Hållbart resande är ingen trend och frågan är större än miljö och klimat. Att efterfrågan på mer klimatsmarta lösningar i samhället i stort, och resebranschen i synnerhet, ökar är enbart positivt och absolut nödvändigt. Men det skaver när frågan förenklas och hållbart resande fortfarande likställs med flygförbud, tågresor, hemester och svemester.
Hållbart resande är ingen trend och frågan är större än enbart miljö och klimat. Resa hållbart handlar om att resa på ett rättvist sätt där både natur, djur och människa mår bra och gynnas av resan.
Svemester, hemester och tågsemester i all ära men bara för att resan sker med tåg eller inom Sveriges gränser är det per automatik inte en hållbar resa. Utöver transporten kan flera ohållbara alternativ förekomma under resans gång. Samma sak med reseföretagen. Bara för att de erbjuder näräventyr med tåg eller klimatkompenserar alla resor är det per automatik inte ett hållbart företag.
Tågcharter
Ta tågcharter som exempel. I kölvattnet av flygskamsdebatten hängs charterbolagen ut för sina flygresor. Miljömedvetna kunder kräver tåget till Bamseklubben. Men där missar man hela poängen, och helhetsperspektivet går förlorat. För charterresor är generellt inte hållbara resor. Även om de sker med tåg.
Främsta anledningen är att charterbolagen har internationella ägare som tar med sig pengarna ut ur landet. De anställer inte lokalbefolkningen, slår upp likartade koncept världen över och urholkar det lokala landets kultur. De erbjuder kvantitet framför kvalitet. De serverar stora bufféer som ska tillfredsställa alla, och gärna innehålla svensk mat.
Med andra ord, tåg till charterhotellet är inte svaret på problematiken. Faktum är att resan fortfarande är ohållbar. Sen kan charterbolag arbeta med hållbarhet vilket de bör och jag uppmuntrar alla gånger om, men det gör dem inte till hållbara företag så länge affärsmodellen är ohållbar. Och de erbjuder framförallt inte hållbara resor.
Läs inlägget: Några tankar om all- inklusive
Ingen trend
Frågan om hållbart resande och hållbar turism är större än miljö och dessutom ingen trend. Ett företag som arbetar med hållbarhet gör det med långsiktighet i fokus, och tar ansvar för såväl miljö som sociala frågor och etiska affärer. Att skriva att resan är klimatkompenserad är långt ifrån bra nog. Och att inte ha koll på kultur, historia, lokala seder och språkbruk är inte okej.
En resenär som reser hållbart tar hänsyn till resans alla delar och gör sitt bästa för att minimera de negativa effekterna och maximera de positiva. Och ja, att flyga sparsamt och ta tåget istället för flyget alla de gånger det är möjligt är ett viktigt steg på vägen, men det stannar inte där. Lika viktigt är att se till att välja resmål, hotell och aktiviteter baserade på hållbarhet och låga utsläpp samt se till att resan gynnar och stärker lokalbefolkningen.
Hållbart resande och hållbar turism är heller inte begränsat till naturupplevelser. Konceptet omfattar lika mycket regnskogsäventyret som storstadsresan.
Allas ansvar
I slutändan handlar hållbart resande och hållbar turismutveckling om att resa – och erbjuda resor – som inte förstör de platser vi älskar och vill uppleva. Att resa på ett sätt som tar hänsyn till, och som stärker lokala samhällen. Bidrar till ökad jämlikhet, alla människors lika värde, djur och naturskydd, bevarandet av kulturer och traditioner.
En ökad efterfrågan på tågresor, svemester och hemester är en positiv och nödvändig utveckling, men det får inte stanna där. Hållbarhet är ingen quik fix, vare sig för resenären eller resebranschen och vi gör oss alla en otjänst om vi reducerar frågan till tåg versus flyg, klimatkompensering eller inte.
Hållbart resande och hållbar turismutveckling är större än miljö och definitivt ingen trend. Det är en angreppsätt på hur vi ser på resor och resebranschen, och ansvaret vi alla har att göra det vi kan för att bidra till en bättre värld. Nu och för kommande generationer.
/Hanna Anfelter
Show Comments (0)