Två kvinnor Internationella kvinnodagen

  Kvinnorna visar vägen i hållbart resande

  Kvinnor och hållbart resande. Den 8 mars är den internationella kvinnodagen. Dagen till ära lyfter vi fram kvinnor i resebranschen som visar vägen för ett hållbart resande.

  Minskade utsläpp om alla reste som kvinnor

  Kvinnor och hållbart resande. En ny rapport från Vinnova visar att om alla reste som kvinnor skulle utsläppen i Sverige minska. Rapporten konstaterar att skillnaderna mellan hur kvinnor och män reser är såväl väldokumenterade som omfattande. Det är i val av färdmedel och reslängd det skiljer mest. Kvinnor och män gör ungefär lika många resor per person och dag, men män reser betydligt längre och då framförallt med bil och flyg.

  Läs också: Hållbara resor med kvinnor i fokus

  Kvinnor gör i större utsträckning kedjeresor, det vill säga uträttar flera ärenden per resa, och om det finns alternativ till bil väljer kvinnor dessa i högre utsträckning än män.

  Kvinnor hållbart resande Internationella kvinnodagen
  Om alla reste som kvinnor skulle utsläppen minska.

  Om alla reste som kvinnor gör i dag, skulle energianvändningen och utsläppen från persontransporter i Sverige minska med närmare 20 procent. Dessutom skulle användning av bil som färdmedel redan vara i nivå med vad man skattar hållbart för 2050.

  Kvinnorna visar vägen för hållbart resande

  Hållbart resande omfattar såväl miljömässiga som sociala och ekonomiska aspekter. Hållbart resande kan utöver minskade utsläpp bidra till att stärka egenmakten och minska klyftorna mellan män och kvinnor. Flera reseföretag med fokus på hållbart resande drivs dessutom av kvinnor. Här lyfter vi fram några av dem som genom sina reseföretag visar vägen för hållbart resande.

  Kvinnor och hållbart resande
  Hållbart resande kan stärka kvinnors egenmakt och bidra till ökad jämställdhet.
  Inka Gurung

  Inka Gurung driver en småskalig resebyrå med fokus på resor till Nepal, men även ekoäventyr i svenska Dala-Floda. Framförallt arrangerar hon resor till Nepal, men även en del till grannländerna Tibet och Bhutan. På sommarhalvåret erbjuder hon också äventyr i Dala-Floda. Dessutom håller hon föreläsningar om hur hon har lärt nepalesiska kvinnor att paddla forskajak i Nepal, och hur det har lett till att en grupp unga kvinnor blivit självständiga äventyrsguider som hjälper sina familjer ur fattigdom och har blivit förebilder som trotsar normen.
  En intervju med Inka Gurung läser du här.

  Linda Staaf

  Linda Staaf är en driven friluftsälskare som brinner för lokal samverkan, uteliv och hållbarhet. Genom det egna företaget Woods and Water erbjuder hon naturnära äventyrsupplevelser kring Omberg i Östergötland.
  Blir du nyfiken på att veta mer, klicka här 

  Ulrika Löfdahl och Tina Frisk

  Det svenska resebolaget Ecolyx erbjuder skräddarsydda resor med omsorg för människor, natur och kultur. Bakom konceptet står Ulrika Löfdahl och Tina Frisk som träffades när de både arbetade för en prisbelönt ekocamp i Kenya. Sedan 2009 har företaget utvecklats i takt med att allt fler resenärer intresserar sig för ett resande som tar ansvar för lokala samhällen, människor, djur och natur.
  Vill du veta mer, klicka här

  Vicky Smith

  Vicky Smith driver Earth Changers, en plattform som möjliggör bokningar av hållbara turismupplevelser och som lyfter fram människorna bakom platserna, och belyser deras drivkraft och passion att främja en positiv samhällsutveckling genom hållbar turism.
  En intervju med Vicky Smith hittar du här

  Kvinnor hållbart resande Internationella kvinnodagen
  Kvinnorna visar vägen för hållbart resande.

  Bilder: Unsplash, uppifrån och ner @Hakan Nural, Ives Ives, David Marcu och Hasan Almasi

  Tags:

  • Show Comments (5)

  • Linda Vismer, Resa medvetet

   Vilket bra inlägg Hanna!

   • Hanna Anfelter

    Tack så mycket Linda!

  • Joachim Nilsson

   Lotta Backlund
   Green Owl Travel

   • Hanna Anfelter

    Tack för tips!

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Social Impakt arbetar för tillgång till rent vatten i Indonesien

  Med drygt 260 miljoner invånare är Indonesien världens femte folkrikaste land. Tack vare landets ...

  Luftföroreningar i fokus på Världsmiljödagen 2019

  I dag är det Världsmiljödagen som firas den 5 juni varje år för att ...

  Världsmiljödagen uppmärksammar plastföroreningar

  I dag firas Världsmiljödagen världen över. Temadagen som instiftades av FN 1972 syftar till ...