Effekter av ohållbar turism – plastföroreningar

  Pink Beach, en av världens vackraste, mest avlägsna stränder har drabbats av plastföroreningar som ingen hade kunnat föreställa sig. På bara ett år har stranden gått från att vara ren och tom till full av plast och skräp. Det uppmärksammades av ett känt Instagramkonto för en kort tid sedan vars bilder har spridit sig över hela jordklotet.

  Effekter av ohållbar turism. Pink Beach, en av världens vackraste och mest avlägsna stränder har på bara några år drabbats av plastföroreningar. Resebloggarna Marie Fe and Jake Snow besökte den rosaskimrande paradisstranden i Komodo Nationalpark med två års mellanrum och blev bestörta över vad de upptäckte när de återvände. Från att ha varit en ren och orörd strand var den nu full av plast och skräp. Istället för att blunda valde de att gå ut med en bild på verkligheten i ett försök att uppmärksamma plastproblemet och dra sitt strå till stacken för en förändring.

  För drygt två år sedan var jag själv i Komodo Nationalpark på en reportageresa arrangerad av Indonesiens turistministerium. Resan var en del av deras kampanj Wonderful Indonesia med syftet att öka turismen till landet, samt få turister att upptäcka andra delar än den populäraste ön av dem alla – Bali.

  Vi besökte Jakarta, Lombok och Komodo Nationalpark – höjdpunkten på hela resan. Ombord på en båt åkte vi från ö till ö för att beskåda de mäktiga komodovaranerna i det vilda och gjorde ett stopp på Pink Beach för att snorkla. Vi hade tidigare stannat till i utkanten av parken där korallerna var blekta på grund av miljöförstöringen, men här vid Pink Beach var korallerna friska och fiskarna levande. Den rosa stranden var något av det vackraste jag sett och mer eller mindre orörd så när som på en liten grupp turister som knappt gjorde något väsen av sig.

  effekter av ohållbar turism pink beach Komodo nationalpark
  Pink Beach ligger i Komodos nationalpark. Vattnet bjuder på fantastisk snorkling men tyvärr har en hel del plats och skräp tagit över stranden. Plastföroreningar är en av vår tid största problem, och görs inget kommer haven snart innehålla mer plast än fisk. Bild: Linda Larsson
  Turismens baksidor och vikten av hållbar turism

  Redan då var jag medveten om turismens baksidor och hade långa diskussioner med våra guider om vikten av hållbar turism. De förstod vad jag menade och höll med. Det menade att ett ansvarsfullt, hållbart resande börjar med en själv. Men vad hjälper det när det inte finns strategier, riktlinjer och kunskap om hållbart resande uppifrån?

  2015 satte Indonesiens turistministerium upp en femårstrategi med målet att dubbla antalet besökare till 20 miljoner år 2019 och de verkar vara på god väg att lyckas (2018 var siffran 17 miljoner).

  Istället för att stirra sig binda på besökssiffror och pumpa in pengar i stora marknadsföringskampanjer måste destinationerna börja med att bestämma sig för vad för slags turism de vill erbjuda. Vilka besökare de vill ha och framförallt räkna på hur många besökare de kan kan ta emot utan att det får en för stor belastning på platserna som de lockar besökare till. Kostnaden för att städa upp i efterhand är mycket större och drabbar både natur och människa.

  Exemplet med plastföroreningarna vid Pink Beach och rapporteringar om att ön Komodo, i samma nationalpark som Pink Beach, kan komma att stängas för att massturismen skadar komodovaranerna – världens i dag största levande ödla som lever i frihet här – är effekter av ohållbar turism och två sorgliga bevis på när besökssiffrorna går först.

  Så vad kan du som enskild resenär göra?

  1, För det första, ställ frågor och res med en ansvarsfull arrangör.
  2, Ta med påsar och plocka upp skräp som du ser.
  3, Lämna inget skräp efter dig!
  4, Undvik engångsartiklar i plast. Res med en återanvändningsbar vattenflaska och fyll på längs vägen.
  5, Res varsamt med respekt för djur och natur. Kliv inte på koraller, eller rör, koraller, håll dig på avstånd från varanerna och stör dem inte. Du är gäst hos dem, inte tvärtom.

  /Hanna

   

  Tags:

  • Show Comments (2)

  • Caroline Ford

   Vill se bilder men hittar inte på Insta. Var såg du dem?

   • Hanna Anfelter

    Kontot heter mariefeandjakesnow. De delade det på deras story också, vet inte om det är kvar.

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Det är något som skaver med besöksrekorden

  Kryssningssäsongen har börjat och Stockholms hamnar förväntas slå nya rekord. Lissabon är populärare än ...

  Maffiafri turism på den italienska semesterön Sicilien

  Säg Sicilien och många tänker på maffia. Maffian har fortfarande ett betydande inflytande på ...

  Låt oss tala om hållbar turism

  Debatten har gått het om flygets vara eller icke vara de senaste veckorna men ...

  Integritetsinställningscenter

  Necessary

  Advertising

  Analytics

  Other