Familjeutflykt till Tyresta nationalpark

  Ett stenkast från Stockholms stadspuls ligger Tyresta nationalpark där du hittar den finaste och största urskogen söder om Dalälven. Ta bussen hit och promenera runt bland gamla träd och lyssna på fåglarnas sång. En underbar naturupplevelse året om.

  Tyresta nationalpark
  I Tyresta Nationalpark kan du vandra runt bland urskogen, den största och finaste söder om Dalälven.

  En eftermiddag i februari åkte vi på familjeutflykt till Tyresta Nationalpark. Barnen tyckte inte om idéen från början men när vi kom fram och de upptäckte hur fint det var i skogen, var de glada att vi hade insisterat. Jag har en dröm om att besöka Sveriges alla nationalparker och nu kan jag bocka av den andra – Här kan du läsa om den första.

  Tyvärr ligger det skräp i nationalparken, främst plastpåsar med hundbajs, fimpar och platsflaskor i vattnet. Var en ansvarsfull resenär, håll rent efter dig och skräpa inte ner.

  Tyresta Nationalpark ligger cirka tjugo minuter från Slussen i Stockholm och det går att åka buss hit hela vägen från Gullmarsplan. Här hittas den finaste och största urskogen söder om Dalälven. Det finns en speciell stig genom urskogen som tar cirka 45 minuter att promenera enligt informationsskylten. Den här eftermiddagen hade vi dock ett annat mål i sikte och det var att promenera till rastplatsen intill Bylsjön och grilla korv. Den ligger cirka 1,5 kilometer från ingången till parken och barnen lekte längs hela vägen. Det var dock ganska isigt på gångstigen så det gick i långsamt mak.

  Vid Bäverdammen står en skylt som uppmanar besökarna att inte röra någonting i dammen.

  Strax innan rastplatsen stannade vi till vid bävrarnas damm och läste på skylten där det stod att man inte fick röra någonting i dammen för att inte störa bävrarna. Ingen bäver syntes men väl spår efter den med flera avgnagda träd.
  Framme vid rastplatsen var en brasa redan i gång, och vi grillade korv och barnen lekte dunken i skogen.

  Tyresta nationalpark
  Vid rastplatserna i Tyresta nationalpark ligger ved som du kan använda för att göra upp en eld. Glöm inte att släcka efter dig om du är sist på plats!

  När vi kom tillbaka till starten var Naturrum tyvärr stängt, men det ger oss en anledning att åka tillbaka, besöka Naturum, promenera urskogstigen och titta in i lanthandeln och kaféet i Tyresta By. En perfekt familjeutflykt, eller för den som söker en stunds enskildhet i naturen, ett stenkast från Stockholms stadspuls.

  Läs mer på Tyresta nationalparks hemsida: tyresta.se

   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Fem platser att se innan det är för sent

  Maldiverna, Venedig, Alaska, Kenya och Beijing – fem destinationer som påverkas dagligen av klimatförändringarna ...

  Höstlov på svensk mark från Omberg till Göteborg

  När de europeiska tågplanerna gick i kras blev det höstlov i Sverige istället, från ...

  Gotländska smultronställen

  Gotland – smultronställen med fokus på gotländska råvaror

  Sommaren står för dörren och efter en minst sagt omtumlande vår är Gotland redo ...