Kaphalvön runt med fokus på hållbart resande

  Sydafrika är ett land fyllt av kontraster. Här finns naturscenerier som kan få vem som helst att tappa andan. Prisade vingårdar och matupplevelser i världsklass. Men vid sidan av det njutningsfulla finns också ett land präglat av fattigdom. Följ med till Kaphalvön där ett hållbart resande kan göra en stor skillnad.

  Philippi är en av kåkstäderna utanför Kapstaden. Uppskattningsvis bor det omkring tre miljoner människor i Cape Flats, i så väl formella som informella bosättningar (så kallade townships) utan el och vatten.

  Hållbart resande i Sydafrika. Dimman ligger tät över Kapstaden. Utanför bilfönstret breder kåkstäderna ut sig. Kilometer efter kilometer med skjul och små hus byggda av trä och plåt. På gatorna leker barn. I hörnen står vuxna och pratar i klungor. Bilen stannar framför en byggnad som sticker ut från mängden. Ett nybyggt hus mitt bland alla skjul vars ena vägg pryds av en stor, färgglad graffitimålning.

  ”Graffitin signalerar till barnen att det här är en cool skola”. Orden är Bulelani Futshanes. En man med pigg blick och keps på huvudet som möter oss ute på gården.

  Tillsammans med sin vän N’sosa är Bulelani grundare av Township Roots, en välgörenhetsorganisation som bedriver efterskoleverksamhet för barn och ungdomar i Kapstadens kåkstäder. Som här på Entonsha Primary School i området Philippi i Cape Flats.

  Townships Roots mål är att göra skolgången till något glädjefyllt för att uppmuntra och motivera barnen att gå klart skolan.
  Township roots

  Livet i Sydafrikas kåkstäder kan vara tufft och bristen på resurser och sysselsättningar är en grogrund för kriminalitet. Många barn hoppar av skolan. Townships Roots mål är att göra skolgången till något glädjefyllt för att uppmuntra och motivera barnen att gå klart skolan. Få dem att förstå att kunskap är nyckeln till förändring. Både Bulelani och N’sosa har heltidsjobb och kunde ha satsat på varsin strålande karriär. I stället bor de kvar där de växte upp – i Kapstadens kåkstäder – och ägnar all sin lediga tid och energi åt de här barnen. De lever efter det afrikanska uttrycket ”M’botu”. ”I am because we are”.

  Sydafrika är ett kontrastfullt land som präglas av orättvisor. I sviterna av apartheid, finns det än i dag stora skillnader mellan rika och fattiga, svarta och vita.
  Kunskap nyckeln till förändring

  Från ett av klassrummen strömmar det musik ur högtalarna. De dansanta tonerna blandas med sorlet från skratt och prat. Ett tjugotal barn står längs med väggarna. I mitten av rummet dansar en kille med en taktkänsla som jag bara kan drömma om. Han rör sig som om han vore född med musiken i blodet. Jag kliver in och barnen hälsar vänligt och nyfiket på mig. Läraren gör en gest åt mig att hänga på. Han pausar musiken, visar stegen och räknar in. Jag försöker dansa med.

  Det ser så lätt ut när barnen rör sig, själv känner jag mig som en klumpig elefant. Jag tar några kort på dem istället och visar upp bilderna. Gensvaret är generat, men glatt. Jag slås av hur glada och vänliga alla barn är. Något som jag ska komma att reflektera flera gånger över under resan – vart man än går möts man av människor som alltid hälsar med ett stort, varmt leende.

  Towsnhip Roots mål är att visa att skolan är något positivt och de arbetar med att ingjuta hopp i barnen, som här på Entonsha primary school i Philippi där dans är en del av schemat.
  Livet i Sydafrikas kåkstäder kan vara tufft och bristen på resurser och sysselsättningar är en grogrund för kriminalitet. Trots de tuffa förutsättningarna möts man av leenden vart man än går.

