I Am Water Ocean Travel – för kärleken till havet

  I Am Water Ocean Travel är resebyrån som arrangerar resor för kärleken till havet med fridykning, yoga, hälsosam vegansk mat och möten med djur i det stora blå  på programmet.

  Efter att ha sett Moçambique-avsnittet av Landgång – det kombinerade mat- och reseprogrammet som går på SVT just nu med Ann Lundberg och Paul Svensson – blev jag nyfiken på det som visades och ville veta mer. Med i programmet är fridykarna Annelie Pompe och Hanli Prinsloo som tillsammans driver I Am Water Ocean Travel. De arrangerar resor till noga utvalda resmål där fokus ligger på fridykningen och kontakten med havet och dess magiska varelser – delfiner, mantor, valar, hajar och sköldpaddor.

  Pengarna från resorna med I Am Water Ocean Travel går till den ideella organisationen I Am water Ocean Conservation som arbetar med kunskap om ekosystemen och för att ge marginaliserade barn en möjlighet att upptäcka havet.

  Moçambique är en av de utvalda destinationerna, närmare bestämt Ponta do Ouro, i södra delen av landet, på gränsen till Sydafrika. Här bor man i små grupper om max 8 personer i en privat villa inbäddad bland grönska och med fri utsikt över sandstränder och det blåskimrande havet. Dagarna delas mellan yogapass, fridykningsövningar, vegetariska måltider och simning bland koraller, delfiner och sköldpaddor. Djuren är dock deras första prioritet och märker de att de på något sätt far illa eller störs av gruppens närvaro, drar de sig undan direkt.

  Syftet med I Am Water Ocean Travel är att ge människor en koppling till havet för att på sikt bevara haven och dess biologiska mångfald.

  I en sekvens i programmet intervjuas Hanli där hon berättar om varför hon gör det hon gör. Hon konstaterar att havet inte mår bra i dag – det fylls med plast, drabbas av överfiske och döende korallrev. Idéen med resorna är att ge människor en koppling till haven för när man får det börjar man bry sig mer om havsmiljön.

  Tack vare organisationen I Am Water Ocean Conservation får barn som växer upp i underprivilegierade områden i Moçambique och Sydafrika, en möjlighet att lära sig dyka och upptäcka havet.

  Utöver södra Moçambique arrangerar de resor till Bali, Baja i Mexiko och Niue i Stilla Havet. Det övergripande syftet med resorna och I Am Water Ocean Travel är att få in pengar till organisationen I Am Water Ocean Conservation. En ideell organisation som arbetar med att tillgängliggöra havet för marginaliserade barn som bor nära kustområden men som inte har någon koppling till det stora blå. I Moçambique till exempel samarbetar de med ett barnhem som ligger cirka tio minuter från  en av världens bästa dykplatser. Trots närheten till havet har barnen aldrig varit där och tack vare organisationen får de se det stora blå, lära sig simma och snorkla samtidigt som de får kunskap om havet och dess ekosystem.

  Läs mer om resorna: iamwateroceantravel.com

  Läs mer om organisationen: iamwaterfoundation.org

  Startbilden är från Pixabay.

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Mauritius Conscious – en annan sida av Mauritius

  Kritvita stränder, kristallblått hav och vajande palmer. Mauritius förknippas för de flesta med lyx, ...

  Två kvinnor Internationella kvinnodagen

  Kvinnorna visar vägen i hållbart resande

  Kvinnor och hållbart resande. Den 8 mars är den internationella kvinnodagen. Dagen till ära ...

  Responsible Travel säger nej till konstgjord snö

  Behovet av att tillverka konstjord snö ökar i takt med varmare klimat och efterfrågan ...