I Am Water Ocean Travel – för kärleken till havet

Har du sett programmet Landgång och avsnittet när Ann Lundberg och Paul Svensson är i Mocambique? Om inte gör det och njut av att se hur de yogar, lär sig fridyka och får simma med delfiner i det stora blå.

Efter att ha sett Mocambiqueavsnittet av Landgång – det kombinerade mat- och reseprogrammet som går på SVT just nu med Ann Lundberg och Paul Svensson – blev jag nyfiken på det som visades och ville veta mer. Med i programmet är fridykarna Annelie Pompe och Hanli Prinsloo som tillsammans driver I Am Water Ocean Travel. De arrangerar resor till noga utvalda resmål där fokus ligger på fridykningen och kontakten med havet och dess magiska varelser (delfiner, mantor, valar, hajar och sköldpaddor).

Mocambique är en av de utvalda destinationerna, närmare bestämt Ponta do Ouro, i södra delen av landet, på gränsen till Sydafrika. Här bor man i små grupper om max 8 personer i en privat ”eco-friendly” villa inbäddad bland grönska och med fri utsikt över sandstränder och det blåskimrande havet. Dagarna delas mellan yogapass, fridykningsövningar, vegetariska måltider och simning bland koraller, delfiner och sköldpaddor. Djuren är dock deras första prioritet och märker de att de på något sätt far illa eller störs av gruppens närvaro, drar de sig undan direkt.

I en sekvens i programmet intervjuas Hanli där hon berättar om varför hon gör det hon gör. Hon konstaterar att havet inte mår bra i dag – det fylls med plast, drabbas av överfiske och döende korallrev. Idéen med resorna är att ge människor en koppling till haven för när man får det börjar man bry sig mer om havsmiljön.

Utöver södra Mocambique arrangerar de resor till Bali, Baja i Mexiko och Niue i Stilla Havet. Det övergripande syftet med resorna och I Am Water Ocean Travel är att få in pengar till organisationen I Am Water Ocean Conservation. En ideell organisation som arbetar med att tillgängliggöra havet för marginaliserade barn som bor nära kustområden men som inte har någon koppling till det stora blå. I Mocambique till exempel samarbetar de med ett barnhem som ligger cirka tio minuter från  en av världens bästa dykplatser. Trots närheten till havet har barnen aldrig varit där och tack vare organisationen får de se det stora blå, lära sig simma och snorkla samtidigt som de får kunskap om havet och dess ekosystem.

Copyright: I Am Water Ocean Conservation

Läs mer om resorna: iamwateroceantravel.com

Läs mer om organisationen: iamwaterfoundation.org

Startbilden är från Pixabay.

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Intervju med Inka Gurung från Far Away Adventures

Inka Gurung driver en småskalig resebyrå med fokus på resor till Nepal, men även ...

Internationella kvinnodagen – resor med kvinnor i fokus

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen, och i samband med det lyfter vi ...