  Sydafrika är ett kontrastfullt land som präglas av orättvisor. I sviterna av apartheid, finns det än i dag stora skillnader mellan rika och fattiga, svarta och vita. När nationalistpartiet tog makten 1948 kom, förutom lagen om apartheid, en rad med andra bestämmelser. The Group Area Act som bestämde att svarta bara fick bo i vissa områden, var upptakten till dagens kåkstäder. Uppskattningsvis bor det omkring tre miljoner människor i Cape Flats, i så väl formella som informella bosättningar (så kallade townships) utan el och vatten. Många av invånarna kliver upp halv fyra på morgonen för att hinna ta sig till jobbet i tid och har sedan en lika lång väg hem på kvällen. Oftast finns det därför ingen vuxen hemma som ser till att barnen går till skolan och gör sina läxor.
  – Det finns hur mycket som helst att göra i Sydafrika i fråga om insatser. Frågan är bara var man börjar, säger guiden Katarina.

  Sydafrika bjuder på mäktiga vyer som tar andan ur en, och där hållbart resande spelar roll.  
  Granne med naturen på Grootbos

  Det är tidig morgon. Solens strålar har just börjat värma upp luften när jag kliver ut på terrassen och sätter på utomhusduschen. Det enda som hörs är ett rogivande fågelkvitter och viskningarna från fynbosen när den ljumma vinden drar genom buskarna. Framför mig breder havet ut sig och jag ser på håll hur en val vänder sig vid vattenytan och plaskar med sin stora stjärtfena. Vattnen utanför Grootbos – en eco-lodge tillika ett privatägt naturreservat – är mellan juni och december hem för rätvalen medan dess kalvar växer till sig. I Hermanus, en stad några kilometer bort, kan man stå på land och spana efter de ståtliga vattendjuren som simmar precis intill strandkanten. En minst sagt mäktig upplevelse.

  Jag tar ett djupt andetag och andas in doften från den omkringliggande växtligheten. Grootbos är en del av Kaps floraregion, ett av världens sju artrikaste växtområden och upptaget på Unescos världsarvslista. Fynbosen, en hårdbladad buskskog täcker det mesta av marken i regionen. Det högsta berget i reservatet kallas Guds fönster. Jag tänker att det är så här det måste ha sett ut i Edens lustgård.

  Ekolodge bland fynbos Kaphalvön Sydafrika

  Platsens ägare heter Michael Lutzeyer, en tysk affärsman. I början av 1990-talet bestämde han sig för att sälja sin business i Kapstaden och starta ett bed and breakfast för lokala chefer. Hans bror med hustru anslöt och verksamheten utvecklade sig snabbt till en internationell femstjärnig eco-lodge. Lodgen och de fristående hotellrummen byggdes med varsamhet för att smälta in i den omkringliggande naturen. Lokala konstnärer och hantverkare anställdes och marken registrerades som ett privat naturreservat. 2 500 hektar av frodig växtlighet, 765 växtarter och runt 120 olika fågelarter.

  Förutom eko-lodgen med de lyxiga hotellstugorna som är utplacerade som juveler på området, skyddade från insyn med endast det blå havet och den gröna växtligheten som grannar, är Grootbos även en ideell stiftelse som arbetar för att skapa ett bättre Sydafrika.

  Grootbos Hållbart resande Sydafrika
  Lyxiga ekolodger inbäddade i fynbosen, men även en ideell stiftelse som arbetar för att skapa ett bättre Sydafrika. Grootbos är en magisk plats som bör upplevas, och ett självklart val vid hållbart resande i Sydafrika. 
  Allt är integrerat

  Middagen, som intas i restaurangens vinkällare ackompanjerad av lokala viner och ljuset från stora kandelabrar, leds av hotellmanagern Sean. Mellan rätterna, där en stor del av ingredienserna kommer från reservatets egen kryddträdgård, berättar han att Grootbos driver ett flertal hållbarhetsprojekt med syfte att ge ungdomar och människor från kåkstäderna en nyttig kunskap och därmed en chans till en dräglig försörjning. I trädgårdsskolan Green Future får ett tjugotal studenter lön under ett år för att lära sig trädgårdsodling. I fotbollsprojektet får omkring 150 barn som annars inte vet vad de ska ta vägen efter skolan ett sammanhang. Genom sporten lär de sig också ”life skills”, basala saker som hygien, återvinning, hur man äter nyttigt och tar hand om sig själv och sin omgivning.

