Guyana bästa destinationen för ekoturism 2019

Guyana har nyligen blivit utnämnd till den bästa destinationen för ekoturism 2019. Det var i samband med ITB Berlin som Guyana vann först pris i tävlingen ”Best of Ecotourism”. Bakom priset står organisationen Green Destinations som varje år tar fram en lista på världens mest hundra hållbara destinationer, och nytt för 2019 var kategorin bästa destination för ekoturism som Guyana kammade hem.

För några veckor sedan, i samband med den stora resemässan ITB i Berlin kammade Guyana hem titeln som bästa destination för ekoturism 2019. En ny kategori i utnämningen av världens hundra mest hållbara destinationer i världen som organisationen Green Destinations tar fram varje år, baserat på inskickade bidrag från destinationerna, och som sedan utvärderas och bedöms av en jury. Guyanas ansökan imponerade på juryn, särskilt succéhistorierna från de två ekolodgerna Surama och Rewa som de anser är ”två miljövänliga och samhällsägda boenden med ambitiösa mål och framgångar. Båda ägs och sköts av det lokala samhället med syftet att bevara Guyanas rika ekosystem och lokala traditioner”. Juryn lyfte också fram det politiska systemet i Guyana som främjar en bra livskvalitet för alla medborgare, anständiga arbetsvillkor, jämlikhet och rättvisa samt tar hänsyn till miljö och klimat. 

Guyana blev nyligen utnämnd till 2019 bästa destination för ekoturism. Intill ekoboendet ATTA Rainforest lodge kan du vandra på hängbron genom regnskogen, The Iwokrama Canopy walk. Bild: ATTA Lodge

Inbäddad mellan Surinam, Brasilien och Venezuela i Sydamerika lockar Guyana resenärer på jakt efter ekoäventyr. Jeppe Klockareson, sakkunnig inom hållbar turism och ekoturism, och med det egna företaget Fair Travel, instämmer i första priset:

– Kul och otroligt viktigt att Guyana får denna utmärkelse för sin satsning på ekoturism. Guyana är en unik destination på många sätt, men detta lilla land har en storslagen natur, där över 80 % av landytan är täckt av orörd och pristin regnskog. Genom ekoturism kan man fortsätta skydda och bevara detta tillsammans med dess rika kultur”, säger Jeppe Klockareson på Fair Travel.

Guyana är ett resmål för den som är intresserad av fågelskådning, viltskådning och en inblick och ökad förståelse för den amerindiska kulturen. Landets mest besökta sevärdhet är vattenfallet Kaieteur Falls.

Här är några tips på boenden i Guyana:

Rewa Eco-lodge
En samhällsägd ekolodge som drivs lokalbefolkningen i byn Riwa.
rewaecolodge.com

Iwokrama River Lodge
Bo i vattennära lodger mitt i regnskogen                
iwokramariverlodge.com

Surama Eco Lodge
En enkel samhällsägd och driven ekolodge med naturen som närmaste granne.
suramaecolodge.com

ATTA Rainforest Lodge
Ett boende mitt i regnskogen och intill regnskogsstigen bland träden, The Iwokrama Canopy walk.
attarainforestlodge.com

Editors Note: Tack till Jeppe Klockareson på Fair Travel för tipsen!

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Västsverige ett resmål att besöka år 2020 enligt New York Times

Den prestigefulla tidningen New York Times listade nyligen 52 resmål att besöka under 2020. ...

Aruba driver på miljöarbetet och förbjuder engångsplast

Arubas vision är att vara den mest hållbara ön i världen. De har som ...

Världens mest hållbara destinationer 2019

Världens mest hållbara destinationer 2019 har korats. Priserna som delas ut av organisationen Green ...