Kvinna Haenyeo Jeju Sydkorea

  Haenyeo – Havet, kvinnor och hållbarhet

  Havet, kvinnor och hållbarhet. En vacker trio som symboliseras av Haenyeo – havets kvinnor.

  Jag har alltid känt en stark dragningskraft till havet och livet under ytan, och fascineras starkt av allt som har med det stora blå att göra. Det började med filmen Det stora Blå. En film jag nyligen såg om, och tyckte ännu mer om den här gången. Och sen alla dokumentärer om Jacques Mayol. Och såklart Jacques Costeau, men som jag senare förstod inte alls hade någon vidare respekt för havet utan bara var intresserad av att erövra det.

  Annelie Pompe gav ett ansikte åt kvinnliga fridykare och även Hanli Prinsloo som driver I Am Water Ocean Travel. Idéen med resorna är att ge människor en koppling till havet för att på så vis få dem att bry sig mer om havsmiljön.

  Haenyeo kvinna havet
  På ön Jeju i Sydkorea lever vissa kvinnor i harmoni med havet. De så kallade Haenyeos dyker utan utrustning och plockar utifrån strikta regler, fiskar, skaldjur och alger, och försörjer familjerna medan männen sköter hushållet.
  Haenyeo-kulturen

  När jag senare hör talas om haenyeo-kvinnorna på ön Jeju i Sydkorea blir jag helt betagen. Av kvinnokraften, deras relation till havet och framförallt deras hållbara synsätt. Fridykning utan utrustning, i ur och skur året runt, och de tar bara ta vad de behöver för att äta sig mätta.

  Inom haenyeo-kulturen är det kvinnorna som försörjer familjen medan männen tar hand om hushållet. Kvinnorna livnär sig som fridykare och har utvecklat sin andningsteknik för att kunna vara under ytan en längre period. Utan dyktuber eller harpuner dyker haenyeos efter fisk, skaldjur och alger. Reglerna är strikta för vilka djur och växter som får fångas. Att leva i symbios med naturen är essentiellt för kulturen och garanterar havets naturliga tillväxt.

  Kvinnorna har skaffat sig en stor kunskap om havet och det marina livet under flera generationer, och yrket förs vidare från mor till mor. Sedan 2016 är haenyeo med på UNESCO:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.

  Traditionen och yrket är dock i dag hotad. Yrket innebär en hel del faror, och fler av öns unga kvinnor i dag söker sig allt till andra yrken eller flyttar in till städerna för att studera. Medelåldern för haenyeos är 65 år, flera är till och med i åttioårsåldern och dyker 10-20 meter ner utan utrustning för att plocka vad havet ger.

  Fridykning Haenyeo
  Haenyeo-kvinnorna fridyker utan dykutrustning och plockar fisk, skaldjur och alger.
  Lessons from Jeju

  I dagarna släppte Patagonia en minifilm ”Lessons from Jeju” med fridykaren Kimmy Werner där hon hyllar kvinnorna och framförallt moderskapet. Sedan tidigare finns också en sydkoreansk dokumentär- Dykarkvinnorna och Havet.

  En resa till Jeju står högt på min lista. Jag vill bo med kvinnorna, följa dem ner i havet och höra deras historier. Dela en måltid med dem och skildra deras levnadsöden.

  Men till dess läser jag böcker, tittar på bilder och ser filmer om kvinnorna, havet och dess vackra varelser.

  Stay safe, stay home. Travel to a better world tomorrow.

  /Hanna

  Bilder: Nicole Gormley, director “Lessons from Jeju”

   

   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Dala Floda och Dala Järna – två små doldisar i Dalarna

  Leksand, Rättvik och Tällberg är välkända och välbesökta orter i Dalarna. Mindre kända men ...

  Höga förväntningar på Hamburg

  Jag hade höga förväntningar på Hamburg. Resan levde inte riktigt upp till dem, men ...

  Tågluff med barn genom Europa

  Trots en del förseningar och rastlösa barn, är det en behaglig känsla att rulla ...