Hälsa på de vilda pingvinerna vid Boulders Beach utanför Kapstaden i Sydafrika

Vid Boulders Beach, strax utanför Kapstaden i Sydafrika lever en koloni med vilda afrikanska pingviner. De är oemotståndligt söta och väl värda ett besök. De knähöga raringarna hotas dock av utrotning, men genom att hälsa på dem är du med och bidrar till deras överlevnad.

img_8446

I en liten bukt mellan Simon’s Town och Cape Point, strax utanför Kapstaden, lever en koloni på cirka 2 200 afrikanska pingviner. Platsen som är en del av nationalparken  Table Mountain National Park Marine Protected Area, ligger vackert inbäddad mellan stora granitstenar som skyddar mot storm och vind och är den enda platsen i världen där man kan komma nära de de små knähöga raringar som strosar runt i det fria. För att komma fram till dem går man in via nationalparken, betalar ett inträde, och går sedan ner till  Foxy beach längs med gångvägarna som är uppbyggda bland sanddynerna.

img_8474

Varje år kommer cirka 60 000 personer hit för ett oförglömligt möte och tack vare att de betalar inträde är de också med och bevarar pingvinernas överlevnad. Intäkterna från alla besök går till bevarandeåtgärder, åtgärder som är till för att skydda och möjliggöra pingvinernas överlevnad.

img_8455

Historien om Kapstadens pingvinkoloni  började 1983 när ett par skådades på Foxy Beach vid Boulders. Fåglarna kom till False Bay från Dyer Island. Vid den tiden var False Bay stängd för kommersiellt fiske. För nykomlingarna innebar det rikligt med mat och trygga häckningsplatser vilket ledde till att pingvinfamiljen snabbt ökade i antal.

Men nästan tre decennier senare, har Boulders Beach pingviner hamnat i trubbel. Bilar, människor och konkurrens om parningsplatser har gjort att pingviner bosätter sig i osäkra miljöer och lämnar sina bon som utsätts för rovdjur. Klimatförändringarna har också påverkat fiskbestånden och en ökad förekomst av tuffa väderförhållanden håller på att utarma kolonin.

img_8464

Men tack vare turismen, finns det hopp. Varje gång någon besöker dessa små herrarna på Boulders Beach, är de med och bidrar till att deras framtid räddas.

Boulders, Simons Town
tmnp.co.za

Tags:

  • Show Comments (2)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Fem platser att se innan det är för sent

Fem platser att se innan det är för sent! Så löd rubriken i Metros ...

Spana på valar i Hermanus, Sydafrikas bästa plats för valåskådning på land

Vid foten av marinreservatet Walker Bay, längs med Kaphalvöns kust, ligger den sydafrikanska staden ...

Med kärlek för äkta glass på Ejas Glasskafé

En upplevelse för både kropp och själ. Så beskriver Eja Jess, glassladyn på Ejas ...