Jag offrar min skönhetssömn för att leva som jag lär

Leva som man lär är inte alltid så lätt som det låter, och ibland rent av obekvämt. Hållbart resande är större än flygskam, men i kampen för en bättre värld offrar jag min skönhetssömn och min egen bekvämlighet, och väljer tåget och bussen framför flyget.

Om några veckor ska jag åka på en jobbresa till Oslo och min första tanke var att jag självklart skulle åka tåg dit men när jag ställdes inför restiderna blev valet inte lika enkelt. Gå upp i arla morgonstund, inte hinna lämna mina barn på förskola/skola och dessutom byta transport och åka buss större delen av tiden än tåg. Att leva som man lär är inte alltid så lätt, ibland rent av obekvämt. Hållbart resande är större än flygskam, men i kampen för en bättre värld offrar jag min skönhetssömn och min egen bekvämlighet, och väljer tåget och bussen framför flyget.

Jag har inte skrivit på att jag stannar på marken och jag säger inte nej till flyget men jag förespråkar ett varsamt flygande och att välja tåget när det går. Allt för att minska koldioxidutsläppen och dra ett strå till stacken för att förhindra den globala uppvärmningen. Jag gör mitt bästa för att leva som jag lär. Det innebär att jag väljer tåget i första hand, alltid inrikes, och vid utrikesresor på rimligt avstånd. Men ibland handlar det om att få ihop vardagen också och då är det inte alltid självklart att tåget går först. Eller?

När möjligheten att åka på jobbresa till Oslo presenterades bad jag direkt om att få åka tåg dit. Hållbart resande handlar om mer än bara miljö och klimat men är samtidigt en stor del av det och eftersom Oslo ligger bara några timmar från Stockholm kändes det givet att ta tåget. Men när jag fick tiderna blev jag ändå tvungen att fundera. För att komma fram i tid stod valet mellan att gå upp i arla morgontimme, inte hinna lämna barnen på skolan/förskolan och dessutom sitta på en buss större delen av resan. (för hör och häpna, det går nästan inga direkttåg till Oslo från Stockholm utan det är tåg till Karlstad och därifrån en bussresa på tre timmar som gäller), eller att flyga dit och således få min skönhetssömn, hinna lämna barnen och ändå vara framme i tid för att börja arbetsdagen i Oslo. Jag vände och vred på saken och för bara ett år sedan hade jag inte tvekat, jag hade flugit för att det var snabbast och enklast. Men i dag är min situation en annan, min kamp likaså, och saken inte lika glasklar. Att arbeta med hållbarhet handlar om att vara en del av lösningen istället för att bidra till problemen. Leva hållbart i vardagen som på resande fot. Välja klimatsmarta transportmedel men minst lika viktigt att tänka på hållbarheten på plats, se till att stötta aktörer som bidrar till en positiv utveckling, och tar ansvar för miljö och sociala frågor som integration, jämlikhet, välmående och rättvisa.

Att ensidigt stirra sig blind på flyget och transportmedlets koldioxidutsläpp i frågan om hållbarhet är inte vägen jag förespråkar, och inte heller lösningen på problemet. Hållbarhet handlar också om det egna välmåendet och att få ihop livspusslet. Men en hållbar utveckling handlar samtidigt om att vi måste tänka om och förändra sättet vi lever på i dag. Se till att vi lämnar efter oss en frisk planet för kommande generationer. Det innebär att vi måste ställa om, välja nya vägar och ta en del obekväma beslut för det finns ingen annan väg att gå om vi ska kunna vända kurvan och hindra förödande klimatförändringar. Hållbarhet och hållbart resande är större än flygskam, och tid med familjen är bland det mest värdefulla som finns, men ska jag leva som lär, och dra mitt strå till stacken för en bättre framtid för mina barn, ja då får jag offra min skönhetssömn och min egen bekvämlighet och ta tåget och bussen till Oslo.

/Hanna

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Höga förväntningar på Hamburg

Jag hade höga förväntningar på Hamburg. Resan levde inte riktigt upp till dem, men ...

Hållbart resande går hand i hand med ett hållbart liv året runt

När polletten väl har trillat ner finns det ingen väg tillbaka, men det betyder ...

Rosenhill utflyktstips Stockholm

Två utflyktstips i Stockholmsområdet – Gålö och Rosenhill

Gålö lockar med fina skogsvandringar, klippor och stränder. Rosenhill erbjuder skönt häng i en ...