Höga förväntningar på Hamburg

  Jag hade höga förväntningar på Hamburg. Resan levde inte riktigt upp till dem, men bjöd ändå på några guldkorn. Här är en snabb resumé från en helg i den tyska hamnstaden med tåg tur och retur.

  Sitter i skrivande stund på tåget på väg hem från Hamburg där jag varit på pressresa över helgen arrangerad av Hamburgs turistbyrå på temat hållbara Hamburg. Jag åkte tåg ner i fredags och ankom på kvällen i tid för välkomstmiddagen på en supertrevlig restaurang i en gammal tåghangar en kvarts promenad från Centralen. Solen sken, folk satt ute och det kändes hoppfullt.

  Lördagen kom. Efter en ovanligt lång och god natt för en pressresa möttes vi i lobbyn på vårt fina ekovänliga hotell för en guidad tur i Wilhelmsburg, ett område med fokus på ekovänligt bygge och social omsorg. Vi åt lunch i en gammal bunker som i dag används som energidepot. Byggnaden är öppen för besök med sin takterrass med 360-gradig vy över Hamburgs takåsar och hamnsilhuett, och här finns också ett kafé.

  Kafe VJU Energiebunger
  Brunch på Kafe VJU som ligger på taket i Energiebunger.

  I samma kvarter ligger Bridge and tunnels lokaler, ett socialt hållbart klädmärke som syr kläder av begagnade denimtyger, och som anställer marginaliserade människor långt utanför arbetsmarknaden. De är själv sinnebilden för ” who made your clothes” med sex anställda och där varje sömmerska skriver sitt namn i plagget de sytt. Vi fick träffa Conny på det för dagen tomma kontoret då det var lördag och alla anställda var lediga, för att höra om arbetet, idéen bakom och om människorna som gör företaget. Ett mycket trevligt möte och höjdpunkten på resan. Jag älskar att träffa människor som brinner för det de gör och som vill förändra världen genom hållbart sociala företagande.

  Conny Bridge and Tunnel
  Conny driver Bridge and Tunnel, ett socialt hållbart företag med fokus på miljö och människa som skapar kläder av använda denimtyger och anställer människor utanför jobbmarknaden.

  Efter det hade vi egen tid innan vi skulle mötas igen för att gå på musikfestivalen, Future2festival. En utomhusfestival med musik, men också ett experiment för att se hur man gör en festival ekovänlig och hållbar genom att producera elen lokalt och sträva efter zero waste. Eftersom det var strul med kollektivtrafiken och jag inte hade hunnit få någon som helst koll på staden, eller var vi egentligen var någonstans, hakade jag på några som skulle in till stadskärnan och titta Speicherstadt – världens största lagerhuskomplex och ett Unescovärldsarv. Det var grått och kallt men spännande att se ett av Hamburgs landmärken.

  Festivalen, Future2festival, var intressant. Vi fick en rundtur för att se på solpanelerna som fixade elen. Vid en av scenerna stod också fem cyklar som publiken var tvungen att cykla på för att musiken skulle höras. Jag testade senare på kvällen till tonerna av tysk elektronmusik – det var tungt men väldigt kul. Ett smart sätt att tydliggöra elförsörjningen.

  Hanna Anfelter på cykel Future2festival Hamburg
  På elektrofestivalen Future2festival får man cykla för att höra musiken!

  På kvällen fick vi ta oss hem bäst vi kunde. Vanligtvis hade det nog varit enkelt att åka kollektivt men vi hade ingen riktig aning om var vi var samt att det var strul med kollektivtrafiken så det slutade med att vi tog en taxi för att överhuvudtaget komma tillbaka till hotellet. Och det var allt med det arrangerade programmet. Vanligtvis brukar pressresor var sjukt intensiva men här var det precis tvärtom, mer egen tid än arrangerad. 

  Eftersom jag åkte tåg ner och ville se mer av vad Hamburg hade att erbjuda i form av hållbara adresser än det som endagsprogrammet erbjöd, stannade jag kvar en dag på egen hand. Så på söndagen efter frukost åkte jag ersättningsbuss och olika tåg för att mig till kvarteren St. Pauli och Sternschanze där jag hade hört talas om ett zero waste-kafé. Äntligen kom jag till de charmigare smågatorna där kaféer, restauranger och butiker låg vägg i vägg. Tyvärr var alla butiker stängda och det småregnade, men jag hittade ändå lite folkliv. Jag strosade runt tills fötterna värkte, drack kaffe och åt lite mat och åkte sen tillbaka till hotellet innan det blev mörkt och lyssnade på valsnack på radion.

  Speicherstadt Hamburg
  Speicherstadt, världens största lageshuskomplex i Hamburgs gamla hamnkvarter är med på Unescos världsarvslista och ett av stadens landmärken.

  Jag kan inte säga att Hamburg tog mig med storm. Staden motsvarade inte riktigt mina höga förväntningar. Inte den här gången i alla fall. Svårt att sätta fingret på varför exakt, det kan ha att göra med det kalla gråa vädret, att det var för mycket egen tid i ett arrangerat program, att kollektivtrafiken inte fungerade eller att jag helt enkelt inte var mottaglig för att upptäcka en ny stad på egen hand.

  Med det sagt bjöd helgen på flera ljusglimtar – jag träffade trevliga, inspirerande människor, dansade under bar (kall) himmel och hittade till en hel del hållbara guldkorn som du kan läsa om i guiden till Hamburg här!

  /Hanna

  Editors Note: Resan var en arrangerad pressresa av Hamburg turism som stod för transport, boende samt mat och dryck på plats.

   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  It’s all in the details – några tankar om all-inclusive

  För några veckor sedan åkte min familj och jag till Kanarieöarna på chartersemester. Tacksamheten för att vi ...

  Årskrönika 2019 – andra året med Reform Travel

  Nyförälskelsen är över och verkligheten har hunnit ikapp. 2019 har bjudit på både motgångar ...

  hej då 2021. hej 2022

  2021 – året jag gladeligen lägger bakom mig

  Ett till år har passerat och ett nytt tagit sin början. Det innebär en ...

  Integritetsinställningscenter

  Necessary

  Advertising

  Analytics

  Other