Hotell och hållbarhet med Manana Travel

Manana Travel är en bokningssajt för gröna och schysta hotell där du kan checka in med gott samvete samtidigt som du får en oförglömlig upplevelse. Hotell som har det där lilla extra utan att kompromissa med hållbara principer. Bakom sajten står Lisa Orrenius och Malin Möller, två driftiga kvinnor som delar ett gemensamt intresse för hållbarhet och resor. Vi hörde av oss till dem för att ställa några frågor om hur allt började och hur de pratar om hållbart resande med skeptiker.

Manana Travel drivs av Lisa Orrenius och Malin Möller som delar ett gemensamt intresse för resor och hållbarhet.

Vilka är ni? Berätta lite om er själva och er bakgrund?
– Vi är Malin Möller och Lisa Orrenius, två kvinnor med olika professionella bakgrunder men med ett gemensamt brinnande intresse för resande och hållbarhet! Malin har tidigare jobbat inom TV- och filmbranschen och Lisa har arbetat för FN med utvecklingsfrågor under många år.

Hur föddes idéen till Manana?
– Manana Travel föddes ur en allt starkare känsla av att vi måste ändra sättet vi reser på och hur vi ser på vårt resande. Vi älskar att resa och tycker att resande ger starka positiva effekter och nödvändiga perspektiv. Genom att resa och på riktigt uppleva andra kulturer, platser och sedvänjor, får man en större förståelse för det annorlunda, vilket känns enorm viktigt i dagens värld. Att resa med skygglappar på, stänga in sig bakom höga murar eller på andra sätt inte se, förstå och bidra till en positiv utveckling dit man reser är dock varken rätt eller hållbart. Grundidén med Manana är helt enkelt att göra det enklare för människor att göra bra val när de reser.

Vad motiverar er att driva Manana Travel?
– Å ena sidan den ohållbara situation som ett omedvetet massresande kommer leda till, och å andra sidan en ständigt växande grupp människor som vill göra aktiva och bra val. Allt fler inser att det inte bara är bättre för miljö och människor att välja hållbara hotell utan upplevelsen är nästan alltid också mycket större.

Hur hittar ni hotellen som kvalar in på sajten?
– Genom gediget researcharbete! Vi förlitar oss också på feedback från resenärer som besöker “våra” hotell. Lever de inte upp till det de säger, så åker de ut.

Vad betyder hållbarhet för er?
– Hållbarhet är ett helhetstänk för oss, det är mycket mer än miljö och eko. Minst lika viktigt är hållbara samhällen, att skapa förutsättningar för människor, särskilt i utvecklingsländer, att klara sitt uppehälle, och att bygga starka lokala ekonomier. Mananas hållbarhetsfilosofi har därför tre ben: Green, Fair och Supportive.

Hur tänker ni när ni reser själva?
– Vi väljer givetvis hotell som har en aktiv hållbarhetsfilosofi och erbjuder mer än en snygg yta. God mat och trevlig personal är viktigt. Och att barn får ränna omkring! När det kommer till själva resandet försöker vi minimera flygresor och välja andra alternativ när det går.

Hur promotar ni vikten av hållbart resande för någon som säger att hen inte tycker att det är viktigt?
– Det borde räcka med att presentera lite fakta: 50 miljoner fler människor reste 2015 jämfört med året innan. Om 25 år förväntas antalet resenärer vara det dubbla mot i dag. Detta är helt ohållbart. Dessutom: För de flesta all-inclusiveresor hamnar bara 20 procent av resenärernas utgifter hos lokala aktörer på platsen dit man reser. Av varje 100 amerikanska dollar som spenderas av en turist från ett utvecklat land i ett utvecklingsland, gynnar endast 5 dollar det landets ekonomi. Mellan 13-19 miljoner barn (under 18 år) arbetar i turismsektorn världen över, i såväl rika som fattiga länder, vilket är mellan 10-15 procent av alla arbetare inom turismen. Kommersiellt utnyttjande av barn och unga kvinnor har ökat parallellt med att turismen ökar i många delar av världen. I utvecklingsländer uppstår ofta en kamp om begränsade naturresurser mellan turismen och lokalbefolkningen vilken resulterar i exempelvis vatten- eller energibrist och förlorandet av jordbruksmark. Turism kan medföra att lokala kulturer och sedvänjor ses som handelsvaror, då dessa ofta reduceras och putsas för att passa turisternas förväntningar.

Vill man vara en del av detta? Nej, det vill man inte. Alla måste ta ett ansvar för hur de reser.

Drömhotell som ni önskar få in, och Varför?
– Vi är lite förvånade över att det är relativt svårt att hitta riktigt bra medvetna och hållbara hotell i storstäder, så där önskar vi se ett uppsving. Viktigt att komma ihåg är att efterfrågan skapar utbud så vi som resenärer måste ifrågasätta hotellens vanor och ge tydliga signaler om vad vi förväntar oss av dem, i smått och i stort – allt från vilken fisk de serverar i sina restauranger till vad de har för personal och jämställdhetspolicys.

Var ser ni er själva om fem år?
–  Vi är fortsatt den största sidan för hållbara hotell men i mycket större omfattning än i dag. Dessutom har vi utökat verksamheten till att också innefatta andra delar av resande jämsides hotell. Att resa “the Manana way” är ett givet val!

Har ni något livsmotto?
– Haha, ja olika hela tiden känns det som! Men att behandla andra såsom man själv vill bli behandlad känns ju som en vettig idé och väldigt applicerbar på det som vi håller på med, med Manana.

Läs mer om och boka ditt nästa äventyr med Manana Travel 

Bilder: Startbilden är från hotellet The Old Clare Hotel i Sydney som är en del av “The Manana Collection”.

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Darmada – ekohotellet bortom allfartsvägarna på Bali

Bortom Balis allfartsvägar ligger Darmada, ett ekohotell med få rum utspridda bland grönska och ...

Who made your travel – möt Saleh på Zanzibar

Inlägg i samarbete med Kenzan Tours. Kenzan Tours erbjuder resor till hela världen, och ...

Finn lugnet bland japanska källor och svenska tallar på Yasuragi

En dryg kvart från Stockholms hektiska puls, mitt i den svenska karga skärgårdsnaturen, ligger ...