Vi måste öppna ögonen och börja ta ansvar

Det är ingen nyhet. Flyget påverkar miljön. Det släpper ut en stor mängd koldioxid som påverkar växthuseffekten och i sin tur bidrar till en höjning av jordens medeltemperatur. Det är dags att öppna ögonen och börja ta ansvar. Vi måste flyga mindre och bättre.

Det är få som vill ta till sig det men om vi ska säkra vår möjlighet att leva kvar på planeten jorden kan vi inte längre fortsätta med ”business as usual” och flyga kors och tvärs när helst det passar oss. Vi måste gemensamt ta ansvar och förändra våra resvanor. Flyga mindre – och när vi flyger, premiera flygbolag som jobbar med hållbarhet, klimatkompensera till initiativ som arbetar för att ta fram bättre bränslealternativ – ta tåget i större utsträckning – inom Sverige borde det vara en självklarhet – åka mindre bil och ta bussen eller cykla mer.

I går deltog jag i en workshop om hållbara resepaket. På agendan stod en diskussion om vad som finns på marknaden i dag i form av hållbara resor och vad kan vi göra för att ta fram fler hållbara alternativ , och få fler att resa hållbart. Syftet var primärt att titta på miljömässig hållbarhet och komma på lösningar för att få oss svenskar att flyga mindre.

Även om jag inte är motståndare till flyget, är jag övertygad om att vi måste flyga mindre och bättre. Det vill säga att åka mer tåg, bara ta flyget utanför Sveriges gränser och framförallt, att inte stirra oss blinda på priset utan faktiskt betala vad det kostar. Det är inte rimligt att en flygbiljett till London kostar under fem hundra kronor tur och retur samtidigt som flygturen är utsläppstung.

Temperaturen på vår jord stiger sakta men säkert. Sedan 1800-talet har jorden blivit cirka 1.2 grader varmare. Trots att världen i enlighet med Paris-avtalet har enats om utsläppsminskningar för att klara att hålla jordens uppvärmning under två grader, helst 1,5 grader, händer lite. Våra resvanor spelar en stor roll i dramat.

Aldrig har vi svenskar flugit så mycket som vi gör nu. Enligt en artikel i Supermiljöbloggen släpper vårt utrikesflygande ut “hisnande 11 miljoner ton koldioxid årligen, och därtill tillkommer hundratusentals ton av inrikesutsläpp. Av dessa är 70 procent rena nöjesresor. Genom att undvika de enskilda och kortvariga aktiviteterna som våra flygresor är skulle en tiondel av våra totala utsläpp försvinna, om man utgår från Sveriges totala konsumtionsbaserade utsläpp på drygt 100 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Att skippa flyget är alltså ett mycket effektivt sätt att snabbt dra ner på växthusgasutsläppen.”

Som sagt, jag förespråkar inte att sluta flyga, däremot välj tåget oftare än flyget, flyg mer sällan och stanna borta längre när du flyger.  Men det vill knappast den soltörstiga svensk som står inför den årliga semesterveckan i Thailand höra. För hallå, ingen rör min semester! Vi vill alla fortsätta att leva på som vanligt, blunda och hålla för öronen och hoppas på att det onda försvinner av sig själv. Tyvärr, det kommer inte att hända. Allt ansvar kan dock inte läggas på den enskilda individen. Politikerna måste börja ”walk the walk”. Det behövs politiska styrmedel och subventioner på miljövänliga alternativ om vi ska kunna styra skutan rätt, men vi kan inte säga att vi inget visste den dagen när allt skiter sig.

Själv resonerar jag så här. Dagen då planeten går under vill jag kunna stå rakryggad och säga att jag har jag gjort vad jag har kunnat. Jag har ätit vegetarisk mat i nästan hela mitt liv, slutat köpa kläder och prylar jag inte behöver, åkt tåg inom Sveriges gränser och flugit mindre. Dessutom när jag väl har flugit, för det kommer jag inte att sluta göra, har jag kompenserat genom att swisha pengar till Fly Green Fund som arbetar med att få ut mer biobränsle till flygplanen eller klimatkompenserat på annat sätt. Och jag har rest hållbart genom att välja resmål, hotell och aktiviteter utifrån hållbara kriterier – som tror på turismens kraft att göra gott –  inte utifrån topplistor eller trender.

Hur tänker ni?

Läs mer om Fly Green Fund

Inspiration till semester i Sverige

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Tankar på vägen hem från Israel

Sitter på planet hem från Israel där jag har varit på en veckas semester ...

En miniweekend i Varberg – tips till västkustens pärla

Varberg brukar kallas för västkustens pärla och det är lätt att förstå varför. Med ...

Rosenhill utflyktstips Stockholm

Två utflyktstips i Stockholmsområdet – Gålö och Rosenhill

Gålö lockar med fina skogsvandringar, klippor och stränder. Rosenhill erbjuder skönt häng i en ...