  Det ideella arbetet som vi ägnar oss åt är en del av Grootbos dna. Lodgerna skulle inte kunna finnas utan den ideella stiftelsen och tvärtom. Allt är integrerat, berättar Sean och fortsätter:

  – En stor del av vår personal rekryteras via de olika utbildningsprogrammen som stiftelsen sponsrar. Hår- och hudvårdsprodukterna på rummen, ljusen och honungen som serveras till frukosten, allt görs lokalt av kvinnor i området som genom sitt företagande kan försörja sina familjer, säger han.

  Hållbart resande Sydafrika
  Hållbart resande i Sydafrika. Kvinnorna arbetar på vinfälten utanför Stellenbosch. De blir glada och stolta när jag ber att få ta deras bild.
  Helhetskoncept på Stellenbosch

  Strax utanför Stellenbosch, ”ekarnas stad”, en halvtimmes bilväg från Kapstaden, ligger Spier. En av Sydafrikas äldsta vingårdar med anor från 1692. Deras viner har vunnit priser världen över och gården strävar efter att göra ett sådant litet avtryck på naturen som möjligt. En av vinmakarna heter Johaan, en lång man med ett varmt skratt:

  – När vi gör vin är det en vetenskap, när vi blandar vinet är det en konst och när vi dricker är det poesi, säger han en kväll när vi sitter på Eight, en gård-till-gaffel restaurang som ligger på området. Konceptet är att allt som ställs fram på bordet odlas lokalt på gårdens marker. Vi njuter av färska sallader, pajer och charkuterier.  Allt nersköljt med Spiers egna viner.

  Spiers viner har vunnit priser världen över och gården strävar efter att göra ett sådant litet avtryck på naturen som möjligt.
  Creative Blocks

  Spiers innehar en av Sydafrikas största privata konstsamlingar och konsten löper som en röd tråd genom hela verksamheten. På restaurangens väggar, i vinbutiken och hotellobbyn hänger olika konstverk. Några små fyrkantiga kanvastavlor med olika motiv fångar mitt intresse. De kvadratiska tavlorna är en del av Creative Blocks, ett konstprojekt med en tvådelad vision: dels att hjälpa sydafrikanska konstnärer att få en regelbunden inkomst och en global exponering, dels att till ett överkomligt pris ge konstsamlare tillgång till verk av etablerade såväl som nydanande konstnärer. Konstverken granskas och de bästa köps för att säljas vidare till företag och allmänheten. Tanken är att de som samlar på konsten ska köpa flera kvadrater och sätta ihop dem till ett större konstverk utifrån idén om att ”helheten är större än den enskilda delen”.

  Spier Creative Blocks Hållbart resande Sydafrika
  Hållbart resande i Sydafrika gör skillnad. Spier arbetar kontinuerligt med att skapa ett bättre Sydafrika för miljö och människa.

  ”M’botu”, tänker jag medan jag tar en klunk av vinet. Jag är för att vi är. Genom att resa hållbart kan man vara med och skapa ett bättre Sydafrika. Ett Sydafrika som bjuder på en ljusare framtid för kåkstädernas barn.

  Text och foto: Hanna Anfelter

  Läs också: Fem hotelltips kring Kaphalvön


  Editors Note: Reportaget har tidigare publicerats i tidningen RES

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Township Roots, en nyckel till förändring för barnen i Kapstadens kåkstäder

  Livet i Sydafrikas kåkstäder kan vara riktigt tufft och bristen på resurser och sysselsättningar är ...

  Fem hotelltips kring Kapstaden i Sydafrika

  Kaphalvön med Kapstaden bjuder på hänförande vacker natur, mat och vin i världsklass och ...

  Hälsa på pingvinerna vid Boulders Beach utanför Kapstaden i Sydafrika

  Vid Boulders Beach, strax utanför Kapstaden i Sydafrika lever en koloni med vilda afrikanska ...