Drömmen om Österlen

Förra sommaren var min familj och jag på semester på Österlen. Det var första gången som jag var i trakterna och förväntningarna var höga. Sommaren innan hade jag med beundran tittat på Instagramflöden som visade upp en idyll. Så överensstämde bilderna med verkligheten? Både och.

Sinnebilden för Österlen- sädesfält och vallmoblommor.

I somras fick vi möjligheten att låna ett litet hus i tre nätter på Österlen. Huset låg i den lilla byn Rörum, nästgårds med kohagar och äppelodlingar. En riktig liten idyll och i byn ligger även en av de finaste skolorna jag har sett, inhyst i ett vitputsat hus med stockrosor som svingar sig upp längs med väggarna och med en gård som barn i stan bara kan drömma om. Färgsprakande trädgårdar, äppelträd, kreativa klätterställningar och, sist men inte minst, en äventyrstig i skogen bland ekar och rinnande vatten med en slänggunga över vattnet.

Vädret var tyvärr inte riktigt på vår sida men det hindrade oss inte från att besöka stranden som var mer eller mindre folktom vilket vi gillar. Raka motsatsen var det på matställena runtomkring. På de flesta ställen var det i princip omöjligt att få bord och var det inte fullt var maten mer eller mindre slut. Standardsvaret var: ”vi förstår ingenting, det var en rusch redan från öppning och allt tog i princip slut på en timme”

Hur man som krögare inte räknar med att det ska komma mycket folk mitt under högsäsong har jag lite svårt att förstå men det stärker bara min tes att populära destinationer gör sig bäst under lågsäsong.

Under våra tre dagar hann vi såklart inte med att se allt av vad Österlen har att erbjuda, men här kommer favoriterna samt ett hett tips som vi inte hann med den här gången. Men det ger mig en anledning att åka tillbaka.

Träden sträcker sig ut likt palmer över strandkanten och för tankarna till tropikerna snarare än svenska Skåne.
Knäbäckshusens underbara bad

Utan att veta om det visade det sig att vi bodde ett stenkast från Österlens vackraste strand. Med träden som sträcker sig långt ut över strandbanken får man snarare känslan av att befinna sig på Hawaii, i Costa Rica eller Indonesien än södra Sverige. Vågorna slog höga när vi var här och några enstaka surfare stod och blickade ut över vattnet. Stranden sträcker sig från Lilla Vik till Stenshuvud och vid Knäbäckshusen finns en liten bod som säljer glass och dryck.

Knäbäckshusens underbara bad är ett populärt tillhåll för surfare.
Solens stråler lyser igenom den täta lövskogen i Stenshuvud Nationalpark.
Stenshuvud nationalpark

Jag har en dröm om att besöka Sveriges alla nationalparker, och nu kan jag bocka av den första. Stenshuvud bjuder på lummiga lövskogar, sandhedar och öppet hav. Vi promenerade upp till en av utkiksplatserna och tittade ut över Hanöbukten. Stigen gick genom tät bokskog med knotiga trädstammar, gröna kronor och stenbumlingar. Vi fick se upp var vi satte fötterna för stigen kantades av flera små tordyvlar som vi räddade från att krossas. Alla hade dock inte samma tur utan vi såg flera som hade trampats ihjäl också tyvärr. Efter utkiksplatsen vandrade vi i motsatt riktning förbi sandhedar och orkidéängar, ner till stranden. Det var för kallt för ett dopp men stranden är vacker och lekvänlig för barnen.

Lövskogar, ängar och sandhedar. Stenshuvud bjuder på en rik växtlighet.

I den lilla byn St.Olof ligger det ekologiska bageriet och kaféet Byvägen 35.

Byvägen 35 i St. Olof

Efter att ha fått vända i dörren vid Rörums Crêperie och väntat på mat i närmare två timmar på Mellby Klockargård (där de dessutom var rent av otrevliga mot barnen), åkte vi efter tips från några bekanta som vi stötte på i Stenshuvud, till St. Olof och det ekologiska kaféet och bageriet Byvägen35. Här möttes vi av samma svar som på flera andra ställen, ”det är lång väntetid och lunchen är slut, men vi kan erbjuda grillade smörgåsar och vi fixar en fralla med smör till barnen på en gång så att det inte blir kris”. En härlig service och inställning som vi gillar. Dessutom, allt bakas för hand i stenungsbageriet och görs från grunden med respekt för hantverket. Sitt inne eller ute vid fint väder. Ett extra plus i kanten för den lilla lekplatsen bakom uteterrassen. Uppskattad av de små liven när maten dröjer, eller när föräldrarna vill drick upp kaffet i lugn och ro!

Mysigt inne som ute på Byvägen 35.
Talldungen Gårdshotell

Av samma par som tipsade oss om Byvägen 35 fick vi tipset om Talldungen. Ett småskaligt boende och restaurang mitt bland Brösarps backar. Här finns 16 dubbelrum, ett eget vildjäsande mikrobageri, och restaurang där det serveras rätter tillagade på lokala råvaror. Tanken var att vi skulle stanna till här på vägen hem mot Stockholm men vi fick inte till det. Väl hemma gjorde jag några sökningar och vad jag kan förstå är det en liten pärla som ska vara väl värt ett besök.
talldungen.se

Text och bild: Hanna Anfelter

Tags:

 • Show Comments (5)

 • Agneta Anfelter

  Österlen lockar! Jag har cyklat där med några kamrater för länge sedan. Vi hyrde cyklarna i Simrishamn, cyklade runt i bygden och bodde på vandrarhem eller inackorderade hos “vanligt folk”. Mycket trevligt och sevärt! Kan rekommenderas! /Agneta

  • reform

   Låter mycket trevligt! Nästa gång får det bli ett lite längre besök och som sagt utanför högsäsong!

 • Cathinka – På vift!

  Jag älskar verkligen Österlen men kanske ännu mer utanför högsäsong. De öppna landskapen är så vackra så jag tappar andan. Håller med om Byvägen, grymt ställe med service utöver det vanliga. Dessutom är hunden välkommen vilket uppskattas här.

  • reform

   Förstår det! Jag tyckte också att det var fantastiskt vackert men jag är säker på att jag skulle uppskatta det ännu mer under lågsäsong. Var mycket folk där och då för min smak. Kul att du håller med om Byvägen, jag är glad att vi fick det tipset!

 • reform

  Vad kul att höra, tack! ?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Semestra klimatsmart på Zero Island

Semestra klimatsmart. I den brännheta klimatdebatten växer trenden med hemester och staycation. Zero Island ...

Upptäck Sveriges vackra natur med Nationalparksresor

Från norr till söder, från öst till väst, vårt avlånga land kan stoltsera med ...

Georgien, landet som Gud skapade till sig själv

Georgien, landet som Gud skapade till sig själv. För några veckor sedan var jag ...