Adventures en plats där du kan köpa unika souvenirer med cykeltema – ekologiska bomulls-t-shirts med Prag-relaterade tryck, ”upcyclade” skärp, mobilskal och smycken.
  Vratislavova 3, Praha 2
  Bikoadventures.com

   

  Sir Toby’s hostel erbjuder delade eller privata rum för den ekomedvetna resenären med en tight budget.

  Boende
  Sir Toby’s Hostel
  I en karismatisk gammal byggnad, renoverad med elegans ligger Sir Toby’s Hostel, ett smart val för den ekomedvetna resenären som reser på en tight budget. Vandrarhemmet erbjuder designade rum att dela, flera gemensamma utrymmen med vintagemöbler och en sommarträdgård för grillfester. Att dela, återvinna och samarbeta är centrala teman här. Besökarna kan ha gott samvete tack vare hotellets vatten och energisparande mekanismer. Eleganta privatrum finns också för den som önskar bo enskilt.
  Delnická 24, Prag 7
  sirtobys.com

   

  Njut av fairtrade-certifierad och ekologisk mat på Bistro Zahradas grönskande innegård.

  Restaurang
  Bistro Zahrada
  Bistro Zahrada är en restaurang och butik som säljer fair trade-certifierad och ekologisk mat och dryck. Enligt de själva är minst 40 procent av restaurangens utbud ekologiskt och köttet, äggen och mjölkprodukterna kommer från småskaliga lokala gårdar. De undviker också vitt socker i utbudet. Sann mot sitt namn, (zahrada = trädgård) erbjuder restaurangen en underbar innergård på sommaren.
  Belgickà 33, Prag 2
  bistro-zahrada.cz

   

  Färsk lokalodlad mat och gott kaffe hittar du på The Farm. @TheFarm

  The Farm
  Låt dig inte luras av namnet, här hittar du inga riktiga djur, utan vad den här restaurangen erbjuder är färsk lokalodlad mat och gott kaffe i en ekochic lokal med upcyclade möbler, retrocyklar på väggarna och en lugn innergård. Köttet och mjölken kommer från frigående djur från lokala producenter och menyn erbjuder också ett stort utbud av för veganer, vegetarianer, och även glutenfria alternativ. Ett perfekt ställe hela dagen och väldigt familj- och hundvänligt. Ett extra plus i kanten för att de även hyr ut cyklar och packar en picknick korg till de som önskar.
  Korunovacni 17, Prag 7
  fb.com/Farmletna

   

  Böcker från golv till tak är signumet för det här kaféet som arbetar med social hållbarhet.

  Kafé
  Kavarna mezi radky
  Med en charmig interiör dekorerad med böcker från golv till tak, anställer det här kaféet människor som står utanför arbetsmarknaden, och serverar Fairtrade-certifierat kaffe från en lokal producent samt lättare måltider.
  Stefanikova 278/40, Prag 1

   

  Shoppa unika, ekovänliga souvenir på Pragtique.

  Shopping
  Pragtique
  Pragtique erbjuder ett trevligt alternativ till tacky souvenirer. Gömd på ett litet torg bortom Prags turiststråk, har den här lilla pärlan teamat upp med de bästa lokala konstnärerna och tillverkarna för att skapa roliga och smakfulla gåvor med ett Pragtema. Här hittar du bland annat ekovänliga anteckningsböcker, ekologiska bomulls-t-shirts och väskor, tjeckiskt traditionellt porslin och ekologisk choklad.
  Pasáz Platýz, Národní 37, Prag 1
  pragtique.cz

   

  Editors Note: Tipsen är direkt översatta från ett pressexemplar av guideboken Prague Green City Guide, The first sustainable travel guide to Prague by Jennifer Day & Aneta Hebrová. För mer information: greencityguide.cz

   

   

   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Sju tips till Barcelona bortom turiststråken

  Med sin storstadspuls och närhet till havet lockar Barcelona besökare året runt. Staden bjuder ...

  Fem tips till Toulouse – Frankrikes rosa stad

  Toulouse ligger i sydvästra Frankrike och kallas i folkmun för ”den rosa staden”. Smeknamnet ...

  Tre schysta tips till Paris, den franska huvudstaden

  Våren väntar bakom hörnet och suget efter Paris ökar. Med några långhelger framöver kanske